J&J condamnata pentru Risperdal, un medicament cu efecte secundare de neconceput

De ce a fost condamnat Johnson & Johnson (J&J) să plătească 8 miliarde de dolari pentru Risperdal? Motivele sentinței

Johnson & Johnson (J&J) a fost condamnat de Curtea Comună din Philadelphia și acum va fi obligat să plătească o despăgubire de 8 miliarde de dolari, dar de ce?
Sentința a găsit un motiv pentru a fi în recurs (una dintre multe) prezentată de Nicholas Murray împotriva companiei americane și, mai exact, împotriva medicamentului Risperdal .
Potrivit urmăririi penale, J&J ar fi obținut un profit pe pielea pacienților, fără a ține cont de sănătatea lor și nu ar fi avertizat împotriva efectelor secundare ale Risperdalului menționat, chiar în măsură să facă bărbații să crească sânii. De aici hotărârea judecătorească care a condamnat Johnson & Johnson la compensații de miliarde de dolari.
Administrația americană pentru produse alimentare și droguri a dat undă verde introducerii Risperdal pe piață în 1993. Medicamentul a început să fie utilizat atât în tratamentul schizofreniei, cât și în tulburarea bipolară .
Dar ceva nu a mers bine, iar pacienții de sex masculin au avut de a face cu ginecomastia, care este o creștere anormală a țesuturilor.
“Acest juriu, precum și alte juriuri din alte dispute, au impus din nou daune punitive unei companii care s-a gândit doar să obțină profit pe pielea pacienților”,
Avocații lui Nicholas Murray au tunat după sentință.
Johnson & Johnson a fost condamnat de instanță deoarece a fost acuzat că nu a comunicat consumatorilor consecințele posibile ale utilizării Risperdal, inclusiv „creșterea anormală a țesutului mamar feminin la băieți” .
Murray’s a fost doar unul dintre numeroasele recursuri împotriva medicamentului anti-psihotic care a permis J&J să strângă 737 milioane de dolari anul trecut .

Reacția lui J&J: instanța a încălcat dreptul la apărare

Declarațiile gigantului american nu aveau prea mult timp să vină. Johnson & Johnson a numit sentința disproporționată, dar a spus că este încrezător în privința reducerii dimensiunii sale în faza de apel.
În același timp, compania a atacat instanța acuzând-o că și-a încălcat dreptul la apărare, împiedicând prezentarea elementelor cheie pe etichetarea medicamentului.
Condamnarea lui Johnson & Johnson și compensația de 8 miliarde de dolari au stabilit un nou record: aceasta a fost cea mai grea sancțiune impusă până acum J&J pentru cele peste 13.000 de acțiuni legale înaintate asupra Risperdal.
[post]
[cosmin]