Plăți, transferuri și cecuri

Banca dumneavoastră trebuie să vă perceapă pentru plățile în euro efectuate pe teritoriul UE aceeași taxă pe care o aplică tranzacțiilor naționale echivalente.

Este vorba, printre altele, despre:

  • transferurile dintr-un cont în altul în țări diferite din UE
  • retragerile de numerar de la bancomate în țările din UE
  • plățile cu cardul de debit sau de credit oriunde în UE
  • operațiunile de debitare directă

Băncile cu sediul în țările UE din afara zonei euro trebuie să aplice și ele această regulă. Prin urmare, nu vă pot percepe, pentru plățile în euro efectuate către/într-o țară din UE, o taxă mai mare decât cea aplicată plăților efectuate în moneda națională.

Caz real

Plățile în euro nu costă mai mult decât plățile naționale

Jakub locuiește în Cehia și și-a deschis cont la o bancă cehă. Aceasta îi percepe o taxă de 5 coroane cehe ori de câte ori efectuează un transfer în moneda națională către un alt cont bancar ceh.

Jakub a fost de curând în vacanță, iar acum trebuie să îi trimită unui prieten din Franța 150 EUR. Banca sa nu îi poate percepe o taxă mai mare decât cea aplicată în cazul transferurilor în coroane cehe efectuate în Cehia, adică 5 coroane cehe sau echivalentul în euro.

Plăți online sigure

Dacă doriți să efectuați o plată online care depășește 30 EUR, va trebui să utilizați o combinație de cel puțin două elemente de autentificare, precum:

  • un element pe care îl dețineți (telefon mobil sau cititor de card) ȘI un element pe care îl cunoașteți (PIN sau parolă)
  • un element pe care îl dețineți (telefon mobil sau cititor de card) ȘI un element care vă este inerent (amprentă digitală)
  • un element pe care îl cunoașteți (PIN sau parolă) ȘI un element care vă este inerent (amprentă digitală)

Astfel puteți efectua plăți în condiții mai sigure.

Taxe pentru utilizarea cardului

Când efectuați o plată în UE cu cardul de credit sau de debit, comercianții și băncile nu vă pot percepe taxe suplimentare doar pentru utilizarea unui anumit card. Această regulă se aplică tuturor achizițiilor cu cardul (în magazin sau online) efectuate în țara de origine sau în altă țară din UE.

Totuși, cardurile de credit și de debit emise de așa-numitele sisteme terțe (cum ar fi American Express și Diners Club) și cardurile de întreprindere, în cazul cărora se facturează angajatorul, nu deținătorul cardului, nu sunt acoperite de normele UE referitoare la serviciile de plată. Din acest motiv, vi se pot percepe taxe suplimentare când folosiți aceste carduri.

Menționăm că, dacă plătiți în monede UE altele decât euro, s-ar putea ca furnizorul cardului să vă perceapă un comision de conversie valutară atunci când utilizați cardul în altă țară. Cu toate acestea, furnizorul cardului, banca dumneavoastră, comerciantul sau site-ul care efectuează tranzacția trebuie să vă informeze cu privire la valoarea acestor taxe înainte ca dumneavoastră să confirmați achiziția. Furnizorul cardului trebuie să vă informeze cu privire la astfel de taxe în secțiunea „Termeni și condiții” și pe o platformă electronică ușor accesibilă, cum ar fi un site sau o aplicație.

Caz real

Nu trebuie să vi se perceapă taxe suplimentare pentru utilizarea cardului

Clara din Austria a dorit să cumpere bilete de avion pe internet. A selectat zborurile pe site-ul companiei aeriene și a vrut să plătească. Totuși, când a introdus datele cardului de credit, compania a adăugat o sumă suplimentară de 10 EUR, ca taxă pentru utilizarea unui card de credit.

Clara a contactat Centrul european al consumatorilor, care a înaintat o plângere către compania aeriană. Aceasta i-a returnat Clarei cei 10 EUR și și-a modificat normele pentru a elimina perceperea de suprataxe ilegale pe durata procesului de rezervare.

