[VIDEO] Turcia – Recep Tayyip Erdogan amenință Europa că va redirecționa milioane de migrați către Grecia

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

“De când ne-am deschis granițele, numărul migranților redirectionati catre Europa este de sute de mii. În curând va fi de ordinul a milioane.” Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat acest lucru într-un discurs adresat membrilor Akp-ului său din Ankara.

Un copil a murit în timp ce încerca să debarce de pe o barca in timp ce se afla cu un grup de migranți în Mitilini (insula Lesvos, Grecia) . Potrivit site-ului Cnn.gr, barca – care a plecat de pe coasta turcească din apropiere – s-a răsturnat când a fost abordată de o unitate a Gărzii de Coastă Grecești. Conform Gărzii de Coastă, 46 de persoane au fost salvate. Trupul băiatului a fost găsit la scurt timp după aceea. În timpul nopții, 5 bărci au ajuns pe insulă, două au ajuns în Chios și alte două în Samos.

Grecia este în stare de alertă ridicată în fața fluxului de mii de migranți proveniți din Turcia. “Consiliul nostru de securitate națională a decis să ridice nivelul de protecție la frontieră la maximum”, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis, după o ședință de guvern. Prin urmare, Atena a decis să consolideze patrulele la frontierele maritime și terestre și să suspende cererile de azil pentru cei care intră ilegal în țară, a adăugat purtătorul de cuvânt al guvernului, Stelios Petsas.

Europa, ca intotdeauna dă dovadă de o reacție lentă și încearcă să se mobilizeze pentru a găsi o soluție la noul asalt al migranților la granițele sale externe și pentru a dezamorsa bomba conflictului dintre Turcia și Siria.Dar calea de a desface nodurile de pe covor pare lungă, plină de obstacole și tot mai grea. Deși în zilele următoare, miniștrii de externe ai Uniunii vor încerca să facă tot posibilul la ședința extraordinară a Consiliului convocată de Înaltul Reprezentant Josep Borrell.

Numerele și știrile care ne vin din zonele de frontieră dintre Grecia și Turcia sunt înfiorătoare. Potrivit Organizației Mondiale pentru Migrație (OIM),libera circulație a migranților pe care Ankara a lăsat-o liberă si au ajuns deja la frontierele Greciei sunt peste 13.000, inclusiv femei și copii obligați să trăiască în condiții de nedescris. Atena, la rândul său, a făcut cunoscut faptul că în ultimii 24 de ani a respins aproximativ 10.000 de migranți care încercau să treacă ilegal granița. Alți 2000 s-ar fi concentrat lângă pasajul Pazarkule, în timp ce câteva sute, la bordul plutelor, au ajuns pe insula grecească Lesvos. Totuși, unde, cel puțin în unele cazuri, au fost subiectul unei recepții care este altceva decât prietenoasă pentru populația locală. Steaua incontestabilă a acestei tragedii umanitare este și rămâne președintele turc Recep Tayyip Erdogan, hotărât deocamdată să nu se îndepărteze nici măcar un centimetru de pozițiile sale. Pe de o parte, Erdogan solicită UE să mențină acordurile semnate în 2016, când cei 28 de semnatari, au promis 6 miliarde de euro în ajutorul Ankarei pentru a finanța primirea nu numai a sirienilor, ci și a afganilor, irakienilor și a altor grupuri etnice care fug din cauza foamei și a războaielor. În total, 3,6 milioane de persoane „găzduite” pe pământ turcesc. Irakieni și alte etnii .

Pe de altă parte, președintele turc, șeful unei țări membre NATO, continuă să lupte în Siria, în zona Iblidului, împotriva unui inamic care se bucură de sprijin complet, nu numai politic, din partea Moscovei. Decis mai mult ca niciodată să-și afirme puterea și să-și răzbune soldații care au murit în ultimele zile într-un atac al regimului. Așa cum s-a întâmplat astăzi cu lansarea unei noi ofensive pe teritoriul sirian.

Vino alaturi de noi!


Alătură-te echipei și grupului nostru de Facebook
Este de ajuns sa dai click pe o reclama de pe site, ne sustii!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More