Ucraina căștiga bătălie după bătălie – Jurnal de rãzboi

Sursa foto - Radu Hossu

0

Radu Hossu – corespondetul de rãzboi acreditat de către Armata Ucrainei, românul care ne face mândrii în Ucraina, a publicat situația de pe teren la data de 12/05/2023 – Slava Ukraini – Heroyam Slava!

Radu Hossu

Rezumatul de noapte: (13.05 ora 05.15):

Continuăm cu veștile bune.

1. Bătălia pentru Bakhmut:

– în ultimele 72 de ore ucrainienii au recuperat 17.2 km2 în flancurile din nord și sud. Adică ce au cucerit cu pierderi uriașe rușii în aproape 3 luni, au pierdut în 3 zile.

– Cele mai multe câștiguri fiind cauzate de panica rușilor care pur și simplu își părăsesc pozițiile. Pe flancul sudic, pentru a împiedica înaintarea ucrainenilor, Wagner au dislocat forțe din Bakhmut, ceea ce le slăbește șansele de a cuceri orașul. Acolo acum se bate acum Azov cu Wagner. Pariez pe primii.

– în acest moment ucrainenii încearcă un “double envelopment” – adică încercuirea încercuirii (vedeți pe hartă săgețile desenate de mine) căci la mai nord de Soledar Armata Ucraineană a reușit spargerea liniilor defensive rusești.

– Pe hartă, ce e teritoriu cu galben, este eliberat de ucraineni în ultimele 72 de ore.

– Prigojin anunță că flancurile sunt aproape de colaps, ceea ce ar duce la pierderea orașului în viitorul apropiat.

– Simbolul rezistenței, Cimitirul Wagner, Fortăreața Bakhmut a intrat sub asediul artileriei ruse pe 22 mai. Mai sunt 9 zile până se împlinește un an de când rușii au încercat în fel și chip să cucerească orașul. Bakhmut rezistă! Și va rezista. În această noapte ucrainenii continuă ofensiva.

2. Atacul din Lugansk:

– Orașul Lugansk, din estul extrem al Ucrainei, aflat sub ocupație de 9 ani aproape a fost lovit de două rachete, acestea lovind cel mai probabil (informație pe surse, necomfirmat încă oficial) centre de comandă ale armatei separatiste LNR.

– Lugansk nu a mai fost atacat de ani de zile, fiind departe de linia de front.

3. Contraofensiva NU a început.

– Ceea ce vedem în aceste zile și pe frontul sudic și în Donbas sunt atacuri ce țin de “shaping” – pregătirea contraofensivei. Sau cum am numit-o eu “Faza 1”.

– Faza 1 testează vulnerabilități ale defensivei ruse, diferite moduri de străpungere și modul cum diferite brigăzi conlucrează. În această etapă vedem multe explozii pe frontul de sud Melitopol (această fază începând acum câteva săptămâni), Tokmak, Mariupol, pe frontul de est spre Svatove-Starobilsk.

– Toate aceste explozii sunt în fapt depozite de muniție, aprovionare și centre de comandă rusești. De ce? Pentru a tăia cât mai mult din capacitatea rușilor de a desfășura operațiuni logistice și prin urmare scăzându-le posibilitatea de a susține apărarea.

4. Moscova. Una din fabricile care produc motoarele avioanelor MiG a fost sabotată, luând foc.

5. Contraofensiva va începe în curând. Spre deosebire de analiștii vestici care prezic o contraofensivă cu câștiguri moderate, eu sunt optimist și consider că în decursul următoarelor luni vom vedea o contraofensivă excepțională. Mai degrabă realist, de fapt. Bazat pe următoarele:

– Moralul rușilor: extrem de scăzut. Ofensiva de iarnă doar le-a afectat moralul, căci cu excepția Soledarului, nu au câștigat nimic. Ofensivele din Vuhledar și Kreminna au fost o rușine istorică pentru rusia, iar Bakhmutul – capcana întinsă de ucraineni – le-a scăzut și mai mult încrederea că vor avea vreo șansă de căștig.

– Apărare precară: chiar dacă este important să ne așteptăm să vedem Leopard 2 și Challenger2 distruse în următoarele luni, ucrainenii au dezvoltat un sistem destul de rudimentar și direct de a trece peste liniile defensive formate din tranșee și “dinți de rechin” (acele piramide din beton folosite pentru a opri înaintarea mecanizatelor).

– Brigăzile de asalt: cele 9 nou formate sau refăcute cu echipament vestic și în principiu formate din ofițeri, tachiști, infanterie etc pregătite în vest (în jur de 35.000 de oameni) sunt mult superioare trupelor din sud ale rușilor. Concentrarea VDV (aeropurtate rusești) pe linia Siversk-Bakhmut-Avdiivka, fără câștiguri notabile îmi indică faptul că armata regulată rusă nu va face față în niciun fel în fața ucrainenilor.

– Motivarea: ucrainenii luptă pentru țara lor. rușii luptă pentru bani (unii) sau pentru că au fost mobilizați cu forța (ceilalți). Sunt prea puțini ruși combatanți cu voință care cred cu convingere că ei eliberează/denaz*ifică sau sunt cavaleri ai dreptății. Diferența de motivare este un factor esențial. Moralul bate metalul!

Corolar: toate cele de mai sus, culminând cu un asalt informațional asupra rușilor, generând panică totală, (aici speculez!) vor face viața mai ușoară ucrainenilor decât se estimează acum.

—-
Azi am fost întrebat de prietenul Mihai Paun: “ce moral au ucrainenii?” Răspunsul scurt: extrem de ridicat și motivați.

Răspunsul lung: cu siguranță mulți ați văzut clipul celor de la Azov cu noile brigăzi. Am avut șansa să fiu acolo acum nici două săptămâni. Am stat de vorbă cu comandanți, vicecomandanți, militari. Pregătirea este una spartană, aproape demnă (oricum inspirată) de SEAL.

Iar oamenii aceia pe care i-am cunoscut nu aveau vreo licărire de frică în ochi, fiind conștienți că sunt brigăzi de asalt și că vor fi în prima linie de atac, cea care va suferi cele mai multe pierderi de vieți omenești.

Mă uitam la ei, chiar eram într-un cort de popotă și mă gândeam cum mulți din acești oameni nu se vor mai întoarce niciodată la soțiile, mamele, copiii lor. De ce? Nu pentru că ei și-au dorit acest război. Ci pentru că și-au dorit libertate. Să-i acuzăm sau judecăm, e ca și cum i-am acuza pe româmii de la Revoluție.

E ca și cum le-am cere retrospectiv “să accepte că au fost pr0ști. Că dacă făceau și ei niște concesii comuniștilor, traiau, nu mureau ca fraierii, pentru ca peste 30 de ani un partid plătit tot de Moscova să le vândă românilor sloganul “nu ne vindem țara” comuniștilor din anii ’90”. Au fost fraieri? Nu! Azi eu am voie să mă exprim liber. Am voie să contest autoritatea. Să protestez. Să acționez (în limite legale) împotriva autorității. Totul datorită sacrificiului lor suprem, azi parcă prea ușor uitat.

Și mă uitam prin popotă și-mi imaginam cum unii dintre ei dispar ca printr-o monstruoasă magie din fața ochilor mei. Și vor lăsa un gol imposibil de acoperit, în sufletele celor dragi.

Și totuși. Conștienți fiind de toate astea, erau determinați. Îndârjiți. Căliți. Pregătiți. Să-i învingă pe cei care reprezintă statul terorist care ilegal și fără de motiv le-a invadat țara. Pentru libertate. Pentru curățarea Ucrainei de corupția mult influențată de oligarhii ruși. Da da! Corupție, vorbeau despre asta, cum că vor să dispară din țară.

Așa că închei într-o notă optimistă (cum am fost acuzat chiar de la începutul războiului că sunt): Ucraina și rusia se luptă în acest război în ceea ce este cea mai clară confruntare între Bine și Rău. Binele va învinge. Însă numai cu acțiune. Cu sacrificiu. Cu convingere. Cu dăruire. Cu rezistență. Cu implicare. Cu curaj! – acest mesaj este cu trimitere și către ceea ce se întâmplă în România.

Slava Ukraini!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More