Austria:Matematicianul de origine română Adrian Constantin a fost numit noul câștigător al premiului Wittgenstein

Premiul Wittgenstein - cel mai valoros premiu pentru promovarea științei în Austria a fost acordat în acest an matematicianului roman Adrian Constantin, de la Universitatea din Viena.Este un specialist în valuri ,curentii oceanelor si din atmosfera ,contribuind astfel la evaluarea riscurilor de tsunami.

Fondul Științific Austriac, FWF, i-a acordat cercetătorului Adrian Constantin, miercuri dupa-amiaza, cel mai mare premiu de finanțare științifica din Austria, cu o subvenție de 1,5 milioane de euro.

Potrivit FWF, Premiul Wittgenstein este destinat sa garanteze cercetătorilor excelenți “cel mai înalt grad de libertate și flexibilitate în desfășurarea activității lor de cercetare pentru a permite o dezvoltare extraordinara a realizărilor lor științifice”.

Premiul i-a fost acordat cercetătorului roman de un juriu international format din opt oameni de știința de top, dintre care doi câștigători ai Premiului Nobel.

Juriul a justificat acordarea premiului lui Adrian Constantin pentru “contribuțiile sale inovatoare la matematica propagării valurilor”. Cercetările sale despre modul în care se sparg undele au pus bazele “investigării matematice riguroase a singularităților în ecuațiile diferențiale parțiale neliniare ale fluxurilor de fluide”, a declarat președintele juriului, Janet Wolff (Universitatea din Manchester)Conform Facultății de Matematica a Universitatii din Viena, Adrian Constantin este lider mondial în teorie și în aplicarea ecuațiilor diferențiale parțiale neliniare.

Doua dintre articolele sale se număra printre cele mai citate 10 lucrări publicate vreodată de revistele în care apar, care, la rândul lor, se situează printre cele mai prestigioase din întreaga matematica:Acta Mathematica si Inventiones Mathematicae. Cercetările sale și ale colaboratorilor sai includ contribuții primare la geofizica, de ex. dovada existentei undelor de rotație de amplitudine mare (cu W. Strauss si E. Varvaruca) sau o dovada de stabilitate a undelor solitare cu vârf (cu W. Strauss). Adrian Constantin a dezvoltat si a stabilit tehnici analitice noi care ajuta la descoperirea unor fenomene de valuri dificile în oceane și în atmosfera.Adrian Constantin s-a născut pe 22 aprilie 1970, la Timișoara, , unde a urmat o școală de limba germană. A studiat la Universitatea Sophia-Antipolis din Nisa după care si-a luat doctoratul în 1996 la Institutul Courant de la New York University. Cariera să profesională continuă l-a dus de la Universitatea din Basel și de la Universitatea din Zurich la Universitatea Newcastle din Anglia și mai departe, la Trinity College Dublin. Din septembrie 2008, cercetătorul Adrian Constantin predă la Facultatea de Matematică a Universității din Viena.

Ministrul Științei, Heinz Faßmann, și președintele FWF, Klement Tockner: Premiul Wittgenstein deschide noi oportunități pentru cercetarea de talie mondialăMinistrul Științei, Heinz Faßmann, și președintele FWF, Klement Tockner: Premiul Wittgenstein deschide noi oportunități pentru cercetarea de talie mondială

Turnarea fenomenelor naturale în formule matematice
“Există multe fenomene naturale ale căror cauze și efecte nu sunt încă cunoscute în detaliu. Printre acestea se numără tsunami-ul, precum și fenomenul climatic el Niño, care provoacă ploi masive, secetă la fiecare patru până la cinci ani. Aceste evenimente se află în centrul cercetării matematicianului și a câștigătorului actualului premiu Wittgenstein 2020 Adrian Constantin. Născut în România, el conduce cercetări la Universitatea din Viena din 2008, unde încearcă să transforme fenomenele naturale în formule matematice. Daca pot contribui la o mai buna înțelegere a proceselor din ape și din atmosfera, atunci aceasta este o mare plăcere pentru mine – uneori a lucrat deja”, râde Constantin într-un interviu cu science.ORF.AT.

Vino alaturi de noi!


Alătură-te echipei și grupului nostru de Facebook
Este de ajuns sa dai click pe o reclama de pe site, ne sustii!
Sursa: fwf.at Radio Romana ORF

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More