Worldwide: Pandemie, dar vaccinul salvator este ținut la “secret” și distribuit în cantități mici

La nivel mondial 106.003.626  au fost infectate în toată lumea cu virusul SARS-COV-2, 77.787.939 de persoane au fost vindecate, 2.311.001 au decedat, 25.904.686 persoane se află internate sau în tratament la domiciliu  fiind pozitivi Covid-19, și totuși producătorii de vaccinuri țin licențele la secret, nimeni nu pare preocupat la nivel mondial pentru a crește producția de vaccinuri.

În tot acest timp vaccinurile continuă să întârzie în mai multe țări sau sunt distribuite în cantități mult mai mici decât necesarul, totul pentru “drepturile de invenție” și sumele imense care intră în conturile acestor producatori, ceea ce a dus la “clasificarea populației globală” în persoane esențiale și persoane mai puțin esențiale!

Cu toate acestea cu toții am putut contestata faptul că părinții unor politicieni au fost vaccinați cu mult înaintea celor declarați de ei însuși ca fiind persoane esențiale!

Cum au fost dezvoltate atât de repede vaccinurile împotriva COVID-19?

 • S-au făcut investiții masive pentru dezvoltarea rapidă a vaccinurilor anti-COVID-19.
 • Oamenii de știință au reușit să accelereze anumite părți ale procesului, combinând diferitele etape ale studiilor clinice sau realizând unele studii în același timp.
 • Agenția Europeană pentru Medicamente a început să examineze datele rezultate chiar înainte de a primi din partea companiilor o cerere de autorizare a unui vaccin.
 • Unele vaccinuri anti-COVID-19 au fost dezvoltate utilizând aceleași metode ca pentru alte vaccinuri. Aceasta înseamnă că va fi mai ușor să se utilizeze instalațiile existente pentru a produce vaccinuri împotriva COVID-19 în cantități masive.
 • Unele vaccinuri anti-COVID-19 au fost dezvoltate utilizând metode noi care permit creșterea volumului și a vitezei de producție în comparație cu alte tipuri de vaccinuri.

Aprobarea vaccinurilor în UE

La fel ca toate medicamentele, vaccinurile sunt testate mai întâi în laborator.
După aceea, sunt testate pe persoane voluntare în mai multe runde de studii numite „studii clinice”.
Studiile clinice contribuie la confirmarea modului în care funcționează vaccinurile și garantează că beneficiile acestora depășesc orice eventuale efecte secundare sau riscuri.
De îndată ce există suficiente date provenind din cercetare și din studiile clinice, companiile pot solicita Agenției Europene pentru Medicamente autorizația de introducere a vaccinului pe piața UE.
Agenția Europeană pentru Medicamente evaluează toate datele și efectuează o evaluare științifică independentă și aprofundată a vaccinului.
Pe baza evaluării științifice realizate de agenție, Comisia Europeană acordă o autorizație de introducere pe piață în UE. Apoi, vaccinul poate fi utilizat.

Autorizația de introducere pe piață condiționată

În cazul unei urgențe de sănătate publică, se poate acorda o autorizație de introducere pe piață condiționată pentru un medicament sau un vaccin.

Acest lucru se poate întâmpla atunci când beneficiile furnizării imediate a vaccinului depășesc riscul deținerii unui volum mai puțin cuprinzător de date decât ar fi cazul în mod normal. În aceste cazuri, producătorul se angajează să furnizeze informații suplimentare conform unui calendar stabilit.

În orice caz, Comisia Europeană va acorda o autorizație de introducere pe piață numai dacă, în urma evaluării Agenției Europene pentru Medicamente, se dovedește că vaccinul este sigur și totodată eficace.

Siguranța și eficacitatea vaccinurilor

Siguranța și eficacitatea vaccinurilor care au primit autorizații de introducere pe piață condiționate sunt monitorizate riguros, ca și în cazul tuturor celorlalte medicamente, cu ajutorul sistemului consacrat al UE de monitorizare a medicamentelor.

În plus, se aplică măsuri speciale de colectare și evaluare rapidă a noilor informații. De exemplu, producătorii trebuie să trimită în mod normal Agenției Europene pentru Medicamente un raport privind siguranța o dată la șase luni. În cazul vaccinurilor împotriva COVID-19, rapoartele privind siguranța trebuie trimise în fiecare lună.

Agenția Europeană pentru Medicamente va dispune monitorizarea suplimentară a siguranței la scară largă, având în vedere numărul excepțional de mare de persoane care se așteaptă să primească vaccinurile.

Campanii de vaccinare

Companiile produc vaccinurile autorizate pe scară largă.

