Protecția vieții private-definiție, drepturi și în internet

Dragi citititori, astăzi o sa vă aduc la cunoştiința ce înseamnă "Respectarea vieții private", deoarece viața bate filmul şi este posibil ca din exces de zel să comiteți infracțiuni grave aduse persoanelor din jurul dumneavoastră pe diverse considerente şi o să încep cu un exemplu real din zona dumneavoastra:

– Un cuplu în proces de divorț, separați legal, adică fiecare în casa lui, cu doi copii: unul minor, altul major. Doamnei îi vine o idee să sustragă cheile de la apartamentul (încă) soțului din buzunarul fiicei majore care primise cheile de la tatăl ei şi să intre în apartament, crezând că are acest “drept”. Acelaşi lucru l-a repetat incercând să intre în locuința scrisorilor, dar a fost prinsă!
‼️‼️‼️FALS‼️‼️‼️
Această faptă este considerată faptă penală, deoarece
Această zonă de protecție este definită în mod specific de articolul 13 din Legea fundamentală („inviolabilitatea domiciliului ”) și articolul 10 din Legea fundamentală („secretul poștal și al telecomunicațiilor”).Ca urmare, locuința este inviolabilă. Perchezițiile pot fi efectuate numai de către un judecător sau de către alte organe ale statului în cazul unui pericol iminent .

Articolul 7 – Respectarea vieții private și de familie
Orice persoană are dreptul la respectarea vieții private și de familie, a domiciliului și a secretului comunicațiilor!!!

Drepturile garantate la articolul 7 corespund drepturilor garantate la articolul 8 din CEDO. Pentru a lua în considerare evoluţiile tehnicii, cuvântul `corespondenţă` a fost înlocuit cu cuvântul `comunicaţii`.
În conformitate cu articolul 52 alineatul (3), acest drept are acelaşi înţeles şi acelaşi domeniu de aplicare ca şi articolul corespondent din CEDO. Rezultă că restrângerile la care pot fi supuse în mod legal sunt identice cu cele admise în cadrul articolului 8 în cauză:
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.
(2) Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitare acestui drept decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege şi dacă constituie o măsură care, într-o societate democratică, este necesară pentru siguranţa naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirii faptelor penale, protejarea sănătăţii sau a moralei, ori protejarea drepturilor şi libertăţilor altora.`

Ca „intimitate” a zonei familie-casă se referă la o persoană care fără consimțământul său nu este accesibilă și în care persoana respectivă percepe dreptul la libera dezvoltare a personalității sale fără a fi deranjată în timp de influențe externe.
Trebuie remarcat faptul că intimitatea nu se referă exclusiv la sfera domestică, ci poate exista și în public.

Protecția vieții private

Sfera privată este protejată de dreptul general al personalităţii , care serveşte la protejarea unei zone protejate de dezvoltare personală .

Așa se spune în Art. 2 Abs. 1 GG:
„Orice persoană are dreptul la libera dezvoltare a personalității sale , atâta timp cât nu încalcă drepturile altora și nu încalcă ordinea constituțională sau legea morală”.
Acest articol trebuie văzut în legătură cu Art. 1 Abs. 1 GG :
„ Demnitatea umană este inviolabilă . Respectarea și protejarea acestora este datoria întregii puteri de stat ”.
Ideea de bază este că oamenii ar trebui să poată deține o zonă personală în care să se poată comporta liber și informal, fără să se teamă că terții vor putea să-i observe sau să-i asculte cu urechea.
Această zonă de protecție este definită în mod specific de articolul 13 din Legea fundamentală („inviolabilitatea domiciliului ”) și articolul 10 din Legea fundamentală („secretul poștal și al telecomunicațiilor”).

Ca urmare, locuința este inviolabilă.

Perchezițiile pot fi efectuate numai de către un judecător sau de către alte organe ale statului în cazul unui pericol iminent. Dacă supravegherea este însă pentru propria dumneavoastră siguranță, aceasta poate fi aprobată în anumite circumstanțe: într-un azil de bătrâni au fost instalate mai multe camere pentru a observa rezidenții și pentru a-i putea ajuta imediat în caz de cădere sau altele asemenea. . În cazul în care această monitorizare se efectuează numai în zone general accesibile, precum coridoare, este permisă; cu toate acestea, monitorizarea camerelor individuale sau a camerei comune nu este permisă, deoarece aceasta ar însemna, la rândul său, o invazie a vieții private [VerwG Minden, 6 K 552/06].
Același lucru este valabil și pentru secretul scrisorilor, precum și al poștalei și al telecomunicațiilor : și acesta este inviolabil; restricţiile lor pot fi dispuse numai prin lege. În cazul restricției, trebuie menționat că persoana în cauză nu trebuie să fie informată dacă aceasta servește la protejarea ordinii democratice de bază sau a existenței sau pentru a proteja guvernul federal sau un stat. În ceea ce privește secretul scrisorilor , trebuie menționat că acesta urmează să fie extins pentru a include secretul general al telecomunicațiilor . Aceasta ar însemna că statul ar avea acces la mijloacele de comunicare ale unui cetățean doar dacă există suspiciuni rezonabile că persoana în cauză comite o infracțiune. Altfel ar trebui să presupunem că cetăţenii sunt nevinovați și, prin urmare, nu pot fi deranjați de stat.

Protecția vieții private

Dreptul general de personalitate nu protejează doar sfera domestică, ci și intimitatea cetățenilor individuali. Lumea interioară a gândurilor și sentimentelor, precum și zona sexuală sunt denumite „sfera intimă”; practic este închis accesului de stat. Acest lucru poate fi important, de exemplu, în cazurile în care statul dorește acces la registrele jurnalului : dacă este clar de la început că aceste registre nu vor ajuta la soluționarea unei infracțiuni , ele nu trebuie confiscate și utilizate. O astfel de crizăar fi considerat neconstituțional. Cu toate acestea, dacă există posibilitatea ca înregistrările din jurnal să dezvăluie detalii despre infracțiunea comisă (sau planificată), acestea vor fi considerate probe . Dreptul la intimitate nu are valabilitate [VerfG Karlsruhe, 17 noiembrie 2007, 2 BvR 518/07].

Protecția sferei secrete

Protecția sferei secrete este, de asemenea, supusă drepturilor personale generale. Declarațiile care au fost înregistrate fără sau împotriva voinței persoanei în cauză nu pot fi publicate. Nu este vorba doar despre declarații verbale (inclusiv apeluri interceptate), ci și despre cele care au fost scrise într-o scrisoare personală și citite fără autorizație. Singurele excepții sunt acele cazuri în care publicul are un interes legitim în informații pe baza conținutului informațiilor: publicarea unor astfel de informații din sfera secretă poate fi permisă în cazuri individuale. În cazul în care sfera privată, sfera intimă sau sfera secretă sunt încălcate, persoana în cauză are dreptul la diferite pretenții.

Acestea pot fi sub formă de:

• Cerere de apărare (remediere prin injoncțiune)
• Dreptul la replică
• Dreptul de retragere
• Dreptul la compensare pentru durere și suferință respectiv.

De exemplu, prezentatoarea Sabine Christiansen a dat în judecată o revistă care a publicat fotografii cu ea în timpul unei plimbări private prin Paris. Cu succes: Curtea Federală de Justiție a hotărât că o astfel de diseminare a reprezentat o încălcare a zonei de bază a confidențialității și nu mai poate fi difuzată [BGH, 17 februarie 2009, VI ZR 75/08]. Prietenul cântăreței Herbert Grönemeyer a avut succes și cu procesul ei împotriva unui ziar care a publicat fotografii cu ea și cântăreața, pe care puteau fi văzuți la o plimbare privată. Este posibil ca acestea să nu fie publicate deoarece încalcă drepturile personale reprezintă [BGH, 19.07.2007, VI ZR 12.06].
Același lucru este valabil și pentru fotografiile cu proprietățile celebrităților care au fost fotografiate prin fotografii aeriene: drepturile de personalitate ale celebrităților au prioritate față de libertatea presei ; astfel încât astfel de fotografii nu pot fi publicate [ BVerfG , 02.05.2006, 1 BvR 507/01]. Fotografiile despre starea de sănătate a vedetelor sunt, de asemenea, supuse protecției vieții private [BGH, 14 octombrie 2008, VI ZR 256/06; VI ZR 260/06; VI ZR 271/06].
Detaliile procesului intim în procesele împotriva celebrităților, pe de altă parte, reprezintă un interes public și, prin urmare, pot fi publicate [BG, 19.03.2013, VI ZR 93/12]. Cu toate acestea, acest lucru trebuie verificat individual, deoarece raportarea generală din procedurile judiciare publice nu este permisă fără rezerve [ OLG Köln , 14.02.2012, 15 U 123/12; 15 U 125/12; 15 U 126/12].

Protecția vieții private pe Internet

Aproape niciun alt subiect este la fel de controversat precum protecția vieții private pe Internet . Pe de o parte, milioane de utilizatori doresc să-și împărtășească viața, gândurile, imaginile etc. cu alți utilizatori de internet, dar, pe de altă parte, le este și frică să nu mai aibă intimitate. Asemenea temeri nu sunt din aer: nicăieri nu este atât de ușor să monitorizezi oamenii sau să obții datele lor personale ca pe internet. Acest lucru se poate face, de exemplu, prin
• Analiza rețelelor sociale
• Cookie-uri
• Controlul traficului de e-mail
• Locația adreselor IP
• Păstrarea datelor
În calitate de utilizator, puteți preveni singur unele dintre aceste controale, cum ar fi refuzul permisiunii lui Facebook de a căuta contacte în conturile de e-mail existente. Dar un astfel de control de sine este posibil doar în foarte puține cazuri. Pentru a înrăutăți lucrurile, controlul efectiv al utilizatorului individual asupra setărilor de confidențialitate din rețelele sociale necesită foarte mult timp și, prin urmare, ar necesita mult timp și efort și, prin urmare, este văzut de mulți utilizatori ca având o importanță secundară. Rezultatul: sunt stocate mult mai multe date personale decât dorește (și știe de obicei) utilizatorul de internet.
Din acest motiv, dorește Uniunea Europeană , reforma legii privind protecția datelor din 1995 , dar a cărei substanță a menținut . Ca urmare, colectarea, prelucrarea și transferul datelor sunt permise numai în acele cazuri în care acest lucru se face cu acordul persoanei în cauză sau este permis de lege. Este planificat ca această lege să stabilească reglementări la nivel european care să se aplice tuturor procesatorilor de date cu sediul acolo. Singura problemă este că procesatorii de date cu adevărat mari precum Google, Facebook și Co. se află în afara acestei zone de captare – și anume în Statele Unite ale Americii. Întrebarea cum ar trebui să funcționeze în practică protecția datelor pentru persoanele care dezvăluie atât de multe informații personale despre ei înșiși este de asemenea considerată controversată . Dar protecția specială a datelor cu caracter personal se referă mai mult la prelucrarea ulterioară a datelor decât la divulgarea lor efectivă . Dacă un utilizator postează anumite informații despre el în rețea, el trebuie să se aștepte ca acestea să fie folosite și în scopuri care nu sunt pe deplin acceptabile pentru el. Dar dacă nu știe deloc că datele sale plutesc pe internet, el are dreptul să le fie protejate – și să nu fie transmise sau procesate.

Sursa: juraforum fra.europa.eu

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: