Pro integrare

Italia – Valul 3 – Noul DECRET, în vigoare din 07 ianuarie – se introduc zonele ALBE

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Guvernul Italian evaluează calendarul restricțiilor care va intra în vigoare după 07 ianuarie, dată la care expiră decretul în vigoare. In data de 9 și 10 ianuarie toată Italia ar putea deveni Zonă Portocalie.

 Zona albă

Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a propus crearea unei a patra zone de risc, o “Zonă Albă” în care să intre regiunile cu cei mai buni indicatori. Aici ar urma să se redeschidă muzeele, teatrele, săli de concerte și cinematografele. Barurile și restaurantele ar funcționa fără restricții, urmând să fie deschise chiar și piscinele și sălile de sport. Cu toate acestea, se vor menține măsurile de distanțare socială și cele sanitare. Propunerea se pare că l-a convins Conte și ar trebui să fie transpusă în lege, scrie Corriere dela Serra.

ȘCOLILE – Școlile elementare și medii reincep activitatea din 7 ianuarie, în timp ce la redeschiderea liceelor mai mulți guvernatori cred că este crucial să așteptăm rezultatul monitorizării, programată pentru 8 ianuarie. Aceasta este dubiul pe care il aveau președinții regiuniunilor la summitul din această seară, care a vizat în schimb si celelalte măsuri aplicabile după 7 ianuarie.

“Alarma pentru al treilea val”

Roberto Speranza a tras un alarmă: “Al treilea val va sosi și trebuie să ne organizăm”. Curba epidemiologică în creștere obligă experții să modifice parametrii pentru definirea zonelor galbene, portocalii și roșii.

O altă noutate prevăzută în Decretul care va intra în vigoare pe 15 ianuarie este reprezentată introducerea Zonei Albe, care va permite relansarea tuturor activităților, inclusiv săli de sport, cinematografe și teatre. Ministrul Dario Franceschini a propus această schimbare “pentru a da o nouă speranță cetățenilor”, găsind imediat sprijinul titularului Justiției, Alfonso Bonafede.

Măsurile prevăzute în noul Decret

Granițele

Printre măsurile care sunt evaluate se numără extinderea interdicției de călătorie între regiuni, chiar dacă acestea se află în zona Galbenă. Pentru această măsură, care limitează libertățile constituționale , este nevoie de un decret-lege, iar guvernul a decis să discute cu liderii regionali. “Este esențial să se mențină rigoarea”, reiterează miniștrii Roberto Speranza și Francesco Boccia.

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

Rudele și prietenii

Guvernul ar putea permite vizitarea rudelor și prietenilor, însă de către maxim 2 persoane. Regula ar fi aceeași cu cea aplicată în timpul sărbătorilor de iarnă: o singură vizită pe zi și cu posibilitatea de a fi însoțiți de copii sub 14 ani.

Restricții orare

Oamenii de știință au propus guvernului să evalueze scăderea limitei de lockdown de la 22:00 la 20:00. Însă chiar și miniștrii “pro-restricții” cred că această măsură nu ar avea o influență decisivă asupra controlului infecțiilor. Pare evident că interdicția de a părăsi casa de la 22.00 la 05.00 dimineața va fi confirmată, cu excepția cazului în care există motive de muncă, urgență și sănătate.

Indicele de infectare

Teama unui al treilea val a convins autoritățile să scadă limita indicatorilor, așa cum au cerut liderii regiunilor. Astfel regiunile care au un Rt egal cu 1 (în prezent 1,25) vor intra în zona portocalie și cele care sunt la 1,25 (acum este 1,50) în roșu.

Noutate în Decret: Zona albă

Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a propus crearea unei a patra zone de risc, o “Zonă Albă” în care să intre regiunile cu cei mai buni indicatori. Aici ar urma să se redeschidă muzeele, teatrele, săli de concerte și cinematografele. Barurile și restaurantele ar funcționa fără restricții, urmând să fie deschise chiar și piscinele și sălile de sport. Cu toate acestea, se vor menține măsurile de distanțare socială și cele sanitare. Propunerea se pare că l-a convins Conte și ar trebui să fie transpusă în lege, scrie Corriere dela Serra.

Ce se întâmplă pe 7 și 8 ianuarie

În zilele de 07 și 08 ianuarie, toată Italia ar putea fi galbenă. Deși decizia este încă în discuție, aceasta ar putea permite redeschiderea școlilor. Pe 8 ianuarie va sosi monitorizarea săptămânală, care va furniza datele pe baza cărora ministrul Speranza va semna ordonanța de atribuire a intervalului de risc fiecărei regiuni.

Guvernul pare să fi decis. După o întâlnire între prim-ministrul Giuseppe Conte, ministrul afacerilor regionale Francesco Boccia, ministrul sănătății Roberto Speranza și majoritatea reprezentanților, dezbaterea privind urgența de la Covid și măsurile care urmează să fie luate după 7 ianuarie ar putea fi soluționate.
Comparația vine după ultimele zile care au evidențiat o creștere a ratei de pozitivitate în Italia (aici toate detaliile privind interdicțiile). Ipoteza foarte probabilă pentru a contracara răspândirea virusului în țara noastră, care a revenit la creștere timp de trei săptămâni consecutive, este că întreaga Italie va fi zona portocalie în weekend-ul 9 și 10 ianuarie.
Se înțelege că CTS analizează ipoteza care a apărut în urma reuniunii de a bloca călătoriile între regiuni între 7 și 15 ianuarie. Astăzi, zona portocalie începe cu Rt egal sau mai mare de 1,25, zona roșie la 1,5: acestea ar putea deveni 1 și, respectiv, 1,25. De la 11 la 15 diviziunea pe benzi revine și, prin urmare, fiecare regiune va urma regulile prevăzute de gama în care se află, pe baza evaluărilor institutului superior de sănătate.
Dario Franceschini a lansat ideea că poate schimba imaginea închiderilor și redeschiderii după ce a ascultat oamenii de știință. Ministrul Culturii a propus crearea unui al patrulea interval de risc, o “zonă albă” în care să intre regiunile cu cei mai buni indicatori.

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...