Pro integrare

Votul prin corespondență, cine are răspunderea?

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

 

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

Voturi fără destinatie: cine are răspunderea?

14000 de voturi din cele trimise prin corespondență nu au ajuns la destinație, fiecare din acestea reprezentând un efort individual de înregistrare, adică urmarea unor proceduri, atenție în completarea unor formulare și – de ce nu? – încredere. Încrederea că este nevoie de votul tău, că merită să votezi, dar și încrederea că autoritățile au gândit procedurile potrivite pentru ca votul tău să ajungă unde trebuie.
Dar cine se ocupă ca lucrurile sa mearga bine, iar în cazul de față ca votul nostru sa ajungă unde trebuie?
Mihnea Mihai vorbeste despre erorile inerente de transmitere a plicurilor de vot, cu bănuiala că o vină substanțială o poartă serviciile poștale; Cosmin Florian Ignatiuc se gândește la termenul scurt de transmitere a voturilor (10 zile), uneori insuficient și fără pandemie.
Mulți alții își dau cu părerea, însă cei doi au prevăzut aceste sincope și au acționat din timp: au propus reprezentanților AEP și MAE trimiterea plicurilor de vot direct la consulatele României, care oricum organizau secții de vot. Astfel, plicul cu vot nu mai trebuia să treacă prin mai multe servicii poștale, transferuri etc, care pot deveni fiecare surse de blocaj al corespondenței, ci utilizau exclusiv serviciile naționale.
În acest caz, problema era că alegătorii români trebuiau să depună plicurile la consulate, nu puteau să le trimită prin poștă, ceea ce însemna aproape o prezență la vot. Un fel de scărpinat după urechea dreaptă cu degetul de la piciorul stâng. Nu înțelegem de ce nu se putea, mai ales că votul se numea ”prin corespondență”…
O a treia chestiune, nu prea e clar de ce se poate trimite doar prin serviciile poștale naționale, din moment ce sunt alternative (parca s-au desființat monopolurile, nu-i așa?)
.Pe scurt, pe viitor avem de rezolvat cele 3 chestiuni (, dar întrezărim și soluțiile:
1. timpul de trimitere mai mare de 10 zile;
2. trimiterea plicului la consulatul din țara de rezidență (poate simplifica și elimina din sincope);
3. posibilitatea ca trimiterea către consulatul din zona de rezidență să se facă prin poștă sau curierat (nu personal și nu cu un servicu impus).
Sunt curios dacă și cine va rezolva problemele de la acest vot, unele cu soluții foarte simple.

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...