Robert Mugabe, a condus Zimbabwe peste 30 de ani.

Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe mai bine de trei decenii, a murit la vârsta de 95 de ani. A fost primul preşedinte pe care Zimbabwe l-a avut de la proclamarea independenţei, în 1980.

Născut pe 21 februarie 1924, în Rhodesia pe atunci, Mugabe a fost închis pe motive Politice peste 10 ani fara macar sa fie judecat sau condamnat pentru ceva, după ce a avut curajul să critice guvernul în 1964.
Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe mai bine de trei decenii, a murit la vârsta de 95 de ani
În 1973, când încă se afla în închisoare, a fost desemnat liderul partidului Zimbabwe African National Union (Zanu), între fondatorii căruia s-a numărat. Declarat iniţial marxist, apoi simplu socialist, el a fost prim-ministru din 1980 până în 1987, apoi, până în 2017, preşedinte al statului. Considerat un erou al războiului de independenţă, a condus ţara cu o mână de fier, punând căluş opoziţiei şi ruinându-i economia.
În noiembrie 2017, Robert Mugabe a demisionat din funcţia de preşedinte al statului Zimbabwe, la nici 1 zi de la demisie partidul său care se afla la putere l-a demis de la conducere după 37 de ani. Acuzat de management pagubos, Mugabe a fost, înainte de a demisiona, subiectul principal al protestelor care au împărţit ţara mai multe luni. La conducerea statului i-a urmat Emmerson Mnangagwa.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More