Pro integrare

Restricții la intrarea în țări europene pentru români de la 1 iulie.

Europa Libera:

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

România își îngheață pentru două săptămâni discuțiile bilaterale cu țările europene pentru circulația fără restricții peste granițe. Lista țărilor din Europa unde călătoria românilor este condiționată de izolare la revenirea în țară și procedurile pentru intrarea în țări UE.
Creșterea numărului de cazuri noi depistate au așezat România încă de săptămâna trecută în zona galbenă a pandemiei de coronavirus, care impune condiții și restricții pentru românii care și-au propus să plece în vacanță peste hotare de la 1 iulie. România se numără acum, alături de Suedia,Bulgaria, Portugalia și Polonia, între țările cu un risc epidemiologic mai mare, care determină unele țări europene să solicite completarea de declarații sau izolarea pe o anumită perioadă la intrarea pe teritoriul lor.În acest moment sunt 17 state europene, fie că sunt membre ale UE sau nu, în care românii pot călători fără restricții, adică nu sunt nevoiți să petreacă zile de izolare.
Pe această listă se află șase țări, de unde, la revenirea în țară, românii sunt obligați să petreacă 14 zile de izolare. Este vorba despre Spania, Turcia, Belgia, Polonia, Serbia și Albania.
Situația nu se va modifica în următoarele două săptămâni, după cum au declarat surse guvernamentale pentru Radio Europa Liberă, în sensul că nu vor mai fi negociate acorduri bilaterale cu țări din UE sau din afara ei pentru a restabili circulația fără restricții și extinderea programului de zbor. Asta înseamnă curse mai dese și în mai multe orașe din țările în care se negociau acorduri bilaterale.
Rata de contagiune în România a crescut acum la peste 1,4, iar raportul de îmbolnăviri la o sută de mii de locuitori, care este luat în calcul de fiecare țară europeană când stabilește regimul de trecere a frontierelor, depășește 20, mai mare decât o țară considerată sigură. Acești indicatori plasează România pe locul al treilea în UE și pe locul patru în Europa, din perspectiva răspândirii coronavirusului pe teritoriul său în ultimele două săptămâni.
Lista țărilor, după rata de infectare raportată la 100.000 de locuitori, valabilă la 29 iunie.
Austria 5,2
Belgia 11,2
Bulgaria 19,0
Croatia 5,7
Cehia 9,2
Cipru 1,4
Danemarca 10,4
Finlanda 1,9
Franța 8,9
Germania 8,2
Grecia 2,2
Ungaria 0,9
Groenlanda 6,7
Irlanda 3,4
Italia 6,1
Letonia 0,9
Liechtenstein 0,0
Lituania 2,0
Luxemburg 15,8
Malta 6,3
Olanda 9,7
Norvegia 3,7
Poland 13,0
Portugal 44,2
Romania 21,3
Slovacia 1,6
Slovenia 2,8
Spania 9,1
Suedia 154,5
Elveția 4,4
Regatul Unit 24,4
Problema este că această situație intervine în momentul în care se fac evaluările pentru 1 iulie, data la care Uniunea Europeană și-a propus să redeschidă complet circulația între țările membre și să permită și eliminarea restricțiilor pentru cetățenii din unele state din afara Uniunii. Or, cum decizia ridicării restricțiilor este convenită la nivel de principiu în UE, dar regulile sunt hotărâte de fiecare stat membru al Uniunii, românii care vor circula peste hotare de la 1 iulie s-ar putea întâlni cu mai multe condiționări. „Este probabil ca, în viitoarele 2-3 săptămâni, dacă va continua ritmul de creștere a cazurilor noi în România, să se impună restricții pentru românii care vor să plece în vacanță peste hotare – să apară mai multe condiții, între care cea mai restrictivă este cea de șederea în izolare pe teritoriul țării respective”, au declarat sursele citate.
Restricții la intrarea în țări europene pentru români de la 1 iulie.
Grecia a devenit principala destinație a românilor după 1 iulie, dintre cei care se încumetă să plece peste hotare. În acest moment nu sunt prevăzute perioade de izolare pentru români la intrarea în această țară, însă, de câteva zile, este obligatorie completarea unui formular (trebuie completat aici) cu cel mai devreme 48 de ore înainte de a ajunge la punctul de frontieră: Este obligatoriu să menționezi unde te deplasezi, adresa de cazare și dacă ai călătorit în ultimele 14 zile în străinătate. Primești un cod la completarea declarației, QR, în baza căruia ești sau nu testat la granița greacă. În cazul românilor, testarea este aleatorie, iar până la comunicarea rezultatului turistul trebuie să stea în izolare la hotelul/pensiunea unde are deja rezervare. Guvernul grec anunță că prelucrarea testului va dura 24 de ore. De la 1 iulie sunt deschise și insulele, inclusiv mai multe aeroporturi, însă nu toate (în Creta de pildă, este deschis doar aeroportul din Heraklion) Europa Libera

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

[post]

- Comunitatea Diaspora -

Sursa: Europa Libera

- Advertisement -

Comentarii
Loading...