Limbaj oribil al Olimpiei Ardelean, care justifică excluderea sa din USR. „Mă ocup eu de escrocul de Barna și de p…le blege din Biroul Național!”, „Votați în p…da mamii voastre de nesimțiți!”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Ies la iveală dovezi ale comportamentului iresponsabil al Olimpiei Ardelean în interiorul USR. Reacțiile sale în ședințe ale Organizației județene Ilfov (unde era vicepreședinte) sau pe Facebook sunt motive serioase de excludere. O minimă disciplină de partid e obligatorie, altfel se ajunge la haos.

În sesizarea făcută de Marian Hurduc, membru în Biroul Județean Ilfov al USR, către conducerea USR, este evidențiată o ieșire suburbană a Olimpiei Ardelean într-o ședință în care rezultatul votului a fost altfel decât ar fi vrut ea.
„În data de 08.11.2019, în timpul ședinței Biroului Județean Ilfov care a avut pe ordinea de zi, printre altele, discutarea încălcărilor Statutului USR de către președintele filialei USR Buftea, Adrian Ciobanu, cu ocazia votului cu privire la sancțiunile propuse a fi luate împotriva acestuia, d-na Olimpia Ardelean, vicepreședinte al Biroului Județean Ilfov, ne-a adresat următoarele cuvinte: «Votați, în p…da mamii voastre de nesimțiți!». Reacția d-nei Ardelean a venit pe fondul nemulțumirii acesteia că votul nu se desfășura conform așteptărilor sale, atitudinea sa continuând într-o notă agresivă la adresa noastră pe parcursul întregii ședințe”.
Pe baza acestor argumente, Marian Hurduc cerea excluderea din USR a vicepreședintei USR Ilfov, Olimpiei Ardelean. O decizie în acest sens a fost luată în ședința Biroului Național de miercuri, 11 decembrie.

Recital vulgar pe Facebook

Olimpia Ardelean a recurs la un limbaj vulgar și în dialogurile purtate cu unii colegi de partid prin Facebook, părând obsedată de diverse „p”-uri masculine și feminine.

 • „Necula a vrut să lase semnăturile și escrocul de Barna i-a ținut partea. Dar lasă că o să mă ocup eu de el și e p…le blege din BN. E partidul nostru, nu al lui Necula și al șmecherilor lui.”
 • „Vai de p…la ta! Închide internetul!”

S-a adăugat, tot pe Facebook, postarea din 8 noiembrie, după ședința Biroului Județean în care i-a trimis pe colegii USR-iști să voteze „în p…da mamii lor de nesimțiți”. Cu două zile înainte de alegerile în care Dan Barna era candidatul USR, Olimpia Ardelean a scris:
„Și eu duminică ar trebui să votez USR? Când știu că Barna a făcut la fel cu semnăturile false de la «Fără penali» cumpărate printr-o firmă de promoteri de USR (vreo 20.000 la număr, din alea un milion) pe care angajatul lui din secretariatul general, Ciprian Necula, voia să le trimită la primării? De a trebuit să fac super-scandal la sediul USR? Și Barna a minimizat totul, încercând să dea vina pe mine, că am o vendetă personală”.

O excludere necesară

Cazul Olimpia Ardelean este unul complicat. Tânăra are merite certe, a funcționat și ca avertizor de integritate în cazul semnăturilor false din campania „Fără penali”. Stilul ei generos, voluntar și moral a și ajutat-o să devină vicepreședinte al Biroului Județean Ilfov al USR.
Dar când ai derapaje precum cele semnalate de colegii tăi, meritele trec pe planul doi, iar efectele nocive trebuie cântărite cu luciditate. Un asemenea comportament dăunează enorm partidului, fiind mană cerească pentru propaganda PSD. În plus, dacă nu este sancționat conform Statutului USR, el riscă să creeze haos în propriul partid și neîncredere în tabăra aliaților politici, gen PNL.

Pe Statut, Olimpia Ardelean trebuia exclusă. Reacția câtorva sute de USR-iști, inclusiv a unor deputați, senatori și președinți de organizații județene, care au contestat în termeni aspri decizia Biroului Național al partidului, a fost una bine-intenționată, dar emoțională.
USR are o problemă serioasă, pe care va trebui s-o rezolve cumva: găsirea unui echilibru între democrația internă și impunerea unei discipline de partid. Dacă partea a doua va fi neglijată de teama pierderii democrației interne din partid, USR riscă să fie măcinat de scandaluri interne expuse generos în spațiul public. Încurajarea acestora nu e o dovadă de democrație, ci un îndemn la haos.
Un partid are nevoie de exuberanță democratică, dar și de echilibru și înțelepciune. Este etapa la care trebuie să treacă și tânărul USR. Iar pentru asta e nevoie, uneori, și de măsuri aspre, ferme, de genul excluderii unor membri imposibil de disciplinat. Din interior, chiar și înarmați cu cele mai bune intenții, aceștia pot face mai mult rău decât bine.

Dan Barna: „Libertatea de expresie nu trebuie să afecteze interesele legitime ale unui partid”

Confruntat cu o puternic curent de contestare, în ultimele zile, președintele USR, Dan Barna, a avut o abordare matură a situației. Explicațiile sale îndeamnă la rațiune.

 • „Există cale statutară de atac, care poate fi urmată, și lucrurile merg mai departe. Ideea că scandalul este un instrument de șantaj intern nu mai poate să continue, pentru că vom ajunge să guvernăm și, fiind într-o coaliție de guvernare, perspectiva asta, în care diverși membri consideră regulile ca elemente opționale, ne pune într-o situație în care nu vom fi credibili. Or, lucrul acesta trebuie să-l reglăm în perioada următoare.”
 • „Libertatea de expresie nu trebuie să afecteze interesele legitime ale unui partid, acelea de a reprezenta poziția electorală pe care și-o asumă într-o campanie.”
 • „Oricare partid din lume are decizii prin care membrii care nu respectă obiectivele politice asumate de către partid sunt sancționați.”
 • „Nicăieri în lume, un membru care în ziua dinaintea votului atacă decizia și candidatul nu  poate beneficia de susținerea organizației. Când o părere afectează direct munca a zeci  de colegi care erau în stradă la împărțit pliante… poate să-și exprime părerea în afara organizației.”
 • „Vorbim și de alegerile locale. Imaginați-vă colegii care vor candida la primăriile marilor orașe ca având, cu o zi, două înainte, alți colegi care îndeamnă electoratul să nu-i voteze.”
 • „Decizia de miercuri nu avea legătură cu acele semnături. Decizia se baza pe niște sesizări ale unor colegi legate de injurii, de jigniri, iar pe de altă parte, de postarea în ziua dinaintea votului a unui mesaj public pe care colegii mei l-au considerat nedrept față de munca și efortul lor din campanie.”
 • „Trebuie să existe în orice organizație, inclusiv în USR, niște limite față de care membrii să se raporteze. Ideea că poți să ai orice abordare față de partid, față de organele de conducere ale partidului, în logica libertății totale de expresie, este una generoasă, dar nu are cum să fie funcțională. Trebuie să existe niște limite. În momentul în care se ajunge într-o zonă de jigniri, într-o zonă de afirmații care nu au în spate nicio dovadă sau nicio realitate, e firesc să existe astfel de reacții ale partidului, pe proceduri statutare.”
  Vino alaturi de noi!


  Alătură-te echipei și grupului nostru de Facebook
  Este de ajuns sa dai click pe o reclama de pe site, ne sustii!

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More