România normală – De la golf la poker

Fără îndoială că societatea și omenirea a evoluat. De la “rațele și vânătorii”, “țară, țară, vrem ostași” sau “lapte gros” , jocurile copilăriei noastre, astăzi vorbim despre jocuri pe computer, jocuri de strategie sau jocuri de casino. Nu zic nici că e bine, nici că e rău, încerc doar să înțeleg ce fel de jocuri se fac la vârful politicii românești. Îmi e foarte neclar dacă domnul Iohannis strigă “îl vrem pe Cîțu”, dacă PSD întreabă “câte degete vezi”, dacă USR sunt gameri politici sau Simion prinde mingi din zbor ca să strângă vieți .
O luăm însă pe rând, “pas cu pas” vorba poetului, pentru că jocul după reguli se cunoaște.
Nominalizarea lui Dacian Cioloș să formeze un guvern pare că a surprins pe mulți, dar în nici un caz pe cei implicați în jocul politic. USR a fost constant “ciuca bătăilor” ( criticilor ) tuturor . Constant a PSD-ului în ultimii ani, a PNL-ului după ce n-au fost “capra” lor politică , a celor de la AUR din motive ideologice și mai nou chiar a președintelui . Și când urăști pe cineva nu-l omori ( politic ), că e prea simplu, încerci să-l chinui, să-l umilești, să-l faci să sufere, să-l discreditezi. Asta fac toți acum. De ce !? Pentru că au motive. Să o luăm pe rând.
Un Cioloș “omorât” politic folosește lui Klaus Iohannis al cărui singur scop politic este să-și construiască un moștenitor politic pt 2024. Cioloș constituia un pericol pentru cursa prezidențială din 2024 și fie că eșuează în formarea unui guvern ( cel mai probabil ) fie că reușește ( și acumulează și decontează crizele economică, socială, medicală, politică ) e cu siguranță compromis politic pentru o candidatură la prezidențiale pe dreapta spectrului politic .
PNL e de fapt Iohannis acum, plus o mare dorință a unor “lideri” liberali de a se răzbuna pentru ieșirea USR de la guvernare și demiterea guvernului Cîțu. Cei mai răzbunători sunt “noii liberali” gen Cîțu, Vîlceanu, Alinuța ( Gorghiu ) și mai puțin vechea gardă PDL ajunsă în PNL. Și aici mai e un aspect. În 2016, după primul guvern Cioloș, liberalii s-au rugat cu lacrimi de Cioloș să preia partidul ( care se îndrepta spre dezastru ( aka Victoria ciumei roșii ) și Cioloș a refuzat. Lipsă de curaj și caracter au spus multiy liberali atunci + între care și noua figură de ceară din politică, Ludovic Orban ) .
Și mai are un avantaj PNL. Odată deblocată comunicarea între PNL și USR, Cioloș nu mai poate refuza intrarea la guvernare alături de PNL, odată ce chiar el cere o guvernare PNL+USR+UDMR. Chiar și cu un eventual Cîțu premier, USR urmează să danseze fără să mai pună ei muzica.
PSD are interesul să discrediteze USR și pe Dacian Cioloș, pentru că nu pot uita că USR e născut politic din dorința de a le strica lor combinațiile de la București ( USB) și apoi din toată țara și acest partid a avut M_IE PSD drept combustibil pentru creșterea politică. Chiar dacă acum, scopul PSD e ca altcineva să guverneze și să deconteze și ei să crească la dospit, pe termen lung PSD-ului îi este mult mai profitabil să susțină din umbră un guvern cu PNL la butoane nu cu USR, pentru că le este mai lesne. Mai degrabă faci “combinații” cu cine ai mai făcut decât cu alții noi.
Cei care chiar cred că PSD vrea anticipate cu adevărat se amăgesc amarnic. PSD vrea orice îi folosește și nu-i dăunează și în primul rând victorie totală în 2024 la toate alegerile. E deci nefolositor pentru ei să decupleze alegerile parlamentare de restul alegerilor de peste 3 ani. Vor adversari obosiți politic și luptă de hărțuire, nu înfruntare directă. Și dacă se poate ouă de cuc în cuibul guvernării, cu atât mai bine.
UDMR vrea să câștige orice de la oricine și mai ales obosirea electoratului , pentru că lor, cel mai mult le profită o prezență scăzută la vot. Este știut că la o prezență la urne de peste 60% UDMR n-ar mai face pragul electoral. Sigur asta e un vis pentru România, dar ei vor avea mereu grijă ca visul să fie cât mai departe .
AUR pare “câștigătorul de etapă” , ca la cursele de ciclism. De la “extremiști inabordabili” au ajuns la statutul de frecventabili și chiar parteneri. Chiar dacă pare că există acum punți de comunicare între AUR și USR , să nu uităm că cele două partide au ideologii total opuse. Pe de-o parte un naționalism teocratic, pe de altă parte un globalism libertin bazat pe idei proiecte și interese, nu pe doctrine clasice. Dacă cineva își închipuie că scenele în care parlamentari USR și AUR au fost la un pas de confruntare fizică au fost o întâmplare nefericită se înșeală. Avem de-a face cu cele mai vocale și radicale exprimări politice, aidoma susținătorilor lor. Haiduci politici unii, mercenari politici alții. N-ar ezita nici o clipă să se “incaiere”, pentru faimă, pentru glorie, pentru foloase.
Cam aceștia sunt jucătorii acum, fiecare cu regulile și interesele lui. Ce se joacă, vă lăsăm pe dumneavoastră să decideți.
Eu cred că nu e golf, e oină și nu e poker, e șeptică.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: