Pro integrare

Moțiunea de cenzură a fost depusă / Patru PSD-isti au semnat documentul. În total sunt 237 de semnături

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Opoziția a depus luni, la Parlament, la ora 18:00, moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, document semnat de 237 de senatori și deputați.
Patru parlamentari PSD, doi senatori și doi deputați, au semnat moțiunea de cenzură, a anunțat liderul deputaților PNL, raluca Turcan.
În total, pe documentul intitulat ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” sunt 237 de semnături de la toate partidele parlamentare.
Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament și guvernul să fie demis sunt necesare 233 de voturi ”pentru”.
Proveniența semnăturilor pe moțiunea de cenzură:
PNL – 95 semnături
USR – 40 semnături
UDMR – 30 semnături
Pro România – 28 semnături
ALDE – 20 semnături
PMP – 17 semnături
Minorități – 2 semnături
PSD – 4 semnături
Independenți – 1 semnătură
TOTAL: 237 semnături
„Moţiunea este semnată de 237 de parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, patru parlamentari PSD şi un deputat independent. Pentru toată aroganţa, pentru toată incompetenţa şi toată răutatea cu care au guvernat, votul pentru căderea acestui guvern profund anti-naţional este un act necesar din partea oricărui parlamentar de bună-credinţă. Semnăturile confirmă angajamentul unei majorităţi parlamentare pentru demiterea acestui guvern”, a scris, pe Facebook, prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan, imediat după depunerea moţiunii de cenzură.
Ea susţine că Executivul „face eforturi disperate şi presiuni de tot felul ca să îi întoarcă din drum pe unii semnatari ai moţiunii”.
„Este pentru toată lumea un test de caracter şi de loialitate faţă de români. Este ori, ori! Cu fiecare oră, cu fiecare zi care trece, menţinerea Guvernului Dăncilă face un rău tot mai mare României. Guvernează în haos, ilegitim şi imoral, cu o incompetenţă ce face ravagii. (…) Interesele ţării trebuie să primeze. Şi interesele României dictează plecarea urgentă a celui mai prost guvern din istoria ţării. Acum se aleg apele. Acum se vede cine este om politic şi om de stat adevărat şi cine politruc fariseu”, a mai spus Raluca Turcan.
Preşedintele PRO România, Victor Ponta, a declarat marţi că pentru moţiunea de cenzură trebuie stabilit un calendar de „bun simţ”, astfel încât aceasta să fie dezbătută şi votată în Parlament lunea sau marţea viitoare, susţinând că unii lideri PSD vin cu „şmecherii” şi „cu tot felul de scenarii” prin care încearcă să tragă de timp.
„În această seară, toţi cei care au semnat moţiunea, începând evident cu PNL şi celelalte grupuri, şi PRO România – va fi colegul meu Daniel Constantin -, vor prezenta textul moţiunii, de fapt ce e cel mai important – numărul de semnături. Ştiu că sunt 237. (…) După care, mâine dimineaţă la prima oră se face şi partea de procedură. De ce chestia aceasta? Domnul Iordache, cu care am lucrat mulţi ani, are numai idei proaste în ultima perioadă şi pentru PSD, şi pentru Parlament, făcuse un plan, probabil cu doamna Dăncilă, care habar nu are cum funcţionează Parlamentul, că undeva în noaptea asta, la 12 noaptea, să ne strângem noaptea ca hoţii să vorbim despre moţiune că pun ei nu ştiu când – sâmbătă… Nu merge aşa, este o chestie serioasă o moţiune de cenzură, este despre Guvern, despre Parlament, despre viitorul României. Mâine avem Birouri permanente, stabilim un calendar de bun simţ şi probabil luni sau marţi o şi votăm, sper cu peste 234 (de voturi – n.r.)”, a afirmat Victor Ponta, la Parlament.
El a spus că lucrurile trebuie făcute normal în privinţa moţiunii de cenzură.
„Toate şmecheriile acestea în care încearcă să tragă de timp, să găsească… arată slăbiciune, arată că de fapt le e frică. Dacă nu le era frică nu încercau să ne trimită la 12 noaptea să umblăm prin Parlament cu moţiunea. Putem să facem lucrurile normal, cu respect faţă de cei care ne-au votat şi aşa trebuie să le facem”, a adăugat Ponta.
Întrebat ce va face dacă se va stabili ca votul pentru moţiunea de cenzură să fie dat sâmbătă, liderul PRO România a subliniat că acest lucru nu este posibil.
„Nu ai cum să stabileşti ca votul să fie sămbătă. Cei de la PSD, sub influenţa nefastă a ideilor greşite ale domnului Iordache, care sper să îşi revină, vin cu tot felul de scenarii. Singurul scenariu serios este să discutăm, să votăm moţiunea luni sau marţi. Toate celelalte sunt şmecherii. Noi suntem serioşi. (…) Eu iau în calcul că, indiferent de ideile creţe ale câtorva oameni din PSD, trebuie să ne comportăm serios faţă de o moţiune de cenzură cu şanse foarte mari şi cu siguranţă o dezbatere adevărată, nu doar vot, este importantă, să spună fiecare. Lucrul acesta se poate face luni, marţi, miercuri”, a precizat Ponta.
Potrivit textului moțiunii de cenzură, Opoziția va propune un guvern suplu, format din maximum 15 ministere, după demiterea Cabinetului Dăncilă și ”investiții publice majore”.
”Această moţiune de cenzură porneşte de la o realitate incontestabilă. Guvernul nu mai are majoritate parlamentară şi nu mai are legitimitatea politică pentru a guverna ţara. În orice democraţie funcţională, atunci când Guvernul nu mai are susţinerea Parlamentului, prim-ministrul îşi dă demisia, fără să mai aştepte depunerea unei moţiuni de cenzură. Cel mai firesc ar fi fost ca Guvernul Dăncilă să plece imediat după votul din 26 mai, atunci când românii au dat cea mai zdravănă lecţie acestui guvern care a acţionat împotriva intereselor generale ale ţării, împotriva românilor”, se arată în debutul moțiunii de cenzură.
Principalele critici la adresa guvernului listate în moțiune:
Viorica Dăncilă a folosit funcția de prim-ministru ca pe ”un instrument de vendetă personală împotriva adversarilor politici”, încurajându-și colegii ”să profereze mesaje naționalist-șovine la adresa minorităților naționale” și nesancționând ”derapajele grave din discursurile pline de ură”
„Lipsa de competenţă” sau „impotenţa guvernării”: în doi ani şi opt luni, s-au perindat prin Guvern peste 80 de miniştri, ”dintre care unii au fost de cea mai slabă calitate, numiţi nu pentru a creşte performanţele actului guvernamental, ci pentru a tranzacţiona voturi şi interese în interiorul principalului partid de guvernare”
”guvernele PSD nu au demarat niciun proiect major pentru infrastructura românească”
absorbția slabă a fondurilor europene: ”peste câteva luni intrăm în anul 2020 şi constatăm că aproape 6,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate României nici măcar nu au fost cerute de la Uniunea Europeană”
lipsa acută a investiţiilor: ”sub Guvernul Dăncilă am avut cele mai slabe alocări pentru investiţii din ultimii 15 ani, raportate la Produsul Intern Brut. Dacă în anul 2008 volumul total al investițiilor raportat la PIB era de 38%, acesta a scăzut la doar 22% în prezent. Autostrăzi noi nu se construiesc, ci doar se desenează pe harta ţării şi se promit în continuare. Iar, dacă socotim datele raportate de Ministerul Finanțelor Publice pentru primele șapte luni ale anului, investițiile publice, ca procent în PIB, vor atinge în 2019 recordul negativ absolut pentru ultimele două decenii”
alungarea investitorilor străini prin lipsa de predictibilitate a legislației economice, ”care se modifică aproape săptămânal”: ”Cine mai poate să aibă încredere în doamna Dăncilă, când domnia sa promitea în anul 2018, de la tribuna Parlamentului, că „atâta timp cât voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă”, iar câteva luni mai târziu semna Ordonanţa Lăcomiei prin care a introdus taxe noi şi a distrus puterea de cumpărare a românilor?”
”Confiscarea” de la companiile profitabile de stat a miliarde de euro din banii care erau destinaţi investițiilor, ”pentru a fi viraţi peste noapte la bugetul stat”
dublarea în timp record a deficitului de cont curent ”din cauză că modelul economic greşit al PSD a împins România să consume tot mai mult din import şi să ajute, astfel, economiile altor state, nu pe producătorii români”
înrăutățirea tuturor indicatorilor conomici: ”Dacă, în anul 2017, România îndeplinea toate criteriile de la Maastricht necesare adoptării monedei unice europene, respectiv: deficitul bugetar, rata inflaţiei, datoria publică raportată la PIB, cursul de schimb şi dobânzile pe termen lung, astăzi, numai raportul dintre datoria publică şi PIB mai corespunde criteriilor nominale de convergenţă la euro”
ignorarea avertismentelor instituţiilor financiare ”care spun că România a devenit, în ultimii aproape 3 ani, statul cel mai vulnerabil din Uniunea Europeană, în faţa unei posibile crize economice sau a unei recesiuni”
proasta pregătre a noului an școlar: ”Manualele noi nu sunt gata nici anul acesta, renovările unităţilor şcolare sunt sub ceea ce era necesar, iar subfinanţarea cronică persistă. Altfel spus, Guvernul nu dă doi bani pe soarta şcolii româneşti, deşi este condus de un fost profesor de liceu tehnologic”
nerespectarea promisiunilor de construire a celor opt spitale regionale
tentativele de blocare a votului pentru românii din diaspora: ”Nimic nu ne garantează faptul că PSD nu-i va supune pe românii din străinătate la aceleaşi umilinţe ca la alegerile prezidenţiale din 2014 sau la alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai 2019. Posibilitatea votării prin corespondenţă este aproape necunoscută de către românii din afara frontierelor, pentru că Guvernul nu i-a informat la timp pe oameni de existenţa acestei modalităţi de vot, abia legiferate. Mai mult decât atât, secţii noi de votare în marile comunităţi de români din străinătate nu au fost încă stabilite, iar pregătirea votului este gestionată absolut deficitar. Şi, de parcă nu ar fi suficient, ministrul finanţelor publice încearcă să-i descurajeze pe cei care vor să voteze prin corespondenţă, ameninţându-i deja cu impozite şi taxe pregătite de ANAF”
blocarea de către PSD a abrogării legii recursului compensatoriu, ”acea modalitate prin care au fost eliberate şi persoane condamnate pentru infracţiuni cu violenţă care, între timp, au şi recidivat. Nici recidivele înfricoşătoare ale acestora nu v-au impresionat, doamnă prim-ministru? Când primeaţi ordine de la fostul şef de partid, imediat făceaţi şedinţă de guvern şi aprobaţi ordonanţe de urgenţă care au mutilat sistemul judiciar din România”
lipsa eforturilor pentru combaterea infracționaliității: ”Infracţionalitatea, în loc să fie combătută, pare a fi fost stimulată, ajungându-se la situaţia inacceptabilă în care clanuri de interlopi au acţionat nestingherit, uneori chiar în complicitate cu reprezentanţi ai autorităţilor statului. Tragedia de la Caracal, dar şi multe alte cazuri din ţară sunt proba vie a acestei situaţii”
lipsa măsurilor împotriva conducerilor Televiziunii și Radioiului publice: ”Din momentul în care aceste două instituţii au ajuns să fie finanţate exclusiv de la bugetul de stat, prin semnătura Guvernului, ele nu-şi mai respectă nici statutul şi nici rolul fundamental de a informa în mod imparţial şi corect populaţia. Şefii acestora acţionează discreţionar, risipesc bani publici pentru deplasări de lux şi interese personale, se manifestă dictatorial în relaţiile cu angajaţii şi au trecut la capitolul „confidenţial” aproape tot ceea ce fac ei cu banii publici”
”Demiterea Guvernului Dăncilă reprezintă o condiţie esenţială pentru intrarea României în normalitate. Această moţiune ne oferă şansa să reconstruim România din temelii (…) Votul dumneavoastră pentru moţiunea de cenzură este un vot esenţial pentru a reda speranţa românilor de pretutindeni că România se poate întoarce la normalitatea mult aşteptată (…) Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră (…) vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”, se mai arată în textul moțiunii de cenzură.
[post]
[cosmin]
sursa

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

PSD – Si vrejul de fasole.

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...