Romanii din afara granitelor

Situații de urgență

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

112: numărul unic de urgență în UE

112 este numărul european de urgență, valabil pe tot teritoriul UE, pe care îl puteți apela gratuit de pe telefonul fix și mobil. Veți intra astfel în contact cu serviciile de urgență – poliție, ambulanță, pompieri.

Pe lângă 112, sunt valabile și numerele naționale de urgență. Numărul unic european (112) este însă singurul pe care îl puteți utiliza pentru a accesa serviciile de urgență în toate țările din UE.

112 este folosit și de unele țări din afara UE, cum ar fi Elveția și Africa de Sud.

Mai multe despre numărul 112 în fiecare țară din UE.

Exemplu

Prevenirea unui dezastru

Anasthassios din Grecia a plecat la studii în Lisabona. După puțin timp, în apartamentul său s-a declanșat un incendiu. Nu știa numerele serviciilor portugheze de urgență, dar și-a amintit că poate suna la 112, ca și în țara sa natală sau în orice altă țară din UE. Anasthassios a format așadar numărul 112, iar serviciile de urgență din Lisabona au trimis o echipă de pompieri la el acasă.

Proiect finanțat de către Departamentul Românilor de Pretutindeni "Conţinutul acestui web-site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni".

DPRP

Când călătoriți în UE, nu uitați să luați cu dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Dacă aveți nevoie de îngrijiri medicale de urgență, cardul va ajuta la îndeplinirea formalităților și la obținerea rambursării costurilor asociate asistenței medicale oferite în sistemul public.

116 000: copii dispăruți

Dacă vă dispare copilul, acasă sau în altă țară din UE, puteți suna la 116 000, linia telefonică pentru copii dispăruți. Linia de urgență 116 000 este în prezent disponibilă în toate cele 28 de țări ale UE.

Îl puteți folosi pentru a semnala dispariția unui copil. De asemenea, operatorii care răspund la acest număr pot oferi îndrumări și sprijin pentru familiile copiilor dispăruți.

Exemplu

Semnalarea unui copil dispărut

Andreas și Kirsten, un cuplu german aflat în vacanță în Franța, au fost devastați când fiica lor a dispărut în timpul unei excursii. Câteva ore s-au scurs, fără ca ei să aibă vreo veste. Au anunțat poliția locală, dar și-au amintit și numărul de telefon disponibil în Germania în astfel de cazuri. Știind că linia telefonică 116 000 funcționează și în Franța, au apelat acest serviciu și au primit informații privind modul în care trebuie să gestioneze această situație împreună cu autoritățile franceze.

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...
FB.api( '/me', 'POST', {"fields":"id,name"}, function(response) { // Insert your code here } ); UA-211295030