Frauda în materie de carduri și plăți

Normele UE limitează suma pe care trebuie s-o plătiți dacă sunteți victima unei fraude, adică în situația în care cardul sau contul vă este debitat fără permisiunea dumneavoastră. În toate cazurile, suma care vi se poate percepe pentru plăți frauduloase este de maximum 50 de euro.

Totuși, nu va trebui să plătiți nimic în cazul în care nu sunteți conștient de pierderea, furtul sau deturnarea de fonduri (contul a fost atacat de hackeri sau cardul a fost clonat ori debitat fără știrea dumneavoastră). Banca sau furnizorul de card ar trebui să acopere toate costurile. Această regulă se aplică și în cazul în care pierderea a fost cauzată de un angajat al băncii.

Bani blocați pe card

Uneori, când faceți o rezervare (de exemplu, la un hotel sau la o companie de închirieri auto) vi se poate cere să introduceți datele cardului pentru a garanta rezervarea. Comerciantul poate cere blocarea unei sume de bani de pe cardul dumneavoastră atunci când faceți rezervarea. El reține astfel o parte din limita de credit sau din suma existentă în cont pentru a acoperi eventuale cheltuieli pe care le-ați putea acumula: room service într-un hotel, posibile daune provocate unei mașini închiriate etc.

Comerciantul trebuie să vă informeze dacă intenționează să vă blocheze o anumită sumă pe card, iar dumneavoastră trebuie vă dați consimțământul pentru acest lucru și pentru suma exactă care urmează să fie blocată.

De îndată ce efectuați plata reală (de exemplu, când plecați de la hotel și plătiți cu cardul sau când returnați mașina închiriată și plătiți factura finală), banca trebuie să deblocheze imediat suma reținută de pe cardul de credit.

Caz real

Sumele reținute trebuie deblocate de îndată ce plătiți

Boris din Ungaria și-a petrecut un week-end cu prietena la Veneția. La sosire, angajații hotelului au luat datele de pe cardul lui de credit. Ei l-au informat pe Boris că intenționează să blocheze suma de 500 EUR pentru a acoperi rezervarea și alte eventuale servicii de restaurant și minibar la care ar putea apela pe durata șederii. Boris a fost de acord.

Înainte de a pleca de la hotel, și-a plătit factura cu cardul. O săptămână mai târziu, Boris a încercat să cumpere niște bilete de avion și a constatat că suma de 500 EUR e încă blocată pe cardul său de credit. A sunat la hotel, iar angajații acestuia și-au cerut scuze pentru greșeală și i-au deblocat banii imediat.

Debitări directe

Dacă ați prevăzut debitări directe din contul dumneavoastră, este posibil să se efectueze o plată din greșeală sau să se debiteze o sumă greșită – de exemplu, atunci când anulați un contract cu un furnizor, iar debitarea se face după încheierea contractului. În astfel de situații, aveți dreptul la rambursare în termen de 8 săptămâni. Această regulă se aplică tuturor debitărilor directe, atât în țara de origine, cât și în context transfrontalier pe teritoriul UE.

Ce trebuie să faceți dacă aveți o problemă

Dacă întâmpinați probleme cu efectuarea plăților în UE, contactați banca sau furnizorul cardului. Trebuie să vi se răspundă la plângere, în scris, în termen de 15 zile (sau până la 35 de zile în anumite circumstanțe excepționale). Banca sau furnizorul cardului trebuie să pună la dispoziția consumatorilor o procedură oficială pentru înaintarea plângerilor.

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a obține recunoașterea drepturilor dumneavoastră, contactați rețeaua FIN-NET pentru probleme cu furnizorii de servicii financiare sau rețeaua ECC-Net pentru probleme cu comercianții.

Cecuri

Normele UE privind comisioanele bancare aplicabile plăților internaționale și naționale nu sunt valabile în cazul cecurilor.

Uneori, taxele percepute pentru încasarea unui cec provenind din altă țară a UE pot fi foarte ridicate. În multe țări, cecurile nu mai sunt acceptate ca mijloc de plată.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: