Mașini de serviciu

Mașinile de serviciu trebuie să fie înmatriculate în țara în care se află sediul întreprinderii.

Acest lucru este valabil indiferent dacă dețineți întreprinderea sau lucrați pentru ea, atâta timp cât mașina a fost cumpărată pe societate.

Deplasarea în străinătate cu mașina de serviciu

Mai puțin de 6 luni

Dacă munca dumneavoastră implică deplasări periodice dintr-o țară a UE în alta, este bine să știți că puteți fi oprit de poliție pentru un control.

Poliția vă poate cere o copie a contractului de muncă sau o dovadă a activității pe care o prestați în țara respectivă, în special dacă trebuie să conduceți pe timpul nopții sau în week-end.

Exemplu

Andrea lucrează ca agent de vânzări pentru o firmă italiană. O parte din activitatea sa constă în a promova produsele firmei în Ungaria, Bulgaria și România. Andrea folosește periodic mașina de serviciu pentru a se deplasa în aceste țări. Poliția română îl oprește deseori pentru a verifica dacă mașina înmatriculată în Italia are toate actele în regulă și are dreptul să circule în România.

Acesta este motivul pentru care are întotdeauna în mașină contractul de muncă și o autorizație din partea firmei care îi permite să conducă mașina în scopuri profesionale în afara Italiei.

Mai mult de 6 luni

Dacă trebuie să rămâneți în altă țară timp de peste 6 luni și să folosiți mașina de serviciu din țara de origine în tot acest timp, ați putea obține o derogare de la normele privind înmatricularea. Contactați din timp autoritatea națională competentă pentru a afla dacă acest lucru este posibil.

Exemplu

Marco lucrează pentru o întreprindere finlandeză, care decide să îl detașeze în Portugalia pe o perioadă de 1 an. Marco va trebui să folosească mașina de serviciu din Finlanda pe durata detașării în Portugalia. Pentru a conduce în Portugalia pe o perioadă mai mare de 6 luni o mașină cu număr finlandez, Marco trebuie să solicite din partea autorităților portugheze o autorizație specială, cunoscută sub denumirea de „Guia de Circulação”.

De îndată ce va obține autorizația, Marco va putea să conducă în Portugalia mașina înmatriculată în Finlanda fără a-și face griji că va depăși cele 6 luni în care nu este obligat să înmatriculeze mașina în țara gazdă.

Lucrători transfrontalieri în UE

Dacă sunteți lucrător transfrontalier, ceea ce înseamnă că lucrați într-o țară, dar locuiți în alta și vă întoarceți acasă cel puțin o dată pe săptămână, puteți conduce mașina de serviciu în țara în care locuiți, fără să trebuiască să o reînmatriculați, atâta timp cât:

  • vă deplasați între locul de muncă și locul de reședință SAU
  • vă deplasați în special în scop profesional.

Exemplu

Jacob s-a mutat în Olanda, în urmă cu un an, dar continuă să-și administreze clinica dentară din Belgia. În timpul unui control de rutină, poliția olandeză l-a amendat și i-a spus că este obligat să-și înmatriculeze mașina în Olanda.

Jacob a contestat decizia poliției și a explicat că mașina a fost achiziționată în scop profesional (lucru pe care l-a dovedit prin prezentarea de facturi) și că este înmatriculată în Belgia pe societate. Mai mult, autovehiculul este folosit în Olanda în principal în scopuri profesionale.

Autoritățile olandeze au verificat documentele, iar amenda a fost retrasă.

Lucrători transfrontalieri în afara UE

Dacă întreprinderea are sediul într-o țară din afara UE, nu există flexibilitate în ceea ce privește utilizarea mașinii de serviciu pentru deplasări private.

Puteți folosi mașina de serviciu înmatriculată în afara UE pentru a conduce între țara de origine și locul de muncă și pentru a efectua orice alte activități profesionale în UE.

Acestea din urmă trebuie să fie menționate în contractul de muncă.

În toate celelalte cazuri, întreprinderea poate fi obligată să plătească taxe de import pentru autoturism.

Exemplu

Diana locuiește în Franța, dar lucrează în Elveția, pentru o companie elvețiană. Într-o duminică, în timp ce se afla la volan, a fost oprită de poliția franceză. Aceasta i-a comunicat că în Franța își poate folosi mașina de serviciu înmatriculată în Elveția doar pentru a se deplasa între locul de muncă și locul de reședință și pentru a desfășura activități profesionale.

Deoarece Elveția nu face parte din UE, Diana trebuie să demonstreze că folosește mașina în Franța în scopuri profesionale. În caz contrar, întreprinderea ar putea fi nevoită să plătească taxe de import pentru mașină.

Utilizarea în folos personal a mașinilor de serviciu

Dacă doriți să folosiți mașina de serviciu atât în scop personal, cât și profesional, acest lucru trebuie să fie clar indicat în contractul de muncă.

Menționăm că o mașină de serviciu ar trebui utilizată în principal în scopuri profesionale și numai ocazional în scop personal.

Exemplu

Magda locuiește în Republica Cehă și lucrează în Slovacia. Ea conduce o mașină de serviciu înmatriculată în Slovacia pe care o folosește în special în această țară, dar și pentru a se deplasa către și dinspre orașul său natal.

Magda a primit din partea întreprinderii permisiunea de a conduce ocazional și în scopuri personale în Republica Cehă. Ea poate face acest lucru, atât timp cât permisiunea acordată de întreprindere este prevăzută în mod clar în contractul său de muncă. Astfel, Magda nu va avea probleme cu poliția cehă.

Împrumutarea/închirierea mașinii de serviciu

Chiar dacă puteți utiliza temporar mașina de serviciu în altă țară din UE, nu aveți voie să o împrumutați sau să o închiriați altcuiva (de ex. soției sau copiilor).

În unele țări ar putea exista excepții de la această regulă, atâta timp cât utilizarea mașinii de serviciu de către o altă persoană este menționată în contractul de muncă. Contactați înainte autoritatea națională de înmatriculare.

Informații specifice fiecărei țări

Verificați în ce condiții puteți utiliza mașina de serviciu în diferite țări din UE

Mai multe informatii AICI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: