Operațiunea de a-l prinde pe Ovidio Guzmán: cum a avut loc arestarea eșuată a fiului lui “El Chapo” din Culiacán

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Imaginea arată câțiva soldați din garajul unei case. Sunt neliniștiți, cu armele în poziție de tragere. Se aud împușcături de pe stradă.
Un soldat își strânge mâna și tovarășii săi se apropie de ușa casei, unde o femeie iese lângă un tânăr cu șapcă și cămașă albastră.
Se aude o comandă: „Ieși, Ovidiu!” , dar tânărul se întoarce în interiorul casei și încearcă să închidă ușa. Femeia cere calm în timp ce soldații cer ca mâinile lor să fie arătate.
În mai puțin de un minut, Ovidiu Guzmán López, „El Ratón”, își livrează arma unui partener și părăsește casa. Ridică mâinile și isi ia-ți șapca în timp ce soldații il iau de brațe.
Aceasta a fost încercarea de arestare a unuia dintre copiii lui Joaquín Guzmán Loera, „El Chapo”, joi, 17 octombrie, în Culiacán, Sinaloa, potrivit imaginilor întâmplărilor publicate miercuri de către autorități.
În videoclipuri puteți vedea momentele de tensiune din punctul de vedere al armatei, care poartă camere în cască și surprind ceea ce s-a întâmplat în imagini în mișcare constantă.
Cum a trăit în Culiacán joiul infernal care a îngrozit capitala Sinaloa
Cine sunt copiii „El Chapo” și ce se știe despre puterea pe care o au
Operațiunea a declanșat o reacție violentă din Cartelul Sinaloa. Sute de oameni de atac au blocat străzile orașului, au luat ostateci de douăzeci de soldați și au atacat clădirile în care locuiesc familiile militarilor.

Nivelul de răspuns al grupului a obligat guvernul președintelui Andrés Manuel López Obrador să-l elibereze pe Guzmán López.
Miercuri, în cadrul conferinței sale de presă zilnice de dimineață, a fost prezentat un raport detaliat al funcționării eșuate.
López Obrador a apărat din nou decizia de suspendare a operațiunii: „Toate acestea au loc în câteva ore, vorbim despre aproape începutul unui război”, a spus președintele.
„Acțiune rapidaă”
Începând cu 2 aprilie, la Curtea Federală din Columbia, Statele Unite, există un mandat de arestare împotriva lui Guzmán López, potrivit secretarului Apărării, Luis Crescencio Sandoval González.
Pe 13 septembrie, guvernul acelei țări a cerut Mexicului să-l rețină pe fiul lui “El Chapo”. Operațiunea a început să fie planificată de atunci până la 4 octombrie.
Săptămâni mai târziu, când un judecător emite un mandat de arestare pentru extrădarea „El Ratón”, Garda Națională trimite o echipă la Culiacán, susținută de elemente ale Armatei.
Planul era să-l aresteze pe Ovidiu Guzman pe 17 octombrie la casa sa din subdiviziunea Tres Ríos.
Ce se știe despre prezența DEA în Mexic înainte de capturarea eșuată a lui Ovidio Guzmán la Sinaloa?
Inițial, strategia a cuprins sprijinul a patru grupuri militare pentru monitorizarea străzilor din jurul casei, însă joi doar unul a putut să ajungă pe teren.
Restul a fost atacat în drum spre reședință de către bărbați inarmati care fac parte din Cartelul Sinaloa, potrivit autorităților. Soldații care au înconjurat casa lui Guzmán López erau practic singuri.

O parte a problemei, a recunoscut secretarul apărării, a fost aceea că livrarea unui ordin de intrare în casă a fost întârziată , astfel că militarii au trebuit să aștepte în garaj și pe stradă.
Este unul dintre eșecurile care au fost comise, întrucât întârzierea a intensificat agresiunile Cartelului, a recunoscut guvernul.
“Aceste evenimente violente au fost cauzate de o acțiune precipitată, ar trebui recunoscută cu toată onestitatea”, a declarat secretarul de securitate, Alfonso Durazo.
Schimb de ostatici
În câteva ore, într-un mod care părea coordonat, sute de tineri înarmați au blocat străzile și bulevardele Culiacán. Impotriva unui elicopter militar a fost trase mai multe focuri de arma .
Alți tineri au eliberat 50 de prizonieri aflați în închisoarea Aguaruto, unii dintre ei membri ai Cartelului.
De asemenea, atacatorii au răpit castiva soldați într-o cabină de taxare pe drumul către spa-ul Mazatlan și un alt grup a tras focuri de arma la unitatea unde locuiesc familiile militarilor, conform versiunii oficiale.

Potrivit secretarului apărării, atacatorii au aruncat grenade care nu au reușit să explodeze și au mers în patru departamente de Politie pentru a încerca să-i răpească pe acestia.
Cabinetul de Securitate al Guvernului Federal, care s-a întâlnit în Mexico City, a primit rapoarte că Cartelul a planificat alte atacuri în orașele Durango, Sonora și Chihuahua.
Un alt raport a indicat planul traficanților de droguri de a schimba soldații deținuți de Guzmán López , pe lângă intenția lor de a împușca civilii, la un moment dat, joi.
Puști Barret, bazuca, lansatoare de rachete … arsenalul american al traficanților de droguri din Mexic
Astfel, „la ora 19:49 se dispune anularea operațiunii, retragerea trupelor din locul unde se aflau”, a declarat secretarul Sandoval González.
Ovidiu Guzmán López a fost eliberat. Violența a fost redusă treptat.
„Oprește totul, mi-am dat”
Înainte de a lua această decizie, soldații care doreau să-l aresteze pe „El Ratón” i-au cerut să vorbească cu familia sa pentru a comanda încetarea focului.
Momentul a fost înregistrat într-un videoclip. Imaginile îl arată pe Guzmán López în timp ce vorbea pe un telefon mobil.
„Opriți totul, ascultați, opriți totul, mi-am dat”, spune el. „Oprește totul, deja calm, în niciun caz”.

Dar apelul nu a funcționat. “În comunicarea cu fratele său, el stabilește că nu va înceta”, spune secretarul apărării.
“Chiar lansează amenințări împotriva personalului militar și a familiilor acestora în această comunicare.”
Guzmán López și însoțitorii săi, doi bărbați și o femeie, au rămas în garajul casei lor câteva ore, până când i s-a dispus suspendarea operației.
Motivele AMLO pentru a apăra eliberarea fiului lui “El Chapo” (și criticile dure pe care le-a primit)
A fost cea mai bună decizie, a insistat președintele López Obrador. Încercarea de a duce „El Ratón” în Mexico City, așa cum era planul inițial, ar fi provocat cel puțin 200 de decese, conform calculelor sale.
Eliberarea fiului „El Chapo” a fost criticată în mass-media și în rețelele de socializare și a avut un impact asupra popularității președintelui.

Parerea opiniei publică Consulta Mitofsky spune că a costat cel puțin 4 puncte în urne.
Înainte de operațiunea eșuată la Sinaloa, López Obrador a avut un sprijin de 64%. Acum a scăzut la 60.
Cu toate acestea, președintele s-a întors miercuri pentru a insista asupra poziției sale: „Nu a pariat pe război, confruntare și a avut grijă de viața oamenilor care sunt cei mai valoroși”.

Vino alaturi de noi!


Alătură-te echipei și grupului nostru de Facebook
Este de ajuns sa dai click pe o reclama de pe site, ne sustii!

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More