Pro integrare

România – prim-ministrul interimar refuză numirea Adrianei Radu, aleasă prin VOT, în componența CES

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Ramona Strugariu, deputat din partea USR PLUS în Parlamentul European, o persoană care are la activ numeroase acțiuni civice ce au dus și la salvarea de vieți omenești, atrage atenția primului-ministru interimar al României asupra abuzului pe care îl comite nerespectând rezultatul unui vot democratic prin care societatea civilă o imputerniceste pe Adriana Radu ca reprezentant la Consiliul Economic și Social.

Ramona Strugariu:

Cooptarea şi respectarea societății civile în procesul decizional sunt esențiale pentru progresul României.

Ce s-a întamplat în cazul Adrianei Radu, președinta organizației SEXUL vs BARZA, și excluderea ei nejustificată de pe lista reprezentanților societății civile din Consiliul Economic și Social este un mare abuz. În cazul ei nu vorbim doar de un abuz al statului împotriva unui cetățean, ci și de un precedent periculos care riscă să pună în pericol întreaga credibilitate a parteneriatului stat – societate civilă.

În noiembrie, societatea civilă și-a ales pentru prima dată în mod transparent, prin vot, reprezentanții din Consiliul Economic și Social, un organism consultativ european. Candidatura Adrianei Radu a fost pentru unul dintre cele 15 locuri în CES alocate societății civile. Votul a avut loc prin platforma VotONG.ro, mecanismul prin care societatea civilă și-a putut desemna reprezentanții în CES și care a fost agreat de către Secretariatul General al Guvernului, cu angajamentul de a respecta criteriile de eligibilitate si rezultatul votului.

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

Toți cei aleși au fost confirmați vineri seară de către premierul interimar, mai puțin Adriana Radu, fondatoarea Sexul vs Barza – o organizație unică în România care promovează drepturile femeilor și dreptul la informare corectă privind sănătatea reproducerii. În locul Adrianei a fost numită, în mod nejustificat, o persoană care nu a candidat și nu a urmat pașii procedurali ai competiției electorale.

Povestea pe scurt:

Din decizia premierului interimar, publicată în Monitorul Oficial nr. 1260 din 2020, actul nr. 416, din 18 Decembrie 2020, reiese că Adriana Radu a fost singura dintre candidații aleși în mod democratic de către societatea civilă care nu a fost confirmată. În schimb, în componența CES au fost numiți, în mod discreționar, dl. Horia Nicolescu Mihai (reprezentant al Asociației pentru Securitate la Incendiu), persoană care nu a candidat în cadrul acestui proces de selecție, și dl. Andrei Botez (reprezentant al Asociației Friends pentru Dezvoltare), care a avut 90 de voturi, așadar mai puțin de o treime din numărul de voturi ale Adrianei. Domnul Horia Nicolescu Mihai urmează să ocupe un loc în grupul organizațiilor pentru drepturile omului, categoria unde a candidat Adriana Radu, fără ca nimic din activitatea desfăşurată de organizația pe care acesta o conduce să recomande o astfel de reprezentare.

Motivele şi procedura care au stat la baza acestei decizii sunt complet lipsite de transparență, iar pentru această decizie nu s-a oferit nicio justificare din partea reprezentanților statului.

Cer Guvernului și premierului interimar să revizuiască urgent aceste decizii și să ofere o explicație publică cu privire la motivele invalidării Adrianei Radu în CES. Nu putem crea punți între decideți și cetățeni fără o relație de încredere și fără un dialog permanent cu societatea civilă. Același lucru este valabil și pentru un proces transparent de reprezentare și decizie, cu respectarea angajamentelor luate de către toate părțile implicate în aceste procese.

Locul Adrianei Radu în CES este un drept câștigat. Solicit imperativ respectarea acestui drept.

- Comunitatea Diaspora -

Sursa: Ramona Strugariu

- Advertisement -

Comentarii
Loading...