Neuron Media – De ce , în lupta pentru șefia PNL , nu există de fapt #echipăcăstigătoare !?

În primul rând , pentru că în România nu există viață de partid și structuri reprezentative și nici mult clamata democrație internă.

Neuron Media 

La fel ca în multe alte aspecte ale vieții politice românești și ale societății în ansamblu , acestea se mimează , adică se merge “la vrăjeală” . Nu o să intru în aspecte despre cum s-au organizat recentele ședințe pentru numirile structurilor locale de conducere din PNL , au făcut deliciul (sau greața) opiniei publice , am să spun doar că e trist (și nesănătos) faptul că doar atunci când se discută despre congrese , conduceri sau desemnare de candidați există “agitație” în teritoriu , în rest , NIMIC/NADA/NEXAM/CANCI .De fapt , în România , partidele politice nu sunt niște organizații piramidale , în care puterea și decizia să meargă de la bază către vârf , ci invers .

Am simțit nevoia să subliniez acest aspect , înainte să intru în fondul problemei.

Am încercat (pe baza informațiilor și experienței) să fac două scenarii posibile , pentru Congresul PNL din 25 Septembrie. Nu am pretenția că ele sunt exacte , dar sunt perfect plauzibile. Spun din start că nu militez pentru nici una dintre tabere , tocmai pentru că le consider pierzătoare pe ambele. Pierzătoare nu pentru PNL sau penaliști ci pentru români în ansamblu.
În eventualitatea în care Ludovic Orban câștigă , o să avem cu siguranță o situație aproape fără ieșire. Să vă explic de ce.
E nu doar o cutumă dar și o regulă de eficiență politică (dovedită în țări cu democrație funcțională și consolidată) ca cel care conduce partidul aflat la guvernare (majoritar sau preponderent) să conducă și guvernul. Dacă nu se întâmplă așa , avem nu departe în istorie perioada 2016-2019 , când din cauze penale , defunctul politic Liviu Dragnea nu a putut ocupa funcția de prim-ministru și a schimbat 3 guverne.
Chiar Ludovic Orban a afirmat recent că Florin Cîțu nu mai poate rămâne prim-ministru dacă pierde competiția internă. E normal și firesc să fie așa , dar se pune întrebarea CUM POATE FI ÎNLĂTURAT FLORIN CÎȚU !? .
Cel mai simplu , dându-și demisia , caz în care întreg guvernul este demis (vezi cazul Victor Ponta după #Colectiv) . Sunt însă aproape sigur că nu o să vedem asta și atunci , ironia sorții ori PNL își dă jos propriul guvern ( Liviu it-s laughing 🙂 ) ori susține o moțiune de cenzură. Fără îndoială că majoritatea parlamentarilor PNL (chiar și cîțiștii de astăzi) se vor alinia în spatele noului șef și vor susține orice demers al acestuia.
Ce urmează după , e coșmarul tuturor.
Negocieri interminabile pentru un nou guvern și o Românie blocată în prag de iarnă și în plin val 4 de Covid. Orban însă e cunoscut drept un foarte bun combinagiu politic. Foarte probabil o să o scoată la capăt dar cu mari costuri sociale și economice pentru români și electorale pentru PNL. Una peste alta , un lucru o să fie sigur , jumătate din ciclul electoral 2020-2024 o să fie ratat și nimic din ce-au promis ei la ultimele alegeri nu va fi realizat.
Se poate și varianta (puțin probabilă) în care Orban , într-un act pacificator de deplină mărinimie liberală , vrea să pună batista pe mandolină 😂 și să-i ierte pe toți tolerându-l în continuare pe Cîțu premier (dar rașchetând politic toți oamenii numiți de Cîțu în posturi cheie). Dincolo de imaginea de milostiv politic , Orban n-ar face decât să înghesuie de fapt PNL într-un taxi în care șoferul e beat (hâc-țu 🙂 ) și nu-i pasă de pasageri , de direcție și de preț . Eu unul nu m-aș urca într-un taxi cu un șofer beat și iresponsabil.
În oricare dintre variante , ar urma 2 ani de guvernare dificilă și anevoioasă , un fel de .Racul,Broasca și cu Știuca , care ar duce la un eșec răsunător în 2024 .

Dacă e ca la păcănele și nu iese negru ( Orban) iese roșu (Cîțu) , caz în care , cu siguranță o să avem noaptea cuțitelor lungi în PNL , în care toți susținătorii lui Orban vor fi deportați politic , cu Orban în frunte. Nu vom avea o schimbare de guvern dar sigur vom avea o remaniere consistentă , o renegociere a protocolului coaliției și concesii masive către USR+ și UDMR , doar de dragul de a arăta că există coaliție și Cîțu it-s in charge la PNL .Evident că PNL ar fi dependent politic de parteneri , parteneri care (la USR+ mă refer) foarte probabil vor părăsi guvernarea la sfârșitul lui 2023 (după ce vor fi păpat tot ce era de păpat din PNRR) doar ca să nu deconteze electoral eșecul guvernării. Cu toată simpatia , respectul și aprecierea pentru unii membri USR+ și pentru idealurile lor politice , le spun că nu au nici valența nici competența guvernării . Civismul îmbrăcat în haine politice , e fix ca un membru LGBT îmbrăcat în ie , pur și simplu nu se potrivește . Civismul e civism (consultații DEX-ul) și politica e politică. Benzina și apa stau împreună doar dacă le agiți . (dar despre USR+ , promit că revin într-un alt articol). Revenind la un PNL condus de Cîțu , acesta ar duce la un 2024 cu trei rânduri de alegeri (europarlamentare , parlamentare și prezidențiale) câștigate de PSD. După 24 de ani , se poate reface un tandem Iliescu-Năstase) cu alte nume , desigur (Firea-Ciolacu e prima formulă care-mi vine în minte 🙁 ) . Practic ne vom întoarce int timp cu un sfert de secol.
HARAȘO !!
Rezumând , oricare dintre variante e pierzătoare pentru România și e exclusiv vina lor că au ajuns aici și a noastră , a tuturor , că nu scăpăm de blestemul “râului cel mic” .
Practic oricare dintre ei câștigă , e fix ca un jucător care înscrie într-un meci în care echipa lui pierde.

Și cu riscul de a-mi lua toate înjurăturile cuvenite (asta măcar activează niște neuroni 🙂 ) am și o soluție. Dacă aș fi Orban sau Cîțu , după câștigarea șefiei partidului , aș ieși de la guvernare. Să se spele pe cap USR+ plini de ifose politice sau PSD-ul plin de soluții. Să guverneze ei. Aș sacrifica prezentul , sperând să salvez viitorul. Altfel sunt pierdute și prezentul și viitorul. Ar fi singura variantă în care eu m-aș gândi din nou , în 2024 să votez PNL .

Sursa: Neuron Media

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: