Pro integrare

[scrisoare deschisă] REFORMA EDUCAȚIEI TREBUIE SĂ FIE O PRIORITATE ASUMATĂ A NOULUI PARLAMENT ȘI A NOULUI GUVERN

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

 

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

Scrisoare deschisă
Domnului Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal
Domnului Dan Barna, președintele Uniunii Salvați România
Domnului Dacian Cioloș, președintele Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate
Domnului Hunor Kelemen, preşedintele Partidului Uniunea Democrată Maghiară din România
În atenția Domnului Klaus Iohannis, Președintele României
BUCUREȘTI, 22 decembrie 2020 – Organizații și mișcări civice alături de profesori și asociații ale elevilor și studenților cer partidelor care formează noua coaliție parlamentară și de guvernare să își asume importanța educației ca pilon central pentru o Românie democratică și prosperă prin promovarea, în cadrul Guvernului și sistemului educațional, a unor persoane care au dovedit profesionalism, viziune și integritate.
Sistemul de educație are probleme de finanțare corespunzătoare, de formare a cadrelor didactice, infrastructură, incluziune, măsuri remediale și de sprijin și, nu în ultimul rând, de integritate. Societatea românească se confruntă cu consecințele acestor probleme, vizibile adesea prin politizare, prin greșeli de reacție și management la toate nivelurile, prin rata uriașă a migrației, prin pierderea conexiunii între societate și instituțiile statului manifestată prin dezinteres civic și prin absenteism la vot.
Din păcate, printre numele vehiculate pentru poziția de ministru al Educației sunt persoane care au dat deja măsura unei capacități de viziune și organizare limitată în funcția respectivă. Atragem în mod special atenția asupra posibilei desemnări a domnului Sorin Cîmpeanu pentru poziția de Ministru al Educației. Considerăm că măsurile implementate în mandatul anterior al acestuia, în Guvernul Victor Ponta (printre care OUG 94/2014, care permitea plagiatorilor să renunțe la titluri fără a mai suporta consecințele) și ca președinte al Consiliului Național al Rectorilor (dintre care amintim doar Asocierea cu Alexandru Cumpănașu), dar și problemele de integritate (trecerea prin mai multe partide cu scopul obținerii unor funcții și apartenența la Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de Gabriel Oprea împreună cu George Maior) nu corespund standardelor pe care le impune o viziune reformatoare autentică.
În actualul context socio-politic, considerăm că viitorul guvern al României, alături de Președinte și de Parlament, are datoria responsabilității față de viitorul României prin respectarea educației și acordarea interesului cuvenit acesteia. O Românie educată trebuie să fie un proiect pus în practică cu responsabilitate și respect și nu un slogan golit de conținut și solicităm decidenților politici să dea măsura acestora prin numirea în funcțiile de coordonare a sistemului educațional la toate nivelurile a unor persoane care au demonstrat deja profesionalism, viziune și integritate.
Semnatari:
Acțiunea Civică Galați
Adrian Miroiu, profesor universitar
Asociatia ACREMIS
Asociația Aradul Civic
Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just
Asociația VOLUNTARI ÎN EUROPA
Brașovul Civic
Carmen Uscatu,fondatoare ”Dăruiește Viață”
Centrul pentru Studiul Democrației
Canada Save Roșia
Corupția Ucide
Dan Crudu – actor si profesor
Diaspora Milano
Diaspora Franța solidară cu România
Diaspora.ro
Emilia Șercan
Fejes Zoltán Levente, cadru didactic asociat UBB
Forum Apulum
Gabriel Bădescu profesor universitar, director al Centrului pentru Studierea Democrației și membru al departamentului de științe politice din Universitatea Babes-Bolyai
Geeks for Democracy
Grupul civic CETĂȚEAN IMPLICAT
Inițiativa România
Melania Cincea, jurnalista
Oana Gheorghiu, fondatoare ”Dăruiește Viață”
Pentru Galați
Radu Vancu
Reset Iași
#REZISTENȚA
Rezist Constanța
Rezist Budapesta
Rezist Galați
Rezistenta Civică Galați
Ștafeta Steagului Uniunii Europene
Umbrela Anticorupție Cluj
Un Timbru Pentru Dreptate
Vă vedem din Sibiu

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...