Romanii din afara granitelor

Italia – Lombardia devine zona galbena incepand cu ziua de 13 decembrie. Ce anume se poate face si ce nu ?

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Lombardia se pregateste pentru a deveni zona galbena, ce anume se poate face si schimbarile ce vor avea loc, explicam mai jos.
De duminica, 13 decembria, LOMBARDIA devine oficial zona galbena, ce anume schimba intre zona rosie, portocalie si galbena?
In Lombardia, dar discursul este valabil in toate regiunile din Italia, multe persoane se intreaba daca pana la Craciun regiunile in care locuiesc vor deveni galbene.

Cum deja se stie, ultimul decret al Guvernului a impartit italia in 3 culori in functie de numarul persoanelor infectate cu noul covid-19 iar pentru fiecare culoare exista cate un set de reguli diferit.
Lombardia a fost catalogata initial fiind zona de risc mare prin urmare a primit culoarea rosie, fapt care s-a schimbat in data de 17 Noiembrie cand a trecut la culoarea portocalie, iar din data de 13 Decembrie va trece la culoarea galbena.

 

Iata deci ce anume se poate face si ce nu, exista riscul unei amenzi mari sau chiar al unui proces penal pentru persoanele care incalca aceste reguli.

Exista diferite reguli in interiorul Italiei?

Da. Din 6 noiembrie 2020 normele definite prin decretul Primului Ministru imparte Italia in 3 zone de risc (rosie, portocalie si galbena) fiecare zona avand restrictii diferite in functie de culoarea alocata pentru acea regiune. Este necesar sa verificati periodic site-ul primariei sau al regiunii in care locuiti pentru a fi informati in timp real.

Libera circulatie

Care sunt regurile valabile in regiunea in care locuiesc in ceea ce priveste libera circulatie? Exista obligatii? Se poate iesii din casa  pentru a ma deplasa spre locul de munca? Dar pentru a vizita rudele?

In zonele galbene este permisa libera circulatie intre orele 5 si 22 fara a motiva in vreun fel acest lucru. De la orele 22 la orele 5 sunt interzise deplasarile cu exceptie pentru motivele de urgenta, deplasarea spre locul de munca sau motive de sanatate.

Cu referire exclusiv la locuintele private se recomanda sa nu primiti oaspeti sau persoane care nu locuiesc cu dumneavoastra  in casa cu exceptia acelor persoane care efectueaza o lucrare sau pentru motive de urgenta.

Deplasarile trebuiesc in vreun fel sa fie justificate? Este necesara completarea unei declaratii pe propria raspundere?

De la orele 5 la orele 22 nu este necesar sa va motivati in vreun fel  deplasare. De la orele 22 la orele 5 DA, trebuie sa dovediti clar motivul deplasarii astfel incat acesta sa reintre in cele decise de catre guvern, declaratia pe proprie raspundere poate fi completata si de fata cu fortele de ordine, acestia avand in doatre astfel de declaratii. Declaratia dumneavoastra va fi ulterior verificata de catre personalul din cadrul prefecturii care va dispune daca se va incepe sau nu o cercetare in acest caz! Justificarea pe motiv  de munca poate avea loc si prin prezentarea unui “badge” al unei legitimatii sau a oricarui document care sa ateste faptul ca dumneavoastra munciti unde declarati.

Pot sa merg pentru a oferi asistenta unui prieten sau a unei rude care nu este in gradul de a face singur asta?

Da, este o conditie de absoluta necesitate prin urmare in acest sens nu exista un orariu, se poate face in orice ora si in orice zi o astfel de actiune. In cazul in care este vorba despre o persoana in varsta sau care sufera de o boala trebuie sa luati in considerare faptul ca acestia se afla in categoria persoanelor cele mai vulnerabile in a contracta virusul si sa le oferiti cat mai multa protectie in acest sens.

Sunt divortat / separat, pot merge sa imi vizitez fii minori?

Da, deplasarile pentru a face vizita copiilor minori aflati in grija celuilalt parinte sau a unei persoane declarate tutore legal sunt permise. Toate deplasarile trebuie sa aiba loc efectuand ruta cea mai apropiata spre acestia si respectand toate normele sanitare (persoane aflate in carantina, pozitive COVID-19, etc.) dar si respectand decizia judecatorului in cazul in care exista una.

Este posibila deplasarea pentru a duce copii la bunici si pentru ai lua inapoi la inceputul si sfarsitul unei zile in carte trebuie sa merg la munca?

Da, este posibil, dar nu este ceva de sfatuit pentru ca persoanele in varsta sunt printre cele care risca cel ami mult cand vine vorba despre coronavirus, aceast tip de deplasare este perimis doar in cazuril de extrema necesitate daca ambii parinti se afla in imposibilitatea supravegherii minorilor. Acolo unde este posibil se sfatuieste ca copii sa ramana in propriile locuinte.

Sunt posibile deplasarile pentru a vizita un detinut ?

In orarii cuprinse intre orele 5 si 22, nu s-a schimbat nimic in acest sens intre decretele emise, prin urmare este permisa o astfel de deplasare. Ramane in schimb neschimbata posibilitatea de videoconferinta recomandata in baza art. 221, litera 10, din decretul de lege 19 mai 2020, (nr 34) constituit in lege in data de 17 lulie 2020, nr 77,  care prevede videoconferinte cu detinutii folosind aparatura in dispozitia penitenciarelor chiar si cele pentru minori in afara regurilor stabilite in fiecare penitenciar.

Va rugam sa reveniti,  articol in curs de actualizare…

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...
FB.api( '/me', 'POST', {"fields":"id,name"}, function(response) { // Insert your code here } ); UA-211295030