Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a anunțat, pe 18 ianuarie, că instituţia a aplicat, din nou, amenzi contravenţionale operatorilor reţelelor de distribuţie a energiei electrice, în valoare totală de 2,4 milioane de lei. Sancţiunile au fost aplicate pentru depășirea frecventă a perioadei de 3 luni în care trebuie citite contoarele.

„La sfârşitul anului 2022 am dispus acţiuni de control inopinate la operatorii de distribuţie a energiei electrice, prin care am verificat modul de îndeplinire a obligaţiei de citire a indexului grupului de măsurare a energiei electrice la un interval de timp care nu trebuie să depăşească 3 luni, în cazul clienţilor casnici, aşa cum prevede art. 45 alin. (10) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare. În urma finalizării acţiunilor de control, inspectorii au constatat depăşiri frecvente a intervalului de 3 luni pentru citirea indexului grupului de măsurare a energiei electrice, toţi operatorii de distribuţie verificaţi fiind sancţionaţi cu amenzi contravenţionale”, a declarant, joi, Dumitru Chiriţă, citat într-un comunicat de presă transmis de ANRE.

Potrivit documentului citat s-au aplicat următoarele amenzi:

E-Distribuţie Muntenia               400.000 lei

E-Distribuţie Banat                     400.000 lei

E-Distribuţie Dobrogea               400.000 lei

Distribuţie Energie Electrică România      400.000 lei

Distribuţie Energie Oltenia                400.000 lei

Delgaz Grid                                 400.000 lei

Instituţia precizează că va continua să monitorizeze respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia orice încălcări care afectează consumatorii de energie electrică şi gaze naturale.

„Fac precizarea că începând cu data de 16.12.2022, amenda contravenţională pentru nerespectarea de către operatorul de distribuţie a obligaţiei de citire a indexului grupului de măsurare al clientului final casnic la un interval de timp de maximum 3 luni s-a modificat şi este cuprinsă între 100.000 lei şi 1.000.000 lei. Amenzile contravenţionale aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat”, a mai transmis Chiriţă.

The post Operatorii rețelelor de energie electrică, amendați din nou de ANRE appeared first on .

Diaspora Ro