Pro integrare

Primar din Gorj acuzat de corupţie, dar achitat în instanţă. A fost condamnat doar unul din cei 11 acuzaţi

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Procesul se află pe rolul instanţei de judecată de aproape patru ani. Procurorii anticorupţie au constatat că 11 inculpaţi, printre care şi un nepot al primarului din Padeş, dar şi fiica fostului primar al oraşului Baia de Aramă, au încasat în mod necuvenit subvenţii  acordate din fondurile europene pentru terenuri agricole. Prejudiciul stabilit de către procurori a fost de peste 550.000 de lei. 

Alături de Troacă au fost achitate alte nouă persoane, între care secretarul şi un fost viceprimar al comunei Padeş.

Doar un singur inculpat s-a ales cu o condamnare în acest dosar. Este vorba de Codruţa Ilona Guran, fiica lui Nistor Buican Paulescu, fost primar al oraşului Baia de Aramă, care a primit o condamnare de un an şi două luni de închisoare cu suspendare. 

Sentinţa Tribunalului Gorj nu este definitivă. Primarul Mihăiţă Troacă mai este judecat pentru evaziune fiscală şi a primit o condamnare pentru conducere în perioada de suspendare a permisului. 

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

Acuzaţiile DNA
Băloi Ion în calitate de persoană viceprimar în perioada 2011-2012, şi în calitate de referent agricol în perioada 2012-2016 a întocmit/ semnat adeverinţe, în care au fost inserate menţiuni nereale, alături de inculpaţii TROACĂ MIHĂIŢĂ GABRIEL –primar în perioada 2012-2016, ARGINTARU NIŢĂ – secretar în perioada 2011-2016, în care au fost inserate menţiuni nereale, în sensul că inculpaţii GURAN CODRUŢA ILONA, NICOLESCU ILIE CLAUDIU, BĂLOI COSMIN ŞI ORDEANU ADRIAN sunt proprietari /arendaşi ai terenului revendicat de către defunctul (…) şi astfel i-au ajutat să obţină în mod nejustificat sprijin pe suprafeţele solicitate la APIA Motru“, se arată în rechizitoriul DNA.

Suprafaţa de teren pentru care a a fost acordată subvenţie a crescut, apoi, la aproape 100 de hectare, ca urmare a actelor emise de Primăria Padeş. 

„TROACĂ MIHĂIŢĂ GABRIEL, ARGINTARU NIŢĂ şi BĂLOI ION au fost de acord să fie deschise poziţie de rol atât lui (…), dar şi inculpaţilor BĂLOI COSMIN şi ORDEANU ADRIAN, în calitate de arendatori şi, în perioada 2013-2015, au eliberat cu bună ştiinţă adeverinţe inculpaţilor GURAN CODRUŢA ILONA, NICOLESCU ILIE CLAUDIU COSMIN şi ORDEANU ADRIAN, în care au atestat în fals că sunt arendaşi şi utilizează suprafaţa totală de 96,25 ha, defalcată pentru fiecare inculpat în parte, ajutându-i pe inculpaţi să obţină subvenţii pe suprafaţă de la unităţile competente ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în baza documentelor false depuse la dosarele cererilor unice de plată pe suprafaţă constituite la nivelul APIA centrul Local Motru, Baia de Aramă şi Centrul Judeţean Mehedinţi“, au mai menţionat procurorii DNA.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...