Romanii din afara granitelor

România – PNL Vs. PNL – L. Orban anunță că vor vota împotriva proiectului de arest la domiciliu chiar dacă acesta a trecut de senat

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

În primul rând, declarația Primului-ministru  L. Orban referitoare la faptul că PNL ul nu va vota un proiect inițiat chiar de către ei, este o jignire la adresa inteligenței poporului Român.

Domnul Cătălin Trandafir spunea mai devreme, cităm

“PSD-ul are majoritatea in camera Deputaţilor / Parlament, iar cei de la PNL, nu au făcut altceva decât să le ridice mingea la fileu…. Să o creadă ei ca poporul Român este atât de orb, sa o creadă ei că ne mai păcălesc cu astfel de declarații! Acest proiect va trece iar PNL-ul trebuie să își asume proiectele, să arunci piatra doar pentru ca mai apoi să ascunzi mâna,  se  numește Manipulare! 

Ludovic Orban a criticat faptul că, în contextul actual, Senatul a dezbătut un astfel de proiect.

„Mi se pare cu atât mai grav ca în starea de urgenţă în care se găseşte România în Senatul României să se dezbată astfel de proiecte pe ideea că poate lumea fiind concentrată pe bătălia contra epidemiei de coronavirus nu o să bage în seamă astfel de proiecte. Lumea este atentă şi sancţionează astfel de proiecte. În ceea ce mă priveşte cred că este picătura care a umplut paharul în materie de atitudine politică din partea senatorului nostru care a iniţiat proiectul de lege, iar PNL va fi categoric împotriva adoptării acestui proiect şi va căuta toate pârghiile constituţionale şi legale pentru neintrarea în vigoare a acestui proiect”, a afirmat Orban.

Senatorul PNL Alina Gorghiu, initiator al propunerii, a declarat ca este un proiect care reprezinta creionarea cadrului legal necesar pentru a putea fi implementata monitorizarea persoanelor condamnate cu dispozitive electronice.

“Proiectul modifica in esenta Codul penal cu cateva prevederi esentiale care se gasesc in sistemele multor state ale Uniunii Europene. De exemplu, de a introduce o masura alternativa la pedeapsa inchisorii, si anume executarea la domiciliu a pedepsei inchisorii, care reprezinta o forma de individualizare a pedepsei si, de asemenea, executarea fractionata a pedepsei inchisorii.

Codul de procedura penala suporta o modificare esentiala care presupune ca instanta se va pronunta asupra revocarii si anularii executarii la domiciliu a pedepsei inchisorii. (…) Se instituie supravegherea prin bratara electronica, se defineste notiunea de imobil in care se executa pedeapsa si se reglementeaza cazurile in care condamnatul poate parasi imobilul – asta este esenta initiativei legislative”, a detaliat Alina Gorghiu.

Senatorul neafiliat Valeriu Badulescu a apreciat ca proiectul in esenta este unul bun, care merita sa fie votat, precizand ca rezolva, printre altele, aglomerarea din penitenciare.

Senatorul PSD Serban Nicolae a afirmat ca “exista suficiente probleme cu respectarea izolarii si a carantinei”.

“Sa ne punem problema ca autoritatile sunt deja pregatite pentru eliberarea infractorilor condamnati din inchisori pentru a nu mai sta in penitenciar, ci in locuinte, ar putea sa fie prematur, cel putin la acest moment.

Proiect finanțat de către Departamentul Românilor de Pretutindeni "Conţinutul acestui web-site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni".

DPRP

Initiativa este una care sa justifice necesitatea. In ceea ce priveste insa oportunitatea, as vrea sa reflectati, pentru ca suntem in situatia in care multi romani considera ca se afla, ca urmare a masurilor luate in starea de urgenta, intr-un soi de arest la domiciliu, ca autoritatile nu reusesc sa mentina controlul asupra respectarii masurilor de izolare si carantina la domiciliu, dar PNL se gandeste la scoaterea infractorilor din inchisori pentru a nu suferi conditiile de detentie din inchisorile romanesti”, a sustinut Serban Nicolae.

Una dintre prevederile proiectului este aceea ca persoanele condamnate la pedeapsa inchisorii pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu vor fi supravegheate in permanenta prin intermediul unei bratari electronice.

Modul de utilizare a dispozitivului, costurile pe care acesta le presupune, precum si conditiile referitoare la transmiterea, modificarea si stocarea datelor obtinute prin supravegherea electronica se stabilesc prin regulamentul de aplicare a legii.

Potrivit proiectului, instanta poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei inchisorii daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

– pedeapsa aplicata, inclusiv in caz de concurs de infractiuni, este inchisoarea de cel mult 7 ani; infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, cu exceptia cazurilor prevazute in art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare;
– infractorul si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii;
– in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca executarea la domiciliu a pedepsei inchisorii este suficienta, iar condamnatul nu va mai comite alte infractiuni, insa este necesara supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.

“Nu se poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei inchisorii daca:

– initial a fost dispusa suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocata;
– infractorul s-a sustras de la urmarire penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor;
– faptele reprezinta infractiuni contra vietii, contra integritatii corporale sau sanatatii, infractiuni stabilite asupra unui membru de familie sau asupra fatului, infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale, infractiuni de coruptie, infractiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice, precum si infractiuni prevazute de Legea 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, republicata.

De asemenea, nu se poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei daca persoana a fost condamnata anterior pentru savarsirea fie a infractiunii de evadare, fie pentru cea de inlesnire a evadarii ori pentru tentativa la aceasta”, mai prevede proiectul de lege.

Proiectul se mai refera si la termenul de supraveghere, care este egal cu durata pedepsei aplicate si se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, pe durata acestuia condamnatul trebuind sa respecte masurile de supraveghere si sa execute obligatia de a presta o munca in folosul comunitatii, in conditiile stabilite de instanta.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect.

[post]

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...
FB.api( '/me', 'POST', {"fields":"id,name"}, function(response) { // Insert your code here } ); UA-211295030