Recunoaşterea diplomelor

Nu se aplică recunoaşterea automată

Nu există un sistem european de recunoaştere automată a diplomelor universitare. De aceea, dacă doriţi să urmaţi cursuri postuniversitare într-o altă ţară din UE, s-ar putea să trebuiască să urmaţi o procedură naţională pentru recunoaşterea nivelului de studii sau a diplomei universitare în ţara respectivă. Dacă ştiţi deja că veţi urma cursuri în străinătate, verificaţi din timp dacă diploma vă este recunoscută în ţara respectivă.

Guvernele ţărilor UE răspund de sistemele de educaţie şi au libertatea de a aplica propriile norme, inclusiv în materie de recunoaştere a calificărilor universitare.

Exemplu

Recunoaşterea unei diplome în altă ţară: e bine să vă informaţi din timp

Kathrin şi-a obţinut diploma în Germania. După aceea s-a mutat în Franţa, pentru a urma un curs postuniversitar în această ţară. Autorităţile nu i-au recunoscut însă diploma şi i-au cerut să obţină un certificat din partea unei universităţi franceze care să ateste nivelul său de studii. După discuţii cu o universitate franceză, Kathrin a obţinut echivalarea studiilor sale cu licenţa din sistemul francez – diplomă pe care studenţii din această ţară o primesc după 3 ani de studiu şi pe care tânăra a considerat-o inferioară celei obţinute în Germania. Din cauza acestei echivalări, Kathrin a fost nevoită să urmeze încă 2 ani de facultate în sistemul francez înainte de a se putea înscrie la cursul postuniversitar pe care îşi propusese să-l urmeze.

Solicitaţi „compararea” nivelului de studii

În majoritatea cazurilor, puteţi obţine un document prin care diploma dumneavoastră este comparată cu cele eliberate în alte ţări din UE. Contactaţi centrul ENIC/NARIC din ţara în care doriţi să se facă „evaluarea” diplomei dumneavoastră. Poate fi centrul din ţara dumneavoastră de origine, în cazul în care vă întoarceţi acasă după terminarea studiilor sau un centru dintr-un alt stat membru, dacă vă stabiliţi acolo pentru a munci sau pentru a studia.

În funcţie de ţara în care diploma vă este „evaluată” şi de scopul acestui demers, centrul ENIC/NARIC o va evalua el însuşi sau o va transfera către autoritatea competentă.

Înainte de a demara această procedură verificaţi:

  • cât costă acest serviciu (după caz)
  • cât va dura procedura de evaluare (între câteva săptămâni şi câteva luni, în funcţie de ţară, scop şi de complexitatea dosarului)
  • ce tip de act veţi primi la sfârşit (o echivalare completă sau un raport comparativ)
  • ce puteţi face în cazul în care nu sunteţi de acord cu evaluarea (procedura în caz de apel).

Pentru a facilita compararea şi recunoaşterea diplomei dumneavoastră, puteţi prezenta documente în format Europass (de exemplu, Suplimentul la diplomă).

Calificări profesionale

Această secţiune se referă la recunoaşterea calificărilor academiceRecunoaşterea calificărilor profesionale în UE (adică a nivelurilor de pregătire care permit exercitarea unor profesii, cum ar fi cea de medic sau de avocat) face obiectul altor reglementări europene.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: