Ungaria – România a fost inclusă pe lista zonelor galbene (restricții de circulație)

România a fost inclusă pe lista galbenă de către Guvernul de la Budapesta, cetăţenii care ies din România și tranzitează sau au ca destinație finală Ungaria vor fi testaţi la intrarea în această țară pentru depistarea Covid-19, măsură este obligatorie.

Pe lângă România, Guvernul de la Budapesta a introdus în zona galbenă Bulgaria, Portugalia, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federaţia Rusă, Serbia, Japonia, China şi SUA.

Potrivit MAE noile prevederi legislative care reglementează condiţiile de intrare pe teritoriul Ungariei se aplică pentru orice persoană indiferent de cetățenia acestuia.
Aceste dispoziţii nu se aplică tranzitului de marfă, posesorilor de paşapoarte oficiale şi persoanelor care pot dovedi că în ultimele şase luni au fost diagnosticate cu SARS-CoV-2.

Statele de provenienţă ale persoanelor care doresc să intre în Ungaria sunt clasificate pe trei categorii după cum urmează:
zona verde – fără restricţii de intrare;
zona galbenă – restricţii de intrare;
zona roşie – nu este permisă intrarea.
La acest moment, statele incluse în zona roşie sunt:
Albania, Bosnia şi Herţegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Ucraina, dar şi restul statelor din Asia, Africa şi America Latină care nu sunt enumerate în zona galbenă.

Persoanele faţă de care s-a dispus măsura carantinei la domiciliu (autoizolare) pot solicita autorităţilor competente ieşirea din carantină după efectuarea a două teste moleculare biologice, la un interval de minimum 48 h. În cazul în care primul test este negativ, persoana poate ieşi din carantină, dar este obligată în continuare să efectueze şi cel de-al doilea test. În situaţia în care cel de-al doilea test este pozitiv, se dispune reinstituirea carantinei de 14 zile.

Sunt exceptate de la măsura carantinei la domiciliu persoanele care prezintă la punctul de trecere a frontierei două teste moleculare cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile înainte de intrarea în Ungaria, dar la o diferenţă de minimum 48 de ore. MAE reiterează că certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

MAE subliniază că cetăţenilor români care sosesc din statele aflate în zona roşie nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul ungar.

Cu privire la tranzit, autorităţile ungare au precizat că cetăţenii străini care intră în Ungaria în scopul tranzitării teritoriului vor fi supuşi unei examinări medicale şi li se va permite accesul, în măsura în care persoanele nu prezintă simptome. Totodată, pentru permiterea tranzitului, sunt obligatorii respectarea condiţiilor prevăzute de Codul Schengen, prezentarea unui document din care să rezulte scopul deplasării şi ţara de destinaţie, precum şi asigurarea dreptului de intrare pe teritoriul statului vecin Ungariei care se află pe ruta de tranzit spre ţara de destinaţie.

Tranzitul se va desfăşura în maximum 24 de ore, pe rutele special desemnate, cu posibilitatea opririi la punctele de odihnă sau alimentare marcate în acest sens
site-ul poliţiei ungare:
www.police.hu unde se pot regăsi lista cu punctele de frontieră pentru intrare/ieşire, rutele de tranzit, locurile de odihnă şi intervalele orare de părăsire a teritoriului Ungariei.
De asemenea, există derogări specifice anumitor categorii de persoane. Dintre acestea: cetăţenii anumitor state vecine, inclusiv România, (lucrători transfrontalieri, deţinători de imobile etc.) pot intra pe teritoriul Ungariei pe o rază de 30 de km în zona de frontieră pentru maximum 24 de ore; lucrătorii sezonieri din agricultură provenind din toate statele vecine pot intra în Ungaria la solicitarea angajatorului şi după informarea prealabilă de către angajator a Inspectoratului General al Poliţiei.

Cei care nu prezintă simptome și au ca destinație finală Ungaria, intră obligatoriu în carantină, fie instituţionalizată, fie la domiciliu (autoizolare) în Ungaria (dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităţilor sanitare ungare.

După intrarea în Ungaria, salariatul sezonier va fi luat în evidenţele de autorităţilor de sănătate publică şi va intra în carantină la locul de muncă timp de 14 zile. La încetarea raportului de muncă, angajatorul este obligat să anunţe atât punctul de trecere a frontierei, cât şi autorităţile de sănătate publică din Ungaria cu 48 de ore înaintea plecării.

Sunt scutite de restricţii şi călătoriile în scop de afaceri după cum urmează :
Managerii sau angajaţii companiilor înregistrate în Ungaria sau în ţările menţionate în Hotărârea de Guvern 341/2020 pot intra în această ţară fără restricţii, dacă respectivele companii sunt afiliate, iar în accepţiunea legii privind impozitarea între ele există relaţii contractuale.
Persoana în cauză trebuie să demonstreze că deplasarea se face în interes de serviciu.

Reamintim numerele de urgență al Ambasadei României la Budapesta:
0036 13 847 689
0036 62 424 431 – Consulatului General al României la Szeged
0036 66 464 579 Consulatul General al României la Gyula.
Apelurile la aceste numere sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS).

Cetăţenii români din afara granițelor României într-o situaţie dificilă sau cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice
0036 30 535 69 12 sau ale oficiilor consulare:
0036 30 6777 980 – Consulatul General al României la Szeged
0036 30 6357181 – Consulatul General al României la Gyula.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: www.mae.ro/node/51934;
budapesta.mae.ro;
szeged.mae.ro;
gyula.mae.ro;
www.mae.ro/
Citează Agerpres
[post]

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: