Roaming: utilizarea telefonului mobil în UE

Când ieșiți de pe teritoriul țării de origine pentru a merge în altă țară din UE, nu trebuie să plătiți taxe suplimentare pentru utilizarea telefonului mobil. Este vorba despre așa-numitul roaming la tarife naționale. Apelurile (către telefoane mobile și fixe), mesajele (SMS) și serviciile de date sunt facturate la prețurile naționale, adică veți plăti pentru ele ca și cum v-ați afla în propria țară.

Aceeași regulă se aplică și apelurilor sau mesajelor pe care le primiți când sunteți în străinătate. Nu veți plăti taxe suplimentare pentru a primi apeluri sau mesaje când vă aflați în roaming, chiar dacă persoana care vă telefonează utilizează un alt furnizor de servicii.

Caz real

Fără taxe suplimentare pentru apeluri efectuate sau primite în roaming

Michael locuiește în Irlanda și a încheiat un contract cu un operator de telefonie mobilă irlandez. El plătește 0,10 EUR pe minut pentru apeluri și 0,05 EUR pe SMS, pe teritoriul Irlandei. Când pleacă în Spania într-o călătorie de afaceri, Michael nu trebuie să își facă probleme că va plăti mai mult pentru apelurile efectuate sau primite.

Persoanele care îl sună din Irlanda vor plăti aceeași sumă care li se percepe și pentru apelurile naționale. La rândul său, Michael va plăti tariful aplicat în Irlanda, respectiv 0,10 EUR pe minut, indiferent dacă sună pe cineva din Spania, un membru de familie din Irlanda sau un prieten din altă țară a UE. Mesajele sale către numere din Spania, Irlanda sau din orice altă țară din UE vor costa 0,05 EUR, la fel ca acasă.

Ce înseamnă roaming?

Vorbim de roaming atunci când vă folosiți telefonul mobil pe durata unei deplasări ocazionale în afara țării în care locuiți sau în care aveți legături stabile (de ex. pentru că munciți sau studiați acolo). Atâta timp cât petreceți mai mult timp acasă decât în străinătate sau vă folosiți telefonul mobil mai mult acasă decât în străinătate, se consideră că sunteți în roaming. Prin urmare, atunci când vă aflați în UE și efectuați apeluri, trimiteți mesaje sau utilizați servicii de date, vi se vor aplica tarifele naționale. Aceasta este considerată o „utilizare rezonabilă a serviciilor de roaming”.

Când treceți o frontieră în interiorul UE, ar trebui să primi un mesaj din partea operatorului de telefonie mobilă prin care veți fi informat că sunteți în roaming și vi se vor aduce la cunoștință prevederile politicii sale privind „utilizarea rezonabilă”.

Dacă folosiți telefonul mobil permanent în străinătate, de exemplu în cazul în care vă mutați în altă țară și păstrați cartela SIM din țara de origine, operatorul vă poate percepe o taxă suplimentară pentru serviciile de roaming. Aceasta este însă limitată în baza politicii privind utilizarea rezonabilă.

Politica utilizării rezonabile și limitarea volumelor de date

Operatorii de telefonie mobilă pot aplica așa-numita politică a utilizării rezonabile pentru a se asigura că toți clienții aflați în roaming au acces la servicii de roaming la prețuri naționale atunci când călătoresc în UE. Aceasta înseamnă că operatorul dumneavoastră poate aplica mecanisme de control corecte, rezonabile și proporționale pentru a evita utilizarea abuzivă a acestor norme.

Când vă aflați în roaming, nu există restricții de volum pentru apeluri vocale și SMS-uri. Apelurile sau mesajele care nu sunt acoperite de contract vor fi facturate la prețurile valabile în țara de origine. Există, totuși, norme și limite referitoare la volumul de date pentru care se aplică tarifele naționale. Aceste limite depind de tipul de contract pe care îl aveți.

În anumite cazuri (a se vedea mai jos), s-ar putea să trebuiască să plătiți un supliment pentru utilizarea de date în regim de roaming. Acesta va fi egal cu plafonul cu ridicata la nivelul UE (3,50 EUR/GB de date + TVA, în 2020).

Am o cartelă preplătită

Dacă aveți o cartelă preplătită (ceea ce înseamnă că plătiți în avans pentru a utiliza telefonul mobil), vă puteți folosi telefonul în alte țări din UE fără a plăti tarife suplimentare. Totuși, dacă plătiți pe unitate, iar prețul național unitar pentru date este mai mic de 3,50 EUR/GB , operatorul de telefonie mobilă poate aplica o limită pentru volumul de date când vă aflați în roaming.

Dacă operatorul dumneavoastră de telefonie mobilă limitează volumul de date, limita respectivă trebuie să fie cel puțin egală cu volumul obținut când se împarte creditul rămas pe cartela preplătită la 3,50 EUR de îndată ce începeți să utilizați serviciile de date în regim de roaming. Veți primi în roaming volumul de date pentru care ați plătit în avans. Desigur, veți puteți adăuga credit pe durata călătoriei.

Caz real

Roaming cu o cartelă preplătită: limite pentru volumul de date

Jana locuiește în Slovacia și are o cartelă preplătită cu un credit de 20 EUR (inclusiv TVA), care acoperă apelurile, mesajele și serviciile de date. Când pleacă în vacanță în Spania, îi mai rămân pe cartelă 12 EUR (în afară de TVA). Aceasta înseamnă că, în timpul vacanței, Jana poate beneficia de un volum de date egal cu valoarea creditului rămas pe cartela preplătită. Ea va primi cel puțin 3,4 GB de date în roaming (12 EUR / 3,50 EUR = 3,4).

Contractul meu include un volum limitat de date

Dacă aveți un contract de telefonie mobilă cu un volum limitat de date, puteți utiliza aceste date când călătoriți în altă țară din UE, fără a plăti costuri suplimentare. Volumul de date prevăzut de contract este limita de care dispuneți în roaming.

Totuși, dacă prețul unitar pe care îl plătiți pentru datele mobile este foarte mic (sub 1,75 EUR/GB în 2020), operatorul poate aplica o limită „rezonabilă” pentru utilizarea datelor în regim de roaming. Această limită poate fi mai mică decât volumul de date de care dispuneți la nivel național.

Limita se bazează pe prețul contractului dumneavoastră național. Operatorul trebuie să vă informeze în prealabil cu privire la această limită și să vă avertizeze în momentul în care o atingeți. Puteți continua să utilizați date în roaming și după atingerea limitei, dar operatorul vă va percepe o taxă suplimentară. Aceasta corespunde plafonului tarifar cu ridicata (3,50 EUR/GB + TVA, în 2020).

Contractul meu include un volum nelimitat de date

Dacă aveți un contract de telefonie mobilă care include pachete de servicii cu date nelimitate pentru care plătiți o sumă lunară fixă, operatorul dumneavoastră de telefonie mobilă trebuie să vă furnizeze un volum mare de date în roaming. Volumul exact depinde de prețul contractului. Totuși, el trebuie să fie cel puțin egal cu dublul volumului obținut când se împarte prețul contractului dumneavoastră (fără TVA) la plafonul cu ridicata al serviciilor de date în regim de roaming (3,50 EUR în 2020).

Operatorul trebuie să vă comunice volumul de date de care dispuneți în roaming. Dacă depășiți volumul respectiv, veți plăti o sumă suplimentară. Aceasta nu poate fi însă mai mare decât plafonul tarifar cu ridicata (3,50 EUR/GB + TVA, în 2020).

Caz real

Contracte cu date nelimitate – volumul disponibil în roaming

Paulina din Luxemburg are un contract de telefonie mobilă în valoare de 40 EUR (fără TVA) care include apeluri, SMS-uri și date nelimitate. Când merge în vacanță în Italia, ea beneficiază de apeluri și SMS-uri nelimitate și de un volum de date de cel puțin 22,8 GB (2 x (40 EUR/ 3,50 EUR) = 22,8).

Alte contracte

Operatorii pot oferi și contracte fără servicii de roaming sau contracte cu alte tipuri de servicii de roaming la tarife care nu intră în domeniul de aplicare al normelor UE (de exemplu, pentru roaming în afara UE). Asigurați-vă că atunci când optați pentru aceste tipuri de contracte o faceți în cunoștință de cauză.

Monitorizarea utilizării roamingului

Ca parte a politicii privind utilizarea rezonabilă, operatorul vă poate monitoriza și verifica utilizarea serviciilor mobile în regim de roaming pe durata a 4 luni. Dacă în această perioadă ați petrecut mai mult timp în străinătate decât acasă ȘI consumul în roaming este mai ridicat decât cel național, operatorul vă poate contacta pentru a vă cere să clarificați situația. Aveți la dispoziție 14 zile pentru a face acest lucru.

Dacă veți petrece în continuare mai mult timp în străinătate decât acasă, iar consumul de roaming rămâne mai mare decât consumul național, este posibil ca operatorul să aplice o suprataxă pentru consumul în regim de roaming. Aceste suprataxe (fără TVA) nu trebuie să depășească următoarele plafoane:

  • 0,032 EUR pe minut pentru apelurile efectuate
  • 0,01 EUR pe SMS
  • 3,50 EUR pe GB de date (plafonul din 2020)

Roaming pentru lucrătorii transfrontalieri

Dacă lucrați într-o țară din UE și locuiți în alta, puteți să alegeți un operator de telefonie mobilă din oricare dintre aceste două țări și să beneficiați de roaming cu o cartelă SIM din țara în care locuiți sau din țara în care lucrați. Se aplică politica utilizării rezonabile: atâta timp cât vă conectați cel puțin o dată pe zi la rețeaua operatorului național se va considera că în ziua respectivă v-ați aflat pe teritoriul țării în care ați încheiat contractul de telefonie mobilă (chiar dacă ați călătorit și în străinătate în aceeași zi).

Roaming pe durata călătoriilor cu vaporul sau avionul

Nu trebuie să vi se perceapă taxe suplimentare pentru utilizarea telefonului mobil pe durata călătoriilor cu vaporul sau avionul, atât timp cât rămâneți conectat la o rețea terestră. Dacă serviciile mobile sunt furnizate prin satelit, nu mai sunt valabile normele UE, ceea ce înseamnă că veți plăti pentru servicii de roaming nereglementate (pentru care nu există plafoane tarifare).

Roaming în afara UE

Costul serviciilor de roaming (în special al serviciilor de date) în afara UE poate fi foarte ridicat. Pentru a evita facturile uriașe, consultați-vă cu operatorul înainte de plecare.

Dacă întâmpinați probleme – drepturile dumneavoastră de consumator

În cazul în care considerați că nu vi s-au respectat drepturile, consultați operatorul și utilizați procedura de reclamație disponibilă.

Dacă nu sunteți mulțumit de răspuns, puteți contacta autoritatea de reglementare din țara dumneavoastră (în general autoritatea națională de reglementare a telecomunicațiilor), care se va ocupa de cazul dumneavoastră.

AsigurariCalatorii EuropaRomaniatransportZona UE
Comentarii (0)
Adaugá comentariu