Pensiile “speciale” vor fi taxate suplimentar. Sunt vizați, printre alții, magistrații și militarii

Atenție! Propunerea legislativă de taxare a pensiilor speciale NU se aplică momentan. Ea trebuie să fie promulgată de către președintele României și publicată în Monitorul Oficial pentru a ajunge să intre în vigoare.

Conform Avocatnet.ro
Toate categoriile de pensii care nu sunt cuprinse în Legea privind sistemul public de pensii vor fi taxate suplimentar, dacă depășesc 2.000 de lei, iar cele care sar de 7.000 vor fi taxate cu 85% pentru sumele care depășesc această valoare, potrivit unei propuneri legislative adoptate azi la Camera Deputaților. Documentul va fi trimis curând la șeful statului, pentru promulgarea prin decret.

Proiectul prevede o taxare cu atât mai dură cu cât pensiile, prevăzute de legi speciale, sunt mai mari. Sunt vizate nu doar pensiile aleșilor parlamentari, ci și cele ale magistraților, diplomaților, pensiile militare și nou-apărutele indemnizații speciale pentru primari și viceprimari.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal prevede doar taxarea pensiilor și indemnizațiilor speciale, iar regimul de taxare (nu e vorba de impozitul pe veniturile din pensii) propus este următorul:

0% pentru pensiile până la 2.000 de lei inclusiv;
10% pentru pensiile între 2.000 și 7.000 de lei inclusiv;
85% pentru cele ce sar de 7.000 de lei, dar procentul se va aplica la suma ce depășește această valoare.
Desigur, proiectul cuprinde o suită întreagă de reguli în materie de stabilire a bazei asupra căreia se aplică taxele respective, cu luarea în calcul inclusiv a impozitului ce trebuie plătit la pensiile mari. În toate cazurile, va fi respectat principiul contributivității la aplicarea acestei taxe.

În nota ce însoțește proiectul scrie că, analizând datele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), pe măsură ce nivelul pensiei crește, se majorează și ponderea componentei de necontributivitate a pensiei în totalul de venit (ajungând la 91% la pensiile peste 10.000 de lei). Mai exact, în pensiile atât de mari se vede mai mult aportul din bugetul de stat și mai puțin aportul adus de contribuția pensionarului la pensii. Prin urmare, taxarea se impune a fi mai dură:

În această discuție, e important de menționat că, potrivit Codului fiscal, pensiile care depășesc 2.000 de lei sunt oricum impozitate cu 10%, impozitul aplicându-se sumelor ce trec de acest plafon. Situația va fi la fel și în cazul acestei taxe, în sensul că bazei căreia i se aplică procentul de taxă e cel rezultat după ce se scade impozitul aplicat potrivit Codului fiscal.

Taxa se va aplica și acolo unde există un singur tip de pensie sau indemnizație specială, și acolo unde sunt mai multe astfel de venituri obținute lunar, asupra întregii sume.

Proiectul are în vedere toate cele zece categorii de pensii și indemnizații obținute în baza unor legi speciale existente la acest moment, mai exact:

pensia de serviciu pentru cei de la Curtea de Conturi;
pensia de serviciu pentru cei de la Curtea Constituțională;
pensia de serviciu pentru judecători și procurori;
pensia de serviciu pentru personalul auxiliar din instanțe și parchete;
pensia de serviciu pentru funcționarii parlamentari;
indemnizația pentru limită de vârstă pentru deputați și senatori;
pensia de serviciu pentru personalul aeronautic civil;
pensia de serviciu pentru personalul diplomatic și consular;
pensiile militare;
indemnizațiile de limită de vârstă pentru primari, viceprimari (nou-introduse, prin Codul administrativ adoptat de Guvern acum câteva luni);
indemnizațiile șefilor de stat (această categorie a fost adăugată de senatori, nu se regăsea în forma inițială).
Notă: Tuturor acestor categorii de venituri de mai sus le putem spune, generic, pensii speciale pentru că ele nu sunt prevăzute de legea care reglementează pensiile din sistemul public, aplicabilă majorității românilor. Adesea, însă, în spațiul public, când se vorbește de pensii speciale, se face referire, în special, la indemnizațiile pentru senatori și deputați, mai puțin la celelalte categorii de mai sus.

Atenție! Propunerea legislativă de taxare a pensiilor speciale NU se aplică momentan. Ea trebuie să fie promulgată de către președintele României și publicată în Monitorul Oficial pentru a ajunge să intre în vigoare
[post]

Sursa: Avocatnet.ro

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: