România: Inspecţia Judiciară s-a transformat în „Poliţia Internetului” şi are „ţinte” printre magistraţi. Inspectorul şef trebuie să plece. CSM trebuie să reacţioneze

Inspectorul şef trebuie să plece. CSM trebuie să reacţioneze.

Toţi membrii VeDem Just reacţionează ferm cu privire la practica inacceptabilă a Inspecţiei Judiciare de a urmări magistraţii pe internet şi în forumurile interne de discuţii, precum şi practica de a dispune cercetarea celor mai activi care au criticat modificările dezastruoase la legile justiţiei şi de a proteja magistraţii cu declaraţii în favoarea acestor modificări.
Ieri, o parte a presei a relatat pe surse despre cercetarea unor magistraţi pentru criticarea legilor justiţiei şi a clasei politice care au susţinut măsurile antireformă. Sunt aceiaşi magistraţi care au avut declaraţii publice cu privire la refuzul statului român de a respecta standardele internaţionale. Unii dintre ei deja au fost cercetaţi anul trecut şi, în final, s-au închis toate dosarele disciplinare pe motiv că magistraţilor le este permisă critica atunci când independenţa le este compromisă.
S-a ajuns ca magistraţii curajoşi să fie cercetaţi pentru delict de opinie. Ca cei care au organizat proteste să fie urmăriţi ce scriu pe internet, ca declaraţiile din presă să fie temei ale unor acţiuni disciplinare. Acum Inspecţia Judiciară merge mai departe: a luat la control discuţiile private dintre magistraţi de pe forumurile care nu sunt destinate publicului. Inexplicabil, cum pentru magistraţi care dau interviuri sau au postări cu tentă politică, care au întâlniri cu oameni politici, care se pretind reprezentanţi ai unor asociaţii fără număr de membri, care iau în derâdere acţiunile colegilor lor ori organisme internaţionale, nu a fost demarată nicio cercetare.
Eficienţa Inspecţiei Judiciare este profund discutabilă, cât timp peste 50% din acţiunile întocmite în ultimii doi ani de zile au fost respinse de CSM sau de ICCJ. Cu toate acestea CSM a reînnoit mandatul şefului Inspecţiei, după ce în mod halucinant, anterior, o făcuse Guvernul prin OUG neconstituţională.
Este de observat că există o legătură vădită între Inspecţia Judiciară şi o anumită parte a presei care publică în mod regulat informaţii confidenţiale privind această instituţie. Cu toate acestea, niciodată vreun inspector nu a fost cercetat pentru scurgere de informaţii, faptă care constituie atât abatere disciplinară, cât şi infracţiune. Mai mult, în cursul cercetărilor disciplinare, numele magistraţilor este confidenţial. Cu toate acestea, în repetate rânduri, numele lor au fost date publicităţii. Niciodată Inspectorul şef nu a dat explicaţii faţă de aceste aspecte.
VeDem Just atenţionează asupra practicilor staliniste de urmărire a magistraţilor incomozi. Acum două săptămâni CSM a comandat Inspecţiei verificarea magistraţilor care discută pe forumuri, ieri Inspecţia a declanşat oficial cercetarea disciplinară fără o minimă verificare a aspectelor semnalate, iar vineri CSM urmează să discute suspendarea din funcţie a unor magistraţi pe timpul anchetei. Este clar că asistăm la o acţiune cu rezultatul deja știut, menit să intimideze magistraţii care îşi doresc independenţa autentică a justiţiei. Aceste practici trebuie să înceteze. Libertatea de exprimare a magistraţilor este recunoscută prin standarde internaţionale. Ei au obligaţia de a reacţiona când statul de drept este pus în pericol. Or, în momentul de faţă, însăşi Inspecţia Judiciară pune în pericol independenţa justiţiei.
Solicităm Ministrului Justiţiei să facă demersuri pentru abrogarea dispoziţiei de la art. 99 lit (a) din Legea nr. 303/2004. Aceasta permite cercetarea unui magistrat pentru orice fel de conduită care aduce atingere imaginii justiţiei, în timpul exercitării funcţiei sau în afara acesteia. Formularea este atât de vagă, încât orice magistrat care nu este pe placul Inspecţiei poate fi cercetat după un simplu articol de presă. Existenţa acestei dispoziţii neclare face ca magistraţii să nu îşi poată regla conduita. Că este aşa, o demonstrează practica profund subiectivă a Inspecţiei Judiciare, care nu a demarat cercetarea împotriva unor judecători despre care presa centrală a relatat că au avut declaraţii ironice şi chiar belicoase la adresa preşedintelui ţării, premierului ţării, procurorilor, Comisiei Europene, campaniei de vaccinare, românilor per ansamblu şi care s-au opus în mod constat reformelor. Mai solicită ministrului abrogarea dispoziţiei legale care interzice magistraţilor criticarea celorlalte puteri. Acest lucru a fost dezavuat de organismele europene şi este contrar obligaţiei de reacţie a judecătorilor şi procurorilor atunci când independenţa lor este atacată.

Semnatari:
Comunitatea Diaspora.Ro
Voluntari în Europa
Membrii VDJ
În actualizare…

Asociația VeDem Just s-a constituit în anul 2015. Scopul său este promovarea libertăţii, întărirea democrației, susţinerea statului de drept, buna guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Principalul său proiect este EDUIURIS – educația juridică pentru copii și tineri.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: