Pro integrare

U.E. – Proiectele introduse de USR PLUS într-un amendament au fost acceptate 3.5 miliarde de euro pentru 6 județe din România

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cristian Ghinea, Europarlamentar din partea USR PLUS ne anunță după cum urmează:
3,5 miliarde euro pentru 6 județe din România, dependente de industria carboniferă, pentru tranziția la economia verde

Tocmai s-a încheiat votul din Parlamentul European pe fondul destinat finanțării regiunilor cele mai afectate de trecerea către o economie verde – Just Transition Fund. Va aduce României finanțări consistente, de circa 3,5 miliarde de euro – în plus pe lângă fondurile structurale, deja cunoscute.

Pot spune că este o mare victorie, noi din delegația USR PLUS am avut o contribuție consistentă, au introdus mai multe amendamente prin care am obținut mărirea bugetului pentru zonele afectate din România dar și extinderea domeniilor care sunt eligibile pentru finanțare.

În primul rând vorbim despre amendamentul Ghinea – Botoș – Knotek, prin care am obținut includerea proiectele de gaz între cele eligibile pentru finanțare, ca alternativă de tranziție de la cărbune la economia verde, un avantaj major pentru România, o tranziție ecologică prin reducerea emisiilor la mai puțin de jumătate din valorile actuale.
Am luptat pentru acest amendament și faptul că azi avem un vot final favorabil este o veste excelentă pentru regiunile afectate, dependente de cărbune, care vor avea astfel o tranziție mai realistă, mai blândă și impactul socio-economic va fi atenuat.

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

‼️Desigur, principalele regiuni vizate sunt județul Gorj și Valea Jiului, care vor beneficia și de cele mai consistente sume din fondul de tranziție justă. Pe lângă acestea, mai sunt identificate în documentele oficiale alte 4 județe care au nevoie de sprijin și pot beneficia de fonduri: Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

Am muncit asiduu pe acest regulament de Fond, pentru a obține cea mai avantajoasă formulă pentru oamenii din zonele afectate. Pe lângă amendamentul referitor la investițiile în domeniul gazelor am mai adus și/sau susținut o serie de amendamente, alături de colegii de delegație, care se regăsesc integral sau parțial în forma finală, de exemplu:
sprijin social integrat pentru muncitorii afectați și familiile lor, pentru a depăși cu succes perioada de tranziție și investiții în educație pentru adaptarea la noul context socio-economic al zonei;
sublinierea în textul final a importanței consultării autorităților locale și a altor stakeholderi, conform principiului parteneriatului.

Între obiectivele delegației USR PLUS, care au fost votate astăzi, mai pot fi menționate:
Creșterea bugetului alocat Fondului pentru o tranziție justă de la 7,5 miliarde de euro la 25 de miliarde de euro, la care se adaugă încă 10 miliarde din Planul UE de relansare Next Generation. României îi vor reveni, potrivit raportului votat de Parlamentul European, aproximativ 3.5 miliarde de euro.
Introducerea în categoria de proiecte finanțabile a: investițiilor în infrastructura ecologică, mobilitate, transport, investițiile în proiecte de combatere a sărăciei energetice, în special în locuințe sociale, și de promovare a eficienței energetice.
Asigurarea unei cofinanțări a proiectelor eligibile prin Fondul de tranziție justă de 85%.

Pentru a beneficia de aceste fonduri, România trebuie să realizeze planurile teritoriale pentru o tranziție justă în care să detalieze nevoile de finanțare prin acest fond.

Cerem Guvernului să elaboreze în cel mai scurt timp aceste planuri teritoriale, în consultare cu autoritățile locale și societatea civilă din zonele afectate și să ofere informații potențialilor beneficiari pentru a pregăti încă de pe acum absorbția eficientă a acestor fonduri.

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...