Profilul Austriei

Republica AUSTRIA

Denumire oficială: Republica Austria (Republik Österreich)

Capitala și principalele orașe: Viena (Wien, capitala federală), Graz, Linz, Salzburg.

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 83.871 km2, locul 112 în lume, împărțită în 9 landuri federale – Burgenland, Carintia, Austria Inferioară, Austria Superioară, Salzburg, Steiermark, Tirol, Vorarlberg şi Viena

Populaţia: 8,9 milioane locuitori (la 1 ianuarie 2021, conform statisticii austriece)

Limba oficială: germana; limbi recunoscute la nivel regional: croata, ungara şi slovena

Ziua naţională: 26 octombrie, marcând dobândirea independenței naționale și adoptarea, de către Parlamentul austriac, a legii constituționale privind „neutralitatea permanentă” a Austriei, la 26 octombrie 1955.

Moneda naţională: Euro

Scurt istoric: Prima Republică Austriacă a fost proclamată la 12 noiembrie 1918, după dizolvarea Imperiului Austro-Ungar. În 1938 a fost anexată de Germania nazistă, iar în 1945 şi-a redobândit statalitatea, odată cu proclamarea celei de-a doua Republici Austriece la 27 aprilie, sub ocupația trupelor sovietice, americane, britanice şi franceze. La 26 octombrie 1955 (Ziua Națională a Austriei), țara și-a câștigat independența deplină, sub condiția păstrării neutralității. În aceeași zi, Consiliul Național (Parlamentul) austriac a adoptat Legea constituțională a „neutralității permanente”, componentă esențială a identității de stat a Republicii Austria.

Informaţii politice

Forma de guvernământ: Republică federală parlamentară.

Şeful statului: Președintele federal Alexander Van der Bellen

Cancelar federal: Sebastian Kurz

Ministrul federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe: Alexander Schallenberg

Situaţia politică internă

La 29 septembrie 2019 au avut loc alegeri legislative anticipate. Partidul Popular Austriac (ÖVP) condus de Sebastian Kurz a câștigat din nou scrutinul parlamentar, de data aceasta la o diferență mai mare, comparativ cu octombrie 2017, față de principalii competitori, Partidul Social-Democrat Austriac (SPÖ) și Partidul Libertății din Austria (FPÖ).

După o sută de zile de la desfășurarea alegerilor anticipate, Partidul Popular Austriac a reușit încheierea negocierilor pentru formarea unei coaliții de guvernare cu Partidul Alternativa Verde. La 7 ianuarie 2020 a fost învestit noul executiv de la Viena, o premieră pentru scena politică austriacă și europeană, fiind format din conservatori și ecologiști. Printre prioritățile noului guvern austriac, condus de către Sebastian Kurz,  se numără relaxarea fiscalității, combaterea migrației ilegale, protecția mediului și combaterea încălzirii globale, întărirea siguranței publice.

Următoarele alegeri legislative sunt prevăzute pentru 2024.

Legături către principalele site-uri oficiale:

 

Situația economică și socială

Austria este o ţară dezvoltată din punct de vedere economic, fapt dovedit şi prin faptul că circa 70,0% din valoarea adăugată brută provine din sectorul terţiar al serviciilor, agricultura şi silvicultura generând doar circa 1,3% din această valoare, restul de 28,8% fiind generat de sectorul secundar al producţiei.

Potrivit statisticii austriece, în anul 2019, în Austria, Produsul Intern Brut s-a situat la valoarea de 398,52 miliarde euro. Majorarea reală a PIB a fost de +1,6 % faţă de anul precedent. În prognozele făcute publice de Banca Naţională a Austriei, la sfârșitul anului 2020, se estimează o scădere a PIB-ului de cel puțin 7,2% pentru 2020 și o creștere de 4,9% în 2021 și 2,7% în 2022..

Datoria publică a continuat să scadă, ajungând la 70,5% din PIB în 2019. Rata șomajului a scăzut de la 4,9% în 2018 la 4,5% în 2019. În 2018 rata inflației a ajuns la 2,0%, iar în 2019 a scăzut la 1,5%. Pentru anul 2020, raportul de iarnă al Comisiei Europene estimează o rată a inflației de 1,4%, iar pentru anul 2021 de 1,7%.

Austria este o țară cu pondere ridicată a exportului. La nivelul anului 2019 procentul din PIB al mărfurilor exportate a fost de 38,6%.

Afaceri europene

Austria a devenit membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 1995, în 2020 celebrând 25 de ani de la aderarea la UE.

După aderare, de interes prioritar pentru Austria a devenit profilarea spaţiului Europei Centrale în context comunitar, prin promovarea conceptului cultural, politic şi istoric al acestui spaţiu comun. Totodată, Austria contribuie activ la dezvoltarea spațiului dunărean (Strategia UE pentru regiunea Dunării – SUERD), la intensificarea relațiilor cu statele vecine, dezvoltarea cooperării cu statele din Balcanii de Vest, precum şi la dezvoltarea relațiilor cu statele din vecinătatea estică a Uniunii.

Austria a deținut de trei ori Președinția Consiliului UE –  în iulie-decembrie 1998 şi ianuarie-iunie 2006 – cel mai recent mandat, din perioada iulie-decembrie 2018.

Reprezentare în instituțiile europene

  • Comisia Europeană: Johannes Hahn, comisar european pentru buget și administrație
  • Parlamentul European: 19 europarlamentari
  • Comitetul regiunilor: 12 membri plini
  • Comitetul Economic şi Social European: 12 reprezentanţi

 

Politica externă

Austria este unul dintre cele şase state europene care au statut de neutralitate. Este stat membru ONU, OSCE, OCDE, OMC etc. Austria nu este membră NATO, ci membru-partener al Parteneriatului pentru Pace din cadrul NATO (din 1995).

Austria urmărește consolidarea cadrului multilateral de cooperare, precum și întărirea autorității Organizației Națiunilor Unite. Un rol important în acest sens îl are și faptul că Viena găzduiește peste 20 de organizații internaționale, printre care Secretariatul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), unul dintre sediile ONU, Agenția Internaţională pentru Energie Atomică, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol etc.

Alte priorităţi ale Austriei includ dezvoltarea regiunii Balcanilor de Vest, întărirea rolului Vienei ca loc al dialogului multilateral în domeniul dezarmării, respectarea drepturilor omului, apărarea democrației și a sistemului de valori occidentale, neproliferarea armelor de distrugere în masă, sprijinirea iniţiativelor pentru stabilitate şi dezvoltare în spaţiul mediteranean şi Orientul Mijlociu, lupta împotriva terorismului internaţional și extremismului, gestionarea provocărilor legate de schimbările climatice și clivajele geopolitice, soluţionarea paşnică a conflictelor.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: