Românii concediați în străinătate au o șansă în plus la angajarea în țară

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 92 din 28 mai 2020

Românii concediați în străinătate au o șansă în plus la angajare, dacă se întorc în țară, pentru că statul acordă bani și pentru angajatorii care încadrează în muncă astfel de persoane, se arată într-o ordonanță de urgență a Guvernului, în vigoare de la finalul lunii mai. Mai mult, acești salariați trebuie păstrați cel puțin doi ani de zile de către angajatori.

OUG nr. 92/2020, statul acoperă jumătate din costurile salariale ale angajatorilor (dar nu mai mult de 2.500 de lei) care, în perioada 1 iunie 2020 – 31 decembrie 2020, angajează persoane din străinătate ce au fost date afară. Astfel, odată întorși în țară, românii care și-au pierdut locul de muncă din străinătate au o șansă în plus la angajare.

Salariații respectivi trebuie să fie angajați pe perioadă nedeterminată și cu normă întreagă. De asemenea, acei angajați nu pot fi dați afară timp de doi ani de zile. Este vorba despre persoanele în vârstă de peste 50 de ani și despre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani. Dacă aceste persoane sunt date afară în mai puțin de 24 de luni, angajatorul va fi nevoit să dea toți banii primiți înapoi, plus dobândă.Prevederile cuprinse în OUG nr. 92/2020 nu se aplică persoanelor care au lucrat în străinătate pe perioadă determinată și s-au întors în țară, pentru că s-a încheiat perioada pentru care au fost angajați. Aceste facilități se referă numai la românii angajați în străinătate care au fost dați afară, în timpul perioadei contractuale.

Procentul de 50% din salariu este un sprijin acordat angajatorului, în baza unei cereri ce trebuie depusă la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a municipiului București, în raza cărora acesta are sediul social. Prin urmare, acești bani nu revin salariaților.

De asemenea, această decontare este valabilă numai pentru firmele care fac angajări până la data de cel târziu 31 decembrie 2020.Scrie avocatnet.ro
ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 92 din 28 mai 2020
[post]

Sursa: avocatnet.ro PORTAL LEGISLATIV

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: