Proiectul pentru noua lege a educației aduce o modificare în asigurarea transportului elevilor: în loc de gratuitate, se introduce decontarea serviciilor, declară Cristina Dumitrache, deputat PSD.

Acesta explică faptul că, potrivit prevederii, elevii care învață în altă localitate decât cea unde locuiesc trebuie să plătească mai întâi abonamentele de transport și apoi să primească banii înapoi.

În opinia sa, prevederea implică o serie de probleme de care Ministerul Educației trebuie să aibă cunoștință, și anume:

Chiar dacă abonamentele de transport sunt decontate ulterior, există situații când elevii nu își permit plata inițială. Consecința? Acces îngrădit la educație, cu risc major de abandon școlar.

Decontul poate implica un prag maximal de decontare, urmând ca elevii să plătească o eventuală diferență. Consecința? Încălcarea dreptului constituțional la învățământ gratuit și din nou risc de abandon școlar.

Cei mai mulți dintre cei 200.000 de elevi care nu învață în localitatea de domiciliu provin din mediul rural, din categorii sociale vulnerabile, cu dificultăți materiale. Adică unde există oricum cea mai mare rată de analfabetism și abandon școlar a învățământului obligatoriu.

„O educație precară înseamnă generații viitoare expuse riscului de excluziune socială și sărăcie, înseamnă inegalități și cheltuieli mari privind ajutoarele sociale, înseamnă o societate nesigură și defectuoasă. Transportul elevilor are un rol esențial pentru accesul la educație iar autoritățile trebuie să se asigure că prevederile noii legii vor fi clare și vor garanta GRATUITATEA pentru toți elevii.”, spune Cristina Dumitrache.

The post Legea educației aduce decontarea serviciilor de transport al elevilor, în loc de gratuitate. Cristina Dumitrache, PSD, explică de ce acest lucru este o problemă appeared first on .

Diaspora Ro