Cantitatea de vaccinuri pe care o va primi fiecare țară se calculează, de obicei, pe baza populației sale.

Persoanele pot fi vaccinate conform programelor naționale de vaccinare. De obicei, programele naționale acordă prioritate unor grupuri specifice, cum ar fi personalul medico-sanitar și populațiile vulnerabile (persoane în vârstă sau care suferă de alte afecțiuni medicale).

Comisia sprijină țările din UE în pregătirea și punerea în aplicare a campaniilor lor de vaccinare.

Populația prioritizată pentru vaccinarea împotriva COVID-19 este:

Etapa I – lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat:

 • Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii);
 • Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;
 • Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
 • Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
 • Personalul din serviciile stomatologice;
 • Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
 • Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;
 • Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;
 • Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
 • Personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică);
 • Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;
 • Personalul din centrele de dializă și transfuzii;
 • Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Etapa a II-a

Populaţia la risc:

(i) adulţi cu vârsta peste 65 de ani;
(ii) persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate;
(iii) persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, însoţitorii acestora şi persoanele care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea;
(iv) persoane fără adăpost;

Lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale:

(i) personal-cheie din instituţiile statului, respectiv Parlament, Curtea Constituţională, Administraţia Prezidenţială, Guvern, Consiliul Economic şi Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Naţională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora;
(ii) personalul în activitate din cadrul instituţiilor din sistemul naţional de apărare naţională, ordine publică, securitate naţională şi al autorităţii judecătoreşti, executorii judecătoreşti, interpreţii şi traducătorii autorizaţi de Ministerul Justiţiei, avocaţii înscrişi în tabloul avocaţilor întocmit potrivit Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, membrii Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, precum şi membrii din România în Parlamentul European;
(iii) personalul din sectorul economic vital:

– procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază, şi anume: panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume;
– uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă;
– centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric;
– unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze;
– unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi;
– unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare;
– transport de persoane şi mărfuri;
– noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale;
– comunicaţii, şi anume Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, radioul şi televiziunea naţionale;
– personalul navigant român maritim şi fluvial;
– personalul român care îşi desfăşoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol);
– personalul român care îşi desfăşoară activitatea pe unităţi mobile de foraj marin (nave tip FPSO şi nave tip FSU);
(iv) personalul din unităţile de învăţământ şi creşe;
(v) personalul poştal şi din servicii de curierat;
(vi) personalul cultelor religioase;
(vii) personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2, cum ar fi: reportaje în unităţi medicale;
(viii) personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor;
(ix) personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane;
(x) personalul din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului/serviciul public de asistenţă socială care îşi desfăşoară activitatea în relaţie directă cu beneficiarii, asistenţii maternali, asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti;
(xi) persoanele care asigură asistenţă medicală şi socială persoanelor prevăzute la lit. a) pct. (iii);
(xii) personalul din administraţia publică locală;
(xiii) lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de alimente esenţiale;
(xiv) personalul din Administraţia Naţională de Meteorologie;
(xv) membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră şi reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoţesc, deţinători de cărţi de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;
(xvi) personalul civil şi militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului naţional, inclusiv membrii de familie care îi însoţesc la post, anterior plecării în misiune;
(xvii) inspectorii sociali şi personalul care îşi desfăşoară activitatea în relaţia directă cu beneficiarii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene şi a municipiului Bucureşti;
(xviii) personalul Curţii de Conturi a României şi al camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti;
(xix) personalul din cadrul aparatului central şi local al Consiliului Concurenţei;
(xx) sportivii componenţi ai loturilor naţionale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificaţi individual la jocurile olimpice, precum şi stafful tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi;

(xxi) personalul sanitar-veterinar care lucrează în cabinete medicale veterinare.

Etapa a III-a (populația generală)

Persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate:

(i) lucrătorii din industria extractivă;
(ii) lucrătorii din industria prelucrătoare;
(iii) lucrătorii din hoteluri şi restaurante;
(iv) lucrătorii din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare;
(v) lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative;
(vi) lucrătorii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul şi a celor care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora;
(vii) persoanele cazate în centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
(viii) persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
(ix) persoanele private de libertate;
(x) persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii;
(xi) lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice;
(xii) lucrătorii din biblioteci;
(xiii) casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar.

Populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute la lit. C pct. 1 şi 2;

Populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

#diasporavavedeAsiguraricovid-19DiasporaEuropaiNFRACTORIInternationalRomaniaromanii in lumeZona non ueZona UE
Comentarii (0)
Adaugá comentariu