Prețuri și plăți

Când cumpărați produse sau servicii în UE, trebuie să fiți informat în mod clar cu privire la prețul totalAcesta trebuie să includă toate taxele și comisioanele suplimentare.

În cazul cumpărăturilor on-line, trebuie să indicați explicit (de exemplu, prin apăsarea unui buton) faptul că ați înțeles că plasarea unei comenzi implică o obligație de plată.

Dacă doriți să efectuați o plată online care depășește 30 EUR, va trebui să utilizați o combinație de cel puțin două elemente de autentificare, precum:

  • un element pe care îl dețineți (telefon mobil sau cititor de card) ȘI un element pe care îl cunoașteți (PIN sau parolă)
  • un element pe care îl dețineți (telefon mobil sau cititor de card) ȘI un element care vă este inerent (amprentă digitală)
  • un element pe care îl cunoașteți (PIN sau parolă) ȘI un element care vă este inerent (amprentă digitală)

Astfel puteți efectua plăți în condiții mai sigure.

Suprataxe: comisioane pentru folosirea cardurilor

Comercianții din UE nu au voie să vă perceapă taxe suplimentare pentru utilizarea cardului de credit sau de debit. Singurele excepții de la această regulă o reprezintă cardurile American Express/Diners Club și cardurile profesionale sau de întreprindere, în cazul cărora factura este plătită de angajator, nu de posesorul cardului. Dacă utilizați aceste carduri, s-ar putea să vi se perceapă un comision, dar acesta nu poate fi mai mare decât costul efectiv suportat de comerciant pentru procesarea plății.

Atenție! Când efectuați plăți în UE în monede diferite de euro, este posibil ca furnizorul cardului să vă perceapă un comision de conversie valutară dacă utilizați cardul în altă țară din UE.

Taxe pentru servicii suplimentare

Trebuie să vă exprimați acordul cu privire la orice plată suplimentară solicitată de către comerciant, de exemplu, pentru livrare expres, ambalaj cadouri sau asigurare de călătorie.

Nu puteți fi taxat pentru aceste servicii decât dacă ați optat explicit pentru ele. Utilizarea unei opțiuni predefinite (ex. casetă bifată automat) pe site-ul comerciantului nu este echivalentă cu un acord explicit. Prin urmare, aveți dreptul la rambursarea oricăror plăți suplimentare colectate astfel.

Caz real

Comercianții trebuie să vă comunice prețul total (inclusiv eventualele taxe și comisioane) înainte de efectuarea plății

Ewa din Polonia a cumpărat câteva cărți de la un comerciant on-line, dar suma care i s-a reținut de pe cardul de credit a fost mai mare decât prețul final afișat pe site-ul comerciantului. Ea și-a dat seama că de-abia după finalizarea comenzii au fost adăugate costurile de livrare.

Deoarece normele UE obligă vânzătorii să afișeze prețul corect și complet înainte de finalizarea comenzii on-line, Ewa a contactat atât compania, cât și autoritățile poloneze. După intervenția autorităților, i-a fost rambursată diferența.

Plăți în altă monedă – comisioane de conversie

Atunci când cumpărați un produs sau un serviciu al cărui preț este stabilit în altă monedă, plătiți mai mult decât prețul de achiziție. În mod similar, atunci când luați numerar de la un bancomat în altă monedă, plătiți mai mult decât suma retrasă. Costurile suplimentare pot include:

  • o taxă pentru tranzacții în valută percepută de banca dumneavoastră sau de furnizorul cardului (dacă nu plătiți în euro sau dacă nu retrageți o sumă în euro)
  • o taxă de conversie monetară
  • o taxă percepută de proprietarul bancomatului

Atunci când cumpărați ceva în persoană sau pe internet, s-ar putea să vi se ofere posibilitatea de a opta pentru plata în moneda locală sau în moneda dumneavoastră proprie. Dacă plătiți în moneda locală, trebuie să așteptați extrasul de cont sau factura de la cardul de credit pentru a afla cât costă tranzacția în moneda dumneavoastră națională. Aceasta este adesea cea mai ieftină opțiune. În cazul în care plătiți în moneda dumneavoastră națională, știți imediat ce sumă veți plăti. Taxele suplimentare fac adesea ca această opțiune să fie mai costisitoare.

Dacă un comerciant sau un site vă oferă opțiunea de a plăti în moneda dumneavoastră națională, trebuie să vă spună exact ce costuri suplimentare vi se percep. Acestea trebuie exprimate ca procent care se adaugă la cel mai recent curs de schimb al Băncii Centrale Europene.

