Pro integrare

Romania – Cine a câștigat și cine a pierdut alegerile locale

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cine a câștigat de fapt alegerile locale ?!

Deși toate partidele clamează câștigarea alegerilor locale, realitatea politică a distribuției mandatelor de consilieri locali și județeni, precum și a celor de primari, ne arată că toate partidele au câștigat dar au și pierdut câte ceva.Ne permitem să facem o succintă prezentare a plusurilor și minusurilor aduse de scrutinul din 27 Septembrie, lăsând cititorul să tragă propriile-i concluzii.

Prin prisma rezultatului ridicol obținut de către Calin-Popescu Tăriceanu la alegerile pentru PMB se poate considera că am asistat la consfințirea sfârșitului politic atât al acestuia cât și al construcției sale politice cu aspect de struțo-cămilă.Rămâne de văzut dacă zvârcolirile politice ale ALDE vor putea produce milă sau repulsie și spunem asta privind la puținii parlamentari al căror vot este încă controlat de către CPT.Rămas fără nici un nume sonor și valoros în preajmă, cu doar o mână de consilieri locali/județeni aleși sub stindardul ALDE, acesta încercă mai degrabă să-și negocieze la propriu libertatea, decât viitorul politic și sub acest aspect rămâne de văzut dacă putem bifa și un plus în dreptul acestei formațiuni politice.

Un alt partid pe persoană fizică, PRORomânia a câștigat dreptul de a demonstra că poate produce mai mult rău stângii politice decât dreptei. Se pare că Victor Ponta e mult mai interesat de reglările lui de conturi cu PSD și pesediștii decât de o ofertă politică viabilă.Argumentele lui VP țin de un întreg păienjeniș de relații creat în timp sau moștenit și traficul șantajist pe care-l face cu informații pe care le-a dobândit despre tot felul de personalități marcante din spațiul public și politic.

Spre deosebire de CPT, VP are încă cu ce să negocieze și din nefericire și cu cine. A pierdut însă mult din credibilitatea în fața propriilor adepți, refuzând să-si asume o candidatură din start pierzătoare la PMB. Visul lui VP rămâne în continuare să fie cel mai marcant exponent al social-democrație în România, problema însă este că aceasta nu există ci doar grupuri și găști politice. Pare mai degrabă un conflict politic care a împrumutat metode de a tranșa disputele din lumea interlopă și sub acest aspect, VP e înzestrat nativ. E obraznic,vocal și plin de “relații”.

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

În antagonice cu VP se află Traian Băsescu, care din răzbunare că PMP nu a fost cooptat în coaliția pentru București, a ales să candideze.Conștient că nu are nici o șansă,TB a vrut să pună umărul la insuccesul lui Nicușor Dan în speranța de a putea apoi să negocieze o poziție de forță pt PMP pe principiul “fără noi nu puteți”. A fost însă pedepsit de către electorat, iar scorul rezonabil obținut de către PMP în București se datorează exclusiv unor himere politice din trecut și nu unei oferte politice credibile orientate spre viitor.In teritoriu PMP a obținut suficiente mandate cât să asigure supraviețuirea politică a partidului. Analizând atent electoratul PMP, cu puternice valențe conservatoare, tradiționaliste și ușor patriotarde, e poate totuși util ca PMP say supraviețuiască politic, pt a nu lăsa acest electorat să alunece sub influențe ultra-naționaliste și anti-europene.

Eternă supraviețuitoare politică, UDMR nu doar că își consolidează pozițiile în fiefurile tradiționale, ci chiar reușește să-si extindă teritoriul de influență. Rodul unei viziuni mai puțin conflictuale și revanșarde a unor candidați, această extindere vine să devoaleze incapacitatea partidelor politice românești de a avea o ofertă electorală care să satisfacă și nevoile electoratului de etnie maghiară. Doar o prezență masivă la vot la alegerile parlamentare poate scoate UDMR de pe scena politică dar aceste lucru este cel mult un deziderat, dacă nu cumva doar o iluzie.

PSD obține în sfârșit parametrii electorali reali ai epocii post-Dragnea.Se așează mai bine decât se așteptau ei și mult prea bine față de cât ar fi trebuit să deconteze. Migrația masivă a multor aleși locali cătră PNL (cu tot cu relațiile conexe) a dus la scăderea PSD în procente, dar nu la diminuarea pesedismului. Au căzut bastioane vechi de putere ale PSD și asta, surprizător convine chiar și noii conduceri a partidului. Ciolacu&Co. au nevoie de consolidarea autorității în partid și cu cât au nevoie de mai puțin efort pt asta, cu atât mai bine pt ei. Vor aruncă mare parte din deconturile negative ale partidului, pe umerii învinșilor. Faptul că scade capacitatea de susținere din teritoriu, urmează probabil să atragă un nou val de “canibalizare” internă. Cu posibilitatea de a conduce autoritar și discreționar multe județe, PSD se vede silit să negocieze. Rămâne de văzut dacă are și cu cine. Logică ne spune însă că dacă vor rămâne mai puțini (la nivel parlamentar vorbind) sunt obligați să fie mai puternici.
USR+ câștigă confirmarea faptului că nu mai este doar o apariție meteorică în politica românească. Câștigă rețele și susținere în teritoriu, lucruri indispensabile unui partid serios. Și mai câștigă ceva, câștigă dreptul de a arăta că se poate face politică și altfel, decât cu combinațiile și conspirații. USR+ pierde însă statutul de “mironosiță” după care și-a ascuns mult timp non-combatul politic. Acum nu mai pot spune că ei n-au condus sau n-au avut putere de decizie.

De modul cum vor performa aleșii lor locali și de cât de repede o vor face, depinde evoluția viitoare a procentelor electorale. Dacă vor învăța lecția negocierii vor avea de câștigat.

PNL câștigă în premieră cel mai mare Nr de voturi la un scrutin local dar e o victorie de conjunctură. Au transferat echipe întregi de candidați și asta nu e chiar blamabil pt că la nivel local comunitățile votează oameni nu doctrine. Dacă au realizat că valul de anti-pesedism nu e suficient pt a câștiga voturi, au șansa de a câștiga mai mult.PNL a pierdut însă statutul de unică variantă la PSD și a mai pierdut ceva, a pierdut sprijinul Diasporei, neâncercând măcar să-i dea posibilitatea să voteze.

E de menționat și faptul cât la nivel local au reușit să se impună și foarte mulți candidați independenți sau reprezentanți ai unor formațiuni mai puțin cunoscute. Performanța lor e remarcabilă și o vom dezvolta într-un articol viitor.

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...