Pro integrare

WW – 2020 anul pandemiei, de la Wuhan la vaccin

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Era 31 decembrie 2019, când autoritățile sanitare chineze au vorbit despre un focar de “pneumonie misterioasă” la Wuhan, care ulterior s-a dovedit a fi cauzat de coronavirusul SarsCov2. De atunci, viața în întreaga lume sa schimbat dramatic, pandemie și lockdown. Un an, 2020, în care s-au înregistrat peste 200.000 de studii științifice publicate despre această nouă boală, numită Covid-19, dar și o pandemie de dezinformare, însoțită de furie și confuzie politică.

IANUARIE – se dovedește faptul că, cauza pneumoniei misterioase este un nou coronavirus, din care secvența genetică este publicată pe 10 ianuarie, iar apoi pe 26 ianuarie se dovedește a fi 96,2% similar cu un coronavirus liliac. Transmiterea noului virus de la om la om este confirmată, iar la 23 ianuarie se decide izolarea  Wuhan, în timp ce la 30 ianuarie Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară epidemia o urgență internațională de sănătate publică.

FEBRUARIE – Diamond Princess, vas de croazieră intră in carantină de 2 săptămâni și se dovedește că factorii de risc pentru formele severe de Covid sunt sexul masculin, hipertensiune arterială, boli de inima si diabet zaharat. Pe 19 februarie, cercetătorii observă structura virusului și proteina spike iar pe 21 februarie în Italia pacientul 1 este identificat în Codogno.

MARTIE – Pe 11 martie, OMS declară pandemia. Imperial College London prezice că sistemele de sănătate se vor prăbuși, în timp ce New York devine epicentrul epidemiei în SUA. Este confirmat faptul că virusul poate fi transmis pe calea aerului, în timp ce Agenția Americană de Control a produselor farmaceutice, Food and Drug Administration (FDA) autorizează utilizarea de urgență a hidroxiclorochină iar Companie de cercetare Moderna începe să lucreze la găsirea unui vaccin.

APRILIE – Se pare că, Covid-19 poate afecta inima, vasele de sânge, rinichii și creierul. În SUA, autoritățile sanitare solicită purtarea măștilor din țesături și sunt disponibile primele date privind efectul protector al vaccinului Covid la maimuțe. Se pare că asimptomaticii joacă un rol important în transmiterea virusului și că  medicamentul numit “remdesivir” reduce zilele de spitalizare la pacienți.

MAI – SUA autorizează utilizarea de urgență a remdesivir și începe Operațiunea Warp Speed, un parteneriat public-privat inițiat de Statele Unite pentru a facilita și accelera dezvoltarea, producția și distribuția de vaccinuri și terapii.

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

IUNIE – Mai multe reviste,  precum ar fi Lancet și New England Journal, retrage unele studii publicate, deoarece acestea conțin date false. Se descoperă faptul că Hidroxiclorochina nu reduce din numărul deceselor la pacienții spitalizați, și pe 15 iunie, SUA a revocat utilizarea de urgență a acestui medicament. Desometasone, pe de altă parte, reduce decesele la pacienții spitalizați cu o treime.

IULIE – SUA își anunță intenția de a părăsi acordurile OMS și există primele studii care arată efectele pe termen lung ale Covid asupra persoanelor pozitive.

AUGUST – există primul caz confirmat de reinfecție cu covid-19. Medicii și cercetătorii încep să fie văzuți ca dușmani, teoriile conspirației înfloresc și negaționiștii cresc in numar.

SEPTEMBRIE – două treimi din țări, inclusiv  UE, se alătură Covax, programul OMS pentru accesul global la vaccinurile covid. Se pare că până la 14% din formele severe de Covid sunt legate de factori genetici.

OCTOMBRIE – Europa și Statele Unite încep să se confrunte cu al doilea val de pandemie.

NOIEMBRIE – Companiile Pfizer-Biontech și Moderna publică date privind eficacitatea vaccinurilor lor, care ajunge la 95%.

DECEMBRIE – Pe data de 2, Marea Britanie este prima țară care autorizează vaccinul Pfizer-Biontech, apoi SUA,  pe 21 Decembrie UE, unde vaccinările încep pe 27 decembrie. Germania tradează pactul UE privind achiziția de vaccinuri si isi asigură 30 de milioane de doze în detrimentul acordului care prevede achiziționarea în cantitati egale pentru țarile din UE. Teoriile conspirației înfloresc mai mult și numărul negaționiștilor crește din nou, în România aceștia ajung chiar prin a fi votați în Parlament folosindu-se de nenorocirea care s-a abătut asupra lumii drept subiect de propagandă politică.

 

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...