Exemplu: Un hotel vă dă posibilitatea de a alege între a plăti șederea dumneavoastră în moneda locală sau în moneda proprie. În cazul în care alegeți moneda proprie, hotelul ar trebui să convertească suma corespunzătoare facturii utilizând cursul BCE și să vă informeze în legătură cu procentul adăugat.

Site-ul băncii dumneavoastră sau al furnizorului cardului trebuie, de asemenea, să ofere informații cu privire la aceste tipuri de taxe. În orice caz, aveți întotdeauna dreptul de a spune nu și de a efectua plata în moneda locală.

Discriminare în materie de prețuri

În calitate de cetățean al Uniunii sau de rezident al acesteia, atunci când cumpărați produse ori servicii în UE nu vi se poate percepe un preț mai mare doar din cauza naționalității sau a țării în care aveți reședința.

Când cumpărați produse online în UE, prețurile pot varia de la o țară la alta sau de la o versiune a site-ului la alta, de exemplu din cauza diferențelor dintre costurile de livrare. Totuși, dacă achiziționați produse online fără livrare transfrontalieră (de exemplu, pentru că intenționați să le ridicați singur de la un comerciant sau de la un magazin), ar trebui să aveți acces la aceleași prețuri și oferte speciale ca și cumpărătorii care locuiesc în țara respectivă. Comerciantul nu are voie să vă perceapă taxe suplimentare sau să vă împiedice să cumpărați un produs doar din cauză că locuiți în altă țară.

Aceleași reguli se aplică și în cazul în care achiziționați servicii furnizate la sediul comerciantului, de exemplu atunci când cumpărați bilete de intrare într-un parc de distracții, rezervați o cameră de hotel, închiriați o mașină sau achiziționați servicii furnizate pe cale electronică (servicii de cloud, găzduire de site-uri). În toate aceste situații aveți drept de acces la aceleași prețuri ca și cumpărătorii locali.

În schimb, produsele media protejate prin drepturi de autor (filme, cărți electronice, muzică) sunt adesea acoperite de acorduri de licență care diferă de la o țară la alta. Prin urmare, este posibil să nu aveți întotdeauna același acces la aceleași produse și la același preț în toate țările din UE.

Caz real

Nu vi se poate cere să plătiți mai mult din cauza țării de reședință

Hilda este din Danemarca și a vrut să închirieze o mașină în Spania pe durata vacanței de vară. Și-a ales mașina de pe site-ul unei firmei de închirieri. Totuși, când și-a introdus adresa pentru a finaliza rezervarea, a observat că prețul a crescut cu 140 de euro.

Hilda a contactat Centrul European al Consumatorilor pentru a-și exprima nemulțumirea în legătură cu această discriminare. Centrul a ajutat-o să introducă o plângere oficială, prin care să scoată în evidență faptul că site-ul firmei de închirieri auto practică o politică discriminatorie în materie de prețuri. Întrucât nu a respectat normele UE, firma ar putea fi amendată de autoritatea națională competentă.

Stabilirea prețurilor la biletele de călătorie

Normele UE privind stabilirea prețurilor se aplică și în cazul biletelor de călătorie (de tren, de avion etc.), indiferent dacă le cumpărați direct sau online. Aceasta înseamnă că, atunci când cumpărați biletele, toate taxele și comisioanele trebuie să fie incluse și să apară în prețul total încă de la începutul procedurii de rezervare. În acest fel vă va fi mai ușor să faceți comparația cu prețurile practicate de alți operatori.

Eventualele costuri suplimentare (cum ar fi asigurarea de călătorie) trebuie indicate clar și etichetate ca fiind opționale.

În ceea ce privește achiziționarea biletelor de avion, dacă identificați neclarități în stabilirea prețului pe durata procedurii de rezervare, vă puteți adresa autorităților naționale din țara dumneavoastră de reședință.

Direcționarea automată pe un site

Dacă site-ul comerciantului are mai multe versiuni, nu puteți fi redirecționat automat decât dacă vă dați consimțământul în acest sens. De exemplu, dacă locuiți în Franța și alegeți să accesați direct site-ul din Belgia (.be), comerciantul vă poate sugera să consultați versiunea franceză (.fr). Totuși, dacă nu vă dați permisiunea explicită pentru această redirecționare, ar trebui să aveți acces la site-ul belgian pe care l-ați selectat inițial.

De asemenea, ar trebui să puteți în orice moment să vă schimbați opțiunea, de exemplu prin intermediul unei căsuțe de tipul „selectați țara”. Acest lucru vă permite să vedeți prețurile și promoțiile la produsele și serviciile oferite de comerciant în alte țări. Totuși, ar trebui să verificați întotdeauna termenii și condițiile comerciantului pentru a înțelege opțiunile și taxele de livrare pentru țara dumneavoastră.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: