UE: von der Leyen, acordul U.E. cu OMS pentru achiziționarea vaccinurilor în țările cu venituri mici este un gest de solidaritate

Angajamentul liderilor UE față de cooperarea în domeniul vaccinurilor discutata la G7

Vom fi în siguranță numai dacă întreaga lume este în siguranță. Livrările de vaccinuri Covid către țările cu venituri mici prin programul internațional de vaccinare OMS, Covax, vor începe în curând. Un adevărat moment de solidaritate globală. Scrie președintele comisiei UE, Ursula von der Leyen, pe Twitter după decizia UE de a dubla contribuția economică la Covax de la 500 de milioane la 1 miliard de euro așa cum a fost anunțată în ședința liderilor G7. Von der Leyen a anunțat de asemenea, o contribuție de 100 de milioane de euro considerat ajutor umanitar în campania de vaccinare din Africa prin intermediul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Ecdc).

Apelul lui Boris Johnson pentru a „avansa împreună în interesul tuturor” pe calea cooperării în ceea ce privește vaccinurile Covid și în promovarea unui nou plan pentru o distribuție mai rapidă a acestora, un sprijin financiar mai mare chiar și pentru cele mai sărace țări a fost transmis prin videoconferința summit-ului G7.

Nu avem niciun interes să vaccinăm doar populația țărilor noastre, trebuie să ne asigurăm că întreaga lume este vaccinată, deoarece aceasta este o pandemie globală și este inutil ca o țară să avanseze de la sine, a spus Johnson în discursul său. „Nu vom ieși din această criză dacă nu avansăm împreună” spre o imunizare generală a populației mondiale împotriva virusului Covid, a mai declarat acesta. Ca parte a summitului, se anunță aprobarea unui plan prezentat de președinția britanică, care prevede lansarea unui efort colectiv de reducere a timpului necesar dezvoltării actualizărilor de vaccinuri necesare pentru combaterea mai specifică în următoarele 100 de zile. Chiar și ultimele variante mai periculoase ale coronavirusului. Pe lângă o serie de inițiative în 5 puncte pentru a consolida colaborarea internațională în fața urgenței sanitare în cercetare, producerea de vaccinuri, cu renașterea economiilor prosternate de pandemie și luni de restricții de blocare, pe lângă propunerea de o reducere specifică a barierelor comerciale. De asemenea, este de așteptat ca angajamentele privind finanțarea ajutoarelor pentru vaccinări în țările sărace ale lumii și  în campaniile de vaccinare vor fi relansate. Angajamente deja definite în cadrul programului Covax, promovat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu patronajul ONU. Pe acest plan, președintele Biden a pus ieri 4 miliarde de dolari pe farfurie din partea SUA, cifră deja promisă de Washington în decembrie anul trecut pentru Covax; în timp ce UE a formalizat în ansamblu  dublarea contribuției sale la un miliard de euro, față de jumătate de milion pus la dispoziție până acum, inițial mai mici decât cele aproximativ 600 de milioane alocate imediat doar de Regatul Unit.

Germania va dona 1,5 miliarde de euro în plus mecanismului Covax, pentru a asigura vaccinarea în cele mai sărace țări, a declarat ministrul finanțelor, Olaf Scholz. Berlinul alocase inițial 600 de milioane de euro. „Vaccinarea globală este singura cale de ieșire din pandemie”.

Pandemia va fi învinsă numai atunci când toată lumea a fost vaccinată, a declarat Angela Merkel  după întâlnirea G7. Aceasta este o chestiune elementară de justiție, a mai continuat Merkel. Este clar că ideea nu este doar de a dona bani țărilor mai sărace, ci de imunizare generală ”. „ Acest aspect va fi discutat în cel mai mic detaliu. ”„ Problema de a da o parte din dozele noastre poate reprezenta o soluție în această dezbatere , a mai asigurat cancelarul Merkel.Totodată a subliniat faptul că statele democratice europene sunt în mod natural obligate să furnizeze vaccinurile necesare cetățenilor lor. Cancelarul a adăugat apoi că statele europene livrează deja vaccinurile produse în UE către țările G7, Țările din Asia și America de Sud fară a fi impusă o limită la exportul vaccinurilor.

#diasporavavedeAsigurariCalatorii EuropaDiasporadocumenteEuropafamiliaguverniNFRACTORIRomaniaromanii in lumeSanatatetransportZona UE
Comentarii (0)
Adaugá comentariu