Pro integrare

Siria, masacrul soldaților turci din Idlib

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Statele Unite solicită Siriei și Rusiei să oprească „ofensiva odioasă” împotriva forțelor turce.
„Suntem alături de aliatul nostru NATO, Turcia, și îl vom susține”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Escaladare militară dramatică în Idlib, regiunea din nord-vestul Siriei, în care s-au derulat săptămâni întregi confruntări dure între forțele guvernamentale susținute de Rusia și milițiile rebele susținute de Turcia.
Un raid aerian pe care Ankara îl atribuie armatei lui Bashar al Assad a dus la moartea a cel puțin 29 de soldați turci. Însă numărul acestora s-ar putea dovedi a fi mult mai mare, deoarece există mulți militari care s-au îndreptat spre spitale turcești chiar peste graniță.
Mai mulți dintre ei își riscă viața, potrivit prefectului local.
Observatorul sirian pentru drepturile omului a declarat că există cel puțin 37 de soldați morți.
Este cu siguranță una dintre cele mai grave pierderi din ultimii ani pentru forțele armate din Ankara într-un singur atac.
Pentru că situația este considerată gravă confirmat acest lucru de către Consiliul de Securitate Națională convocat de urgență de către președintele Recep Tayyip Erdogan. Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a avut aseară o discuție telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a discuta despre măsurile posibile care trebuie luate în cadrul Alianței, la care Ankara ar putea acum să solicite sprijin pe teren.
Și SUA ia măsuri.
Senatorul republican Lindsay Graham, un susținător influent al președintelui Donald Trump, a cerut o acțiune imediată pentru a asigura o zonă fără trafic aerian în zona confruntărilor, în timp ce ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a abordat implicațiile unei situații deja explozive chiar înainte cu omologul său american Mark Esper.
Armata a susținut că a fost „neutralizată” (adică ucisă sau rănită) în 17 zile de confruntări cu cel puțin 1.709 soldați ai trupelor guvernamentale siriene, distrugând de asemenea 55 de tancuri, 3 elicoptere, 18 vehicule blindate, 29 obuze, 21 de vehicule militare și mai multe depozite a armelor și muniției regimului.
În joc în această criză, care a provocat deja un milion de persoane strămutate, nu numai că se teme explozia unui nou front în războiul din Siria, în ajunul celei de-a noua aniversări a începutului, dar și alianța strategică dintre Turcia și Rusia.
În această seară s-a încheiat o nouă rundă de discuții între cele două țări în căutarea unui acord.
În timp ce guvernul Ankara insistă asupra respectării încetării focului și a granițelor stabilite prin acordul de la Sochi dintre Erdogan și Vladimir Putin în septembrie 2018, Eliminând avanposturile sale militare, Moscova continuă să sprijine ofensiva Damascului împotriva „teroriștilor” rebeli, inclusiv a mai multor grupări jihadiste.
Summit-ul Erdogan dorit să se organizeze săptămâna viitoare la Istanbul pentru a pune lucrurile la punct cu Putin, Angela Merkel și Emmanuel Macron a fost anulat, iar deocamdată nu există nicio confirmare din partea Kremlinului nici măcar pentru un bilateral între lideri. Acest lucru semnalează o distanță prea puternică pentru a fi împletită în obișnuitul față în față între „prieteni”. Angela Merkel și Emmanuel Macron.
Între timp, Turcia a decis să nu mai blocheze refugiații sirieni care intenționează să călătorească în Europa.
Potrivit unor surse guvernamentale raportate de mass-media locală, ar fi probabil o inițiativă luată probabil ca o reacție la lipsa de sprijin de care Ankara se plânge situația de la Idlib, unde cel puțin 22 dintre soldații săi au fost uciși aseară într-un atac aerian sirian și aproape un milion de noi refugiați au fugit spre granițele Turciei.
În practică, paza de coastă și poliția de la frontierele terestre au fost rânduite să permită oricăror refugiați sirieni să treacă necontrolat.
În prezent, nu există nicio confirmare oficială din partea autorităților Ankara. O astfel de inițiativă a fost anunțată în repetate rânduri de către președintele Recep Tayyip Erdogan.
[post]

Citeste si:  1 decembrie ziua României și a publicației Podul.Ro

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...