Pro integrare

Mafia PSD – Cea mai scumpă pâine din lume o face o brutărie din Piteşti: 251 de euro bucata

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

„Incredibilă hoție pusă la cale de Mafia PSD din Primăria Pitești, prin intermediul unei grădinițe publice, aflată în subordinea sa: pâine cumpărată de la o fabrică de familie cu 1.193 de lei (251 de euro) bucata! Hoție cu repetiție, căci operațiunea a fost repetată de cel puțin 5 ori”, a scris pe site-ul ziariştii.com cunoscutul gazetar Grigore Cartianu.
„Toate operațiunile s-au derulat prin SEAP (sistemul electronic de achiziții publice), prin achiziție directă (fără licitație). Grădinița cu program prelungit „Luminișul Pădurii” din Pitești a achiziționat, de fiecare dată, același produs („pâine albă feliată 400 grame”) de la același furnizor (SC Standard Mondopan Group SRL Piteşti).
Scandalul a izbucnit după tranzacția din 13 ianuarie 2020, pentru un lot de 110 pâini achiziționate cu 1.193 de lei bucata. În total: 131.230 de lei (27.456 de euro)”, mai scrie Grigore Cartianu, în articolul său.
Iniţial, conducerea grădiniţei cu pricina a explicat – chestie plauzibilă, altminteri – că preţul de 1.193 de lei pâinea a rezultat din simpla confuzie între punct şi virgulă. Pâinea ar fi costat, în realitate, 1,193 lei.
Un preţ apropiat de cele ale pieţei.
Din acest motiv, noi nici n-am mai scris nimic despre subiectul în cauză. Am considerat că o confuzie între punct şi virgulă nu e o ştire.
Însă, cei de la ziaristii.com au aprofundat verificările tranzacţiilor derulate prin intermediul SEAP între Grădiniţa „Luminişul Pădurii” din cartierul Trivale şi brutăria Standard Mondopan Group.
Chestie care nouă, recunoaştem, nu ne-a trecut prin cap s-o facem. Am luat de bună explicaţia de mai sus.
Postul complet Ziariștii.com

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

   

Sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) reveleză fie o incomensurabilă prostie, fie o incredibilă hoție! Ambele vizează Mafia PSD Pitești, care, conform cifrelor de pe SEAP, ar fi încercat să facă decontări scandaloase prin intermediul unei grădinițe publice, aflată în subordinea Primăriei: pâine cumpărată de la o fabrică de familie cu 1.193 de lei (251 de euro) bucata! Hoție sau prostie cu repetiție, căci operațiunea a fost repetată de cel puțin 5 ori.

Toate operațiunile s-au derulat prin intermediul SEAP, prin achiziție directă (fără licitație). Grădinița cu program prelungit „Luminișul Pădurii” din Pitești a vrut să achiziționeze, de fiecare dată, același produs („pâine albă feliată 400 grame”) de la același furnizor (SC Standard Mondopan Grup SRL).
Scandalul a izbucnit după tranzacția din 13 ianuarie 2020, pentru un lot de 110 pâini ce erau cotate la 1.193 de lei bucata. În total: 131.230 de lei (27.456 de euro) 
În acest caz, oferta a fost publicată pe 10 ianuarie și acceptată trei zile mai târziu (marcat cu verde, în colțul din stânga sus).

Pe 19 februarie, în urma scandalului public, actorii „afacerii” au fost nevoiți să intervină în SEAP, astfel încât tranzacția a fost refuzată (marcat cu roșu, în colțul din stânga sus).

O pâine atât de scumpă a fost contractată de la o brutărie locală cu conexiuni de partid (PSD, evident, într-un județ roșu): Standard Mondopan Grup din Pitești, controlată de Elena Apostol și Mariea Neagoe.
Și pentru că pâinea făcută de această făbricuță e atât de bună, iar copilașii erau înnebuniți după ea, conducerea grădiniței de stat – numită de Mafia PSD Pitești – a mai solicitat 120 de pâini, pe 16 ianuarie, la numai șase zile după lotul de 110 pâini. Prețul, același: 1.193 de lei bucata. În total: 143.160 de lei (29.951 de euro).

A pus virgula greșit, dar tot nu iese socoteala!

Contactată de Educație Privată, directoarea grădiniței, Claudia Anghel, a declarat că este vorba de o eroare la introducerea datelor în computer. Potrivit acesteia, prețul pâinii este de fapt de 1,3 lei, iar eroarea constă în introducerea în sistem a numerelor cu punct în loc de virgulă. Publicația constată: „Anghel nu a putut să explice de ce alte produse incluse în respectivele documente au prețurile redactate corect”. De exemplu, cozonacul apare la un cost de 5,50 lei, în timp ce pâinea este trecută la valoarea de 1.193 de lei.
Directoarea Claudia Anghel are o problemă: în SEAP, prețul este exprimat și în lei, și în euro! De exemplu, pentru oferta din 10 ianuarie, pentru 110 pâini, prețul total afișat de SEAP este de 131.230,00 RON (27.456,85 EUR), iar pentru oferta din 16 ianuarie, pentru 120 de pâini, prețul total afișat este de 143.160,00 RON (29.951,04 EUR). Atenție, sunt folosite și puncte, și virgule, deci e cam greu cu confuziile sub acest aspect!
A doua problemă pentru directoarea Claudia Anghel: chiar dacă muți virgula trei cifre mai la stânga, nu obții 1,3 lei pe pâine, ci 1,193 lei! Apropo: cam scumpă pâinea și cu 1,3 lei (fără TVA!), dat fiind că nu o iei de la magazin, ci direct de la producător, și nu iei una, ci sute de bucăți!

Grădinița „Luminișul Pădurii” din Pitești

Ilegalități în serie

A treia problemă majoră pentru directoarea grădiniței: cele două tranzacții din ianuarie 2020 au fost precedate de cel puțin alte trei, în noiembrie-decembrie 2019, tot prin SEAP, la același preț: 1.193 de lei pâinea! Toate, rămase în faza de intenție, pentru că finalmente au fost refuzate, după ce inițial fuseseră acceptate.

Întrebare legitimă: de ce a fost repetată eroarea „de virgulă” și în ianuarie, după ce fusese semnalată și în noiembrie-decembrie?!
Pe 13 decembrie, Grădinița „Luminișul Pădurii” a solicitat 80 de pâini, la prețul total de 95.440 de lei (19.979,48 euro).

Cu o săptămână mai înainte, pe 6 decembrie, achiziția se voia mai consistentă: 120 de pâini, la prețul total de 143.160 de lei (29.964,21 euro).

Cu o lună în urmă, pe 8 noiembrie, beleaua a fost și mai mare: Grădinița „Luminișul Pădurii” a contractat 130 de pâini, cu prețul total de 155.090 de lei (32.571,67 euro), depășind astfel plafonul de 30.000 de euro sub care este permisă achiziția directă. Deasupra acestui plafon, e obligatorie licitația. Așadar, încă o ilegalitate care putea sări în ochi „din prima”, astfel încât o eventuală „confuzie între punct și virgulă” să fie înlăturată!

S-a ieftinit pâinea: 0,92 lei bucata!

După izbucnirea scandalului, conducerea grădiniței s-a repliat: n-a mai oferit 1.193 de lei pe o pâine, dar nici 1,3 lei (cum zicea directoarea Claudia Anghel) și nici măcar 1,193 lei, cum ar ieși dacă mutăm virgula. Nu, pe 17 februarie 2020 pâinea s-a ieftinit brusc, fiind cumpărată cu 0,92 lei bucata! În total, pentru 60 de pâini, Grădinița „Luminișul Pădurii” a plătit 54,60 lei (11,42 euro). Unde sunt zecile de mii de euro de odinioară?!
Precizare: vânzătorul este același, Standard Mondopan Group, semn că și prețul de 1,3 lei era mult umflat!

Directoare fără concurs

Cazul grădiniței de stat din Pitești arată cinismul Mafiei PSD din „județele roșii”, care nu are nicio reținere să fure bani publici folosind ca paravan chiar și copii de 3-5 ani – preșcolarii.
În octombrie 2016, Guvernul Cioloș a organizat concursuri pentru ocuparea funcțiilor de director în instituțiile de învățământ școlar și preșcolar. Claudia Anghel a candidat pentru conducerea Grădiniţei „Luminişul Pădurii” Piteşti, dar a fost respinsă încă din faza preliminară, nemaiajungând la proba scrisă. Ea nu a prezentat un dosar complet.

Claudia Anghel, directoarea grădiniței cu bucluc

Și totuși, Claudia Anghel a ajuns directoare chiar și fără concurs, după instalarea Guvernului Grindeanu! Guvernele PSD-iste ale lui Dragnea n-au mai ținut cont de concursuri, ci și-au impus clientela politică – „prin delegare” – la conducerea tuturor școlilor și grădinițelor.

UPDATE: Brutarul spune că a vândut pâinea cu 1,193 de lei + TVA

„Prețul real cu care societatea noastră comercializează pâinea albă feliată de 400 de grame este de 1,193 lei+TVA, așa cum reiese și din catalogul nostru de produse, încărcat în SEAP/SICAP”, a comunicat societatea care a livrat pâinea, Standard Mondopan Group, într-un răspuns pentru E-Juridic.ro.
Compania arată că prețurile apărute în SEAP „reprezintă rezultatul unor erori de tastare ale operatorilor, care, cu ocazia introducerii datelor în platforma electronică SEAP/SICAP, au tastat punct în loc de virgulă”.
„Valorile eronate astfel rezultate, la care faceți referire în cuprinsul articolului, nu s-au concretizat în niciun document financiar contabil și nu au fost NICIODATĂ achitate, pâinea respectivă fiind facturată ÎNTOTDEAUNA LA PREȚUL DE 1,19 LEI + TVA către autoritatea contractantă, respectiv Grădinița cu program prelungit «Luminişul Pădurii»”, a mai precizat pentru E-Juridic administratorul Standard Mondopan Group, Elena Apostol.
Compania a atașat mai multe documente justificative cu privire la susținerea sa. Iată unul dintre el (o factură):
franzele gradinita pitesti

[post]

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...