Somația europeană de plată

Ordinul de Plată

Bună seara. Mă gândeam să începem anul in forță şi să vă vorbesc puțin despre Proceduri privind Ordinul de Plată:

“Somația europeană de plată acea procedură simplificată pentru recuperarea creanțelor, pe baza unui formular tip”

Un subiect destul de delicat pentru mulți, iar din punctul meu de vedere o inconştiență din partea multor adulți care cred că fugind dintr-o țară în alta “scapă”.
Vreau să vă spun că este doar o chestie de durată care degenerează într-o problemă mult mai gravă şi datorii pe măsură şi cred că jocul de-a “vațea ascunselea” a ramas în copilărie.

Să începem:

1.Procedura europeană de somație de plată se începe prin completarea unui formular tip.

2. Demararea procedurii:
– completat formularul tip cu detaliile legate de părți, de natura și valoarea la care se ridica suma datorată.

3.Instanța examinează cererea și dacă formularul este completat corect se emite somația europeană de plată în termen de 30 de zile.

4.Somația europeană de plată este apoi adusă la cunoştiința pârâtului de către instanță.

5. Pârâtul ajuns în această postură are 2 variante:

a) să plătească suma datorată;

b) în 30 de zile poate sa formuleze o opoziție la somația europeană de plată. Dacă se alege această variantă: reclamantul poate alege una dintre următoarele opțiuni:
aa)soluționarea cauzei de către instanțele civile de drept comun în conformitate cu legislația națională, utilizarea procedurii europene cu privire la cererile cu valoare redusă sau

bb) retragerea cererii.

ATENȚIE!!!
Dacă pârâtul nu formulează o contradicție, somația europeană de plată devine automat executorie.
Din acest moment cu o copie a somației europene de plată şi traducerea aferentă, trebuie transmise autorităților de executare din statul membru în care aceasta trebuie executată. Executarea este efectuată conform normelor și procedurilor naționale ale statului membru în care are loc executarea.

Costuri: Conform art. 25 Cheltuielile de judecată , alineat 1: Suma cheltuielilor de judecată aferente unei proceduri europene a somației de plată si procedurii civile de drept comun care urmează în cazul unei opoziții la somația europeană de plată într-un stat membru nu este mai mare decât cheltuielile de judecată generate de o procedură civilă de drept comun neprecedată de o procedură europeană a somatiei de plata în statul membru respectiv.

Pentru cei care se gandesc ca rezolvă dacă fug, vreau să vă spun că există formularul european pentru solicizarea adresei.

Pentru detalii vă stau la dispoziție la Nr de tel.: 017660416253 sau îmi puteți lasa mesaj.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: