TVA – Taxa pe valoarea adăugată

Plătiți TVA-ul în țara în care cumpărați

Dacă faceți cumpărături în UE ca persoană fizică, trebuie să plătiți TVA-ul o singură dată, și anume în țara în care faceți achiziția.

Vă puteți întoarce în țara de origine cu tot ce ați cumpărat, fără să trebuiască să vă opriți la frontieră sau să faceți vreo declarație vamală. Singura condiție este ca bunurile achiziționate să fie pentru uz personal sau familial, nu destinate comercializării.

Rambursări de TVA

Vizitatorii din afara UE pot beneficia de rambursarea TVA-ului pentru bunurile pe care le-au cumpărat pe durata șederii lor în UE, cu condiția ca bunurile respective să fie prezentate la vamă în momentul plecării, în termen de 3 luni de la achiziționarea lor, împreună cu documentele necesare pentru rambursarea TVA-ului. În mod normal, aceste documente sunt pregătite de către vânzător, dar, întrucât sistemul nu este obligatoriu, nu a fost adoptat de toți comercianții. Unele țări stabilesc o valoare minimă a cumpărăturilor care pot beneficia de rambursare.

Cumpărături online din altă țară a UE

Atunci când cumpărați produse din altă țară a UE și solicitați livrarea lor în țara dumneavoastră de reședință, se pot aplica anumite reguli speciale. Dacă firma de la care cumpărați are un volum de vânzări în țara dumneavoastră care depășește un anumit plafon, aceasta nu poate percepe TVA în țara în care faceți achiziția.

Ea trebuie să aplice TVA-ul din țara de destinație, cea în care se livrează produsele. Plafonul maxim pentru vânzările transfrontaliere este stabilit de fiecare țară a UE în parte: 35 000 EUR sau 100 000 EUR. Aceasta înseamnă că majoritatea marilor comercianți cu amănuntul care fac livrări în alte țări din UE trebuie să aplice TVA-ul din țara de destinație.

Caz real

Uneori, vi se poate cere să plătiți un TVA mai mare

Katrin, din Țările de Jos, a comandat o carte de la un comerciant online din Irlanda. Ea a observat însă că, după completarea adresei, prețul a crescut brusc. Căutând motivul, a descoperit că firma i-a facturat cota de TVA aplicată în Țările de Jos (9 %), și nu pe cea din Irlanda (0 %).

Valoarea maximă a tuturor bunurilor pe care o companie le poate livra în Țările de Jos fără să achite cota de TVA aplicabilă în această țară este de 100 000 EUR. Aceasta înseamnă că o companie ale cărei vânzări în Țările de Jos au depășit, în exercițiul financiar precedent, valoarea de 100 000 EUR trebuie să aplice cota de TVA din această țară. Firma de la care a comandat Katrin livrează frecvent produse în Țările de Jos și, prin urmare, trebuie să factureze cota de TVA din Țările de Jos, chiar dacă produsul este expediat din Irlanda.

Această regulă nu se aplică pentru produse la mâna a doua, opere de artă, obiecte de colecție sau antichități.

Accize

Dacă achiziționați online, din altă țară din UE, produse din tutun sau băuturi alcooliceprețul va include accizele. Nu contează cantitatea, nici faptul că aceste produse ar putea fi făcute cadou.

Comerciantul răspunde de plata accizelor datorate în țara UE de destinație.

Prin urmare, trebuie să vă așteptați ca prețul la aceste tipuri de produse să reflecte costul accizei. Dacă prețul este foarte mic, întrebați vânzătorul dacă a plătit accizele, înainte de a face achiziția. În cazul în care vânzătorul nu a plătit accizele, produsele ar putea fi confiscate la vamă sau vi s-ar putea cere să plătiți dumneavoastră accizele. Întotdeauna trebuie să vă asigurați că vânzătorul va achita accizele necesare în țara UE de destinație.

Dacă achiziționați produsele on-line din afara UE, vi se vor percepe întotdeauna TVA-ul, drepturile vamale și accizele.

Excepții: serviciile de telecomunicații, serviciile de radiodifuziune și televiziune și serviciile prestate pe cale electronică

TVA-ul pentru serviciile de telecomunicații, serviciile de radiodifuziune și televiziune și serviciile prestate pe cale electronică se percepe în țara în care locuiți (țara în care sunteți stabilit, în care aveți adresa permanentă sau în care locuiți de obicei) și nu în țara în care cumpărați serviciul. Aceste norme se aplică serviciilor achiziționate atât din interiorul, cât și din afara UE.

Caz real

TVA-ul pentru conținutul digital se percepe în țara de reședință

Senta locuiește în Suedia și cumpără deseori cărți electronice de pe internet, de la un vânzător finlandez. Vânzătorul trebuie să aplice TVA-ul perceput în Suedia, nu pe cel din Finlanda.

Excepții: alte servicii achiziționate online

Când achiziționați servicii online de la un comerciant stabilit în UE, plătiți cota de TVA din țara de stabilire a comerciantului. Această regulă se aplică și în cazul în care locuiți într-o țară din UE diferită de cea a comerciantului.

Caz real

Plata TVA-ului în țara de stabilire a comerciantului

Joao conduce o companie de consultanță cu sediul la Lisabona. El oferă servicii unei persoane fizice din Copenhaga. Întrucât compania sa este înregistrată în Portugalia, Joao trebuie să îi perceapă clientului danez TVA-ul aplicabil în Portugalia.

Totuși, există și excepții de la această regulă. Iată câteva excepții frecvente:

  • Serviciile furnizate de un intermediar: TVA-ul se percepe în țara în care are loc tranzacția principală cu intermediarul. Exemplu: proprietara unei case de vacanță din Franța dorește să mute o parte din mobilă la reședința sa din Suedia și îi cere unui intermediar să caute o firmă care să se ocupe de transport. Comisionul intermediarului va face obiectul TVA-ului francez, deoarece serviciul principal (transportul de bunuri dintr-un stat membru în altul) are loc la punctul de plecare.
  • Serviciile asociate proprietăților imobile se taxează în țara în care se află proprietatea. Exemplu: un arhitect stabilit în Franța este angajat să proiecteze o casă în Spania. Încasările arhitectului vor face obiectul TVA-ului spaniol.
  • Transportul de pasageri se taxează în funcție de distanța parcursă. Exemplu: prețul unui bilet de autocar pe traseul Polonia-Germania-Franța va include TVA-ul polonez, german și francez, în funcție de distanța parcursă în fiecare dintre aceste țări. Dacă autocarul trece și prin Elveția, nu se va aplica TVA UE pe această parte a călătoriei, deoarece Elveția nu face parte din Uniune.
  • Serviciile de restaurant și catering (altele decât cele furnizate la bordul navelor, avioanelor sau trenurilor) sunt taxate în locul în care se prestează efectiv aceste servicii. Exemplu: o companie cu sediul la Luxemburg livrează alimente și băuturi pentru un eveniment care se desfășoară la Florența. Compania trebuie să perceapă TVA-ul italian.

Menționăm că această listă nu este exhaustivă.

Excepție: mașinile

Pentru autoturismele noi achiziționate în altă țară din UE, TVA-ul se plătește în țara în care faceți importul și înmatricularea (țara de reședință). Acest regim TVA se aplică și altor mijloace de transport noi, cum ar fi motocicletele mari, ambarcațiunile sau aparatele de zbor.

Aflați mai multe despre plata TVA când cumpărați o mașină în altă țară din UE.

Calatorii EuropaDiasporadocumenteEuropaInternationalRomaniaZona non ueZona UE
Comentarii (0)
Adaugá comentariu