Pro integrare

Neglijată de îngrijitori, Dumana a fost la un pas să-şi piardă vederea. Unde a ajuns acum văcuţa

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni au primit un telefon care, pentru ei, este ceva ce se întâmplă de mai multe ori pe zi. „Bună ziua! Avem două animale pe care nu avem unde să le ţinem şi am vrea să le luaţi dumneavoastră!”, a sunat apelul.

Până aici, totul era banal, deoarece, zilnic sună persoane care au câini sau pisici de care vor să scape, numai că femeia din Bucureşti care a sunat a spus că are două …vaci.  

Femeia le-a povestit celor de la Milioane de Prieteni că are o fetiţă, iar bunica micuţei, din judeţul Iaşi, a dorit să-i lase moştenire nepoatei vaca Dumana, la care ţinea foarte mult. 

Cum nepoata locuieşte în Bucureşti, unde este interzis să creşti vaci, mama fetiţei a decis să plătească o familie din sat, care să se îngrijească de Dumana şi să se bucure de laptele pe care îl dă vaca. 

Înţelegerea părea foarte avantajoasă pentru familia de la ţară, numai că aceasta nu s-a arătat foarte preocupată de sănătatea vacii. Dumana avusese un pui, Veta, care a ajuns la o altă familie. După ce a fost lăsată moştenire nepoatei, Dumana a mai făcut un viţel, botezat de nepoată Viţerk. 

Cele două vite au rămas în gospodăria familiei plătite să le îngrijească, numai că Dumana a avut o problemă la un ochi. Familia nu a dus-o la veterinar, astfel că vita a ajuns să fie aproape oarbă. La o vizită făcută de stăpână, aceasta a văzut starea vacii şi a decis să o dea în grija Asociaţiei Milioane de Prieteni, mai ales că, la o vizită la Sanctuarul Libearty, de la Zărneşti, fetiţa a putut vedea că aici există şi o fermă pentru animale domestice. 

Veterinarul care a văzut-o pe Dumana a spus, însă, că problema ei de la ochi este una foarte serioasă şi, dacă nu va ajunge la un specialist, văcuţa va rămâne oarbă în curând. Astfel, asociaţia Milioane de Prieteni a decis ca, înainte să pornească spre Zărneşti, văcuţa şi viţelul ei să facă un popas la Bucureşti, la Spitalul Facultăţii de Medicină Veterinară.

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

Aici, Dumana a fost examinată de specialişti, i s-au făcut analizele necesare pentru a vedea motivul pentru care boala avansează şi este pe cale să îşi piardă vederea. După câteva zile, văcuţa a fost pregătită pentru operaţie. În urma intervenţiei chirurgicale, medicii i-au putut salva unul din ochi, dar pentru cel la care apăruse prima dată boala nu s-a mai putut face nimic. Dumana şi Viţerk au mai rămas o perioadă în Capitală, sub atenta supraveghere a specialiştilor de la Facultatea de Medicină Veterinară, după care au pornit spre Zărneşti. 

„Dumana şi Viţerk au ajuns cu bine, suntem foarte fericiţi că starea lor este bună. Dumana mai are nevoie de câteva zile de îngrijiri medicale, dar nu de o asemenea amploare sau de o asemenea anvergură care să necesite să stea în spital. Sunt îngrijiri medicale pe care le putem acorda şi noi, la faţa locului, avem medicul nostru veterinar care se ocupă de acest lucru. Trebuie puse nişte picături în ochi şi trebuie protejat foarte bine şi ochiul celălalt”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Milioane de Prieteni, Paula Ciotloş. Acum, Dumana are 11 ani şi, până la sfârşitul vieţii, se va putea bucura de libertatea oferită de sanctuar.

Până să ajungă cele două animale la sanctuar, reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni le-au construit un grajd în care să se simtă bine în timpul în care nu sunt la păscut. Aici există şi alte animale domestice, între care câteva capre, iar, la numai câteva zile de la sosirea celor două vaci, tot aici a ajuns şi iepuraşul Olaf, al cărui stăpân a plecat definitiv în Germania şi a dorit ca micul său prieten să ajungă într-un loc în care animalele sunt foarte bine îngrijite şi se pot bucura şi de un grad cât mai mare de libertate. 

Acum, la sanctuar este aşteptată şi Veta, sora mai mare a lui Viţerk. Aceasta a avut numeroase papiloame, între care unul foarte mare, pe spate. Pentru aceasta a avut nevoie de o operaţie care a fost făcută la Spitalul Universitar din Iaşi, iar acum se află în convalescenţă. 

Hope, Ferma Educaţională a Animalelor Salvate, se întinde pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi, în cadrul Sanctuarului de Urşi Libearty din Zărneşti.

Ca să aflaţi mai multe despre asociaţie, inclusiv cum puteţi dona pentru animale, vizitaţi site-ul:

Vă mai recomandăm:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...