Libertatea și dezvoltarea Europei Centrale

Pentru președintele Poloniei, regiunea "poate servi drept sursă de inspirație pentru efectele pozitive ale cooperării și ale creării de asocieri și inițiative comune

Un nou deceniu al secolului 21 abia a început. Un deceniu de incertitudine, în principal din cauza pandemiei globale și a consecințelor economice, dar și din cauza speranței. Un deceniu de oportunități pentru reconstrucția civilizației și a economiei, pentru crearea unei lumi mai bune, mai echitabile și mai ecologice, care să respecte principiile dezvoltării durabile. Privind spre viitor, încercăm să identificăm domeniile care vor deveni centre de schimbare dinamică și pozitivă. Sunt sigur că, la scară europeană și globală, Europa Centrală va face parte din aceste locuri.

Europa Centrală și de Est (acești termeni sunt adesea folosiți alternativ) este o entitate regională semnificativă, este o comunitate a destinului cu o dimensiune geografică, politică și economică, precum și cu o dimensiune ideologică și culturală. Datorită amplasării sale pe hartă, este văzută ca zona care se întinde între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră sau (deși prea simplistă) între Germania și Rusia. Cu toate acestea, suntem în primul rând un cerc comun de memorie. Am împărtășit experiențe istorice similare, în special în secolul 20 dramatic. Am suferit răul a două totalitarisme care ne-au oprimat și persecutat.

O poveste comună

Dar avem, de asemenea, experiențe fantastice și glorioase din secolele trecute, ar fi cea din perioada dintre secolele 15 și 17, când mai întâi Europa Jagellonilor și apoi Republica Națiunilor au reușit să combine voința și ambițiile ambelor prin crearea, în mare parte a spațiului central european, a unei uniuni politice voluntare, precursor al Uniunii Europene de astăzi, o casă primitoare pentru multe culturi și religii. , guvernate în conformitate cu principiile statului de drept, ale parlamentarismului și ale democrației.

Să luăm din aceste experiențe, atât bune, cât și rele, pentru a le folosi în viitor. Ca un avertisment universal, precum și ca o sursă de inspirație pentru a acționa pentru binele comun, pentru bunăstarea regiunii noastre și a întregii Europe integrate. De asemenea, este important să descriem Europa Centrală în termeni de valori. Ca parte a cercului civilizației occidentale de peste o mie de ani, împărtășim fundamentele sale ideologice. Așa milanezii au numit-o sugestiv, Europa Centrală este un Occident răpit, adică o parte a comunității culturale occidentale, care, împotriva voinței sale, s-a aflat sub dominația sovietică: imperială, autoritară, incapabilă de gestionare economică rațională.

Apărarea valorilor europene

Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că atașamentul nostru față de valorile care au construit cultura europeană nu este lipsit de reflecție. Știm, poate mai bine decât alții, prețul mare de plătit pentru apărarea lor. Suntem conștienți de faptul că este necesar să cultivăm și să conciliem libertatea cu responsabilitatea, drepturile cu îndatoririle, individualismul cu solidaritatea, atitudinea criticii, inovării și modernizării cu grija pentru patrimoniul și tradițiile care ne definesc identitatea.

Grupul Visegrad

Aș dori să atrag atenția asupra a trei platforme importante de cooperare din Europa Centrală, care nu sunt importante doar la nivel regional, ci și la nivel european, atlantic și chiar global. Primul este Grupul Visegrad, cu cea mai lungă experiență, care reunește Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria. Lansată în 1991, ca platformă pentru dialog politic și coordonarea eforturilor de aderare la NATO și UE, și-a dovedit utilitatea chiar și după ce a atins aceste obiective strategice. Astăzi este unul dintre cei mai importanți factori pentru activarea cooperării regionale în Europa Centrală și pentru înțelegerea problemelor europene.

Inițiativa București 9

A doua este Inițiativa București 9. Această structură include țările din flancul estic al NATO: Polonia, România, Lituania, Letonia, Estonia, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă și Bulgaria. A fost înființată în 2015 la București, unde am semnat o declarație comună care vizează punerea în comun a eforturilor pentru a asigura, acolo unde este necesar, o „prezență militară puternică, credibilă și durabilă” a NATO în regiune. B9 este în mare parte un răspuns la politica agresivă a Rusiei, care a încălcat frontierele și integritatea teritorială a Ucrainei vecine și reprezintă o amenințare la adresa securității regionale și atlantice. Nu intenționăm să-l privim pasiv.

Inițiativa celor trei mări

A treia platformă de cooperare este Inițiativa celor trei mări, inițiată de mine și de președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarović în 2015. Acest grup include țările din regiunile baltice, adriatice și maritime. Negru: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă , Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Obiectivul este să investim în comun în infrastructură, transport, energie și noi tehnologii care să stimuleze dezvoltarea în țările noastre și să contribuie la coeziunea Uniunii Europene. Când ne uităm la harta legăturilor economice din UE, vedem un avantaj semnificativ al fluxurilor orizontale pe axa vest-est față de fluxurile verticale pe axa nord-sud. Aceasta se referă atât la fluxul de persoane, mărfuri, servicii și capital, cât și la rețeaua de infrastructuri: autostrăzi, căi ferate, hub-uri, conducte, rețele de electricitate și IT. Inițiativa celor trei mări, creată pentru a da greutate structurală acestei părți a Europei, își propune să finalizeze „schela” lipsă, datorită căreia va fi consolidată integrarea regiunii noastre și a întregii UE. Implicarea investitorilor americani, chinezi și a altor investitori în proiectul Three Seas, pe lângă capitalul intra-UE, reprezintă o diversificare sănătoasă a beneficiilor și interdependențelor.

În centrul Europei

Iată imaginea actuală și viziunea viitoare a Europei Centrale ca o comunitate de activism, succes și aspirații ambițioase. Am parcurs o călătorie lungă și de succes. De la o regiune care de mult timp nu a existat în mintea marilor jucători de pe scena mondială („în Polonia, asta nu este nicăieri”, așa cum spunea Alfred Jarry la sfârșitul secolului al XIX-lea), la o regiune care este una a zonelor cu cea mai dinamică dezvoltare din lume și care aspiră la categoria centrelor civilizației. Europa Centrală: nomen omen? Vă invităm să participați la această aventură fascinantă.

Discursul președintelui Republicii Polonia este publicat simultan cu avizul lunar Wszystko Co Najważniejsze (Tot ce este cel mai important) ca parte a proiectului „Deceniul Europei Centrale” creat odată cu Bursa de Valori din Varșovia